7 mituri din lumea fitnessului feminin

Publicat in

Lumea fitness-ului este plina de minciuni, dezinformare si concepte depasite. In special cand vine vorba de femeile care fac sport, stratul de minciuni si preconceptii este al naiba de gros. Sa incercam sa facem putina lumina.

In lumea fitnessului feminin, miturile si minciunile sunt la tot pasul. Unii te mint intentionat, pentru a iti vinde ceva, altii din nestiinta si ignoranta. Si alteori te minti singura, pentru ca ce ai invatat cand ai intrat in lumea asta, era gresit, dar nu o stiai.

Este timpul sa punem capat unor mituri nocive.

1. Antrenamentele cu greutati te fac prea mare

Foarte adevarat, doar daca iei steroizi anabolizanti. Culturistele au distrus reuptatia femeilor care ridica greutati, fiind un exemplu fals. Barbatiul de rand produce de 10 ori mai mult testosteron decat femeile. Pentru a fi cu adevarat mare si sa ai structura de barbat, trebuie sa produci mult testosteron. Fara el, nu poti fi mare. Asa ca, daca nu ai in plan un ciclu de steroizi, nu ai de ce iti face griji! 

Daca iti faci griji ca ai bratele prea mari, mai slabeste (in sensul sa arzi grasimea in exces). La fel si in cazul picioarelor sau oricarei alte grupe musculare. Nu iti fie teama sa construiesti masa musculara. La femei, aspectul masiv este dat de grasime, nu de muschi

2. Genuflexiunile iti ranesc genunchii

Nu stiu cand o sa moara acest mit, dar este foarte raspandit si femeile se tem mai tare de el decat barbatii. Genuflexiunile complete sunt de fapt benefice sanatatii genunchilor. Dar indiferent cat cei avizati spun asta, mass media de consum - si chiar multi antrenori personali - tot propaga acest non-sens. 

Fa genuflexiunile pana jos la fiecare repetare. Coapsele sa fie sub paralel (pozitia in care coapsa este paralela cu solul) - de preferat sa te duci pana jos, pana ce partea de jos a femuralilor atinge partea de sus a gambelor. Genunchii trebuie sa urmeze mereu directia degetelor de la picioare si cand te ridici, impinge in calcaie. 

3. Alergatul iti creste conditia fizica

Daca esti total sedentara, da, la inceput iti va creste conditia fizica. Dar, oamenii sunt facuti sa mearga sau sa sprinteze. Daca nu esti construita pentru a alerga - corp mic si usor, oase usoare - alergatul (si ma refer la jogging, nu sprinting si alergat in viteza), iti va dauna mai mult decat te va ajuta. Este cu atat mai adevarat daca esti o femeie cu solduri late (majoritatea femeilor), unghiul coapsei se formeaza din osul soldului si genunchi. 

Alergatul este un sport. Nu este o activitate de fitness general. Fiecare pas de jogging sau alergare este un exercitiu pliometric si daca nu esti pregatita corespunzator - printr-un program bun de fitness care include si antrenamente de forta - te vei accidenta in cele din urma. Cei care sunt buni la alergat invata sa fie buni la alergat si fac o multime de pregatiri pentru a evita efectele secundare ale acestei activitati. Nu alergi ca sa fii in forma; trebuie sa fii in forma ca sa alergi! 
Ramai la sprinturi si antrenamente cu greutati! 

4. Daca vrei sa slabesti, antreneaza-te mai mult

Acest mit este partial adevarat! Sa te antrenezi mai mult cu siguranta creste numarul caloriilor arse. Iti poate creste si metabolismul pentru perioade de pana la 72 de ore. Si daca faci ce trebuie, vei cosntrui si masa musculara, care in sine creste rata metabolica in mod permanent. Dar toate acestea pierd din vedere lucrurile importante. 

Slabirea tine de calorii introduse in corp si calorii arse de corp. Sportivii de performanta pot creste in greutate cu 10 kg cand incep un nou program de antrenament, chiar daca volumul antrenamentelor creste si la fel si intensitatea. Cum cresc in greutate? Pentru ca cresc si cantitatea de mancare. 

Este bine sa te antrenezi mai des. Dar daca ai ca scop slabirea, trebuie sa controlezi caloriile. 4 ore de sport pe saptamana sunt suficiente (daca poti mai mult, cu atat mai bine - acesta este un minim confortabil). 

5. Cardio este mai important decat ridicarea de greutati, cand vrei sa slabesti

Femeile sunt mai predispuse la a crede acest mit, fata de barbati. Este un mit derivat din cel anterior. Cardio este bun pentru sanatate (daca este cel potrivit) si vei arde ceva calorii cand il faci. Dar cea mai mare grija a ta cand incerci sa slabesti ar trebuie sa fie pierderea masei musculare. Daca arzi grasime dar si muschi alaturi de ea, iti va fi foarte greu sa nu te reingrasi cand perioada de slabire se termina

Mai putini muschi = metabolism mai lent. Programele de slabire ar trebui in primul rand sa controleze cate calorii mananci si cate arzi, zi de zi. Apoi sa faci tot ce iti sta in putere pentru a mentine masa musculara pe care o ai deja. Asta inseamna o dieta buna combinata cu antrenamente cu greutati eficiente. Daca ai timp si de cardio, foarte bine (HIIT si sprinturi), dar este pe locul 3. 

6. Ce mananci este la fel de important precum cat mananci, atunci cand vrei sa slabesti

Sanatatea generala este legata de ce alimente mananci cel mai mult. Dar, per ansamblu, slabirea nu are legatura cu asta. Cum am spus deja, slabirea se rezuma la cate calorii mananci si cate arzi. Nu poti ocoli legile termodinamicii. Daca vrei sa slabesti trebuie sa mananci mai putine calorii decat arzi (deficit caloric). Nu ai cum sa ocolesti asta, decat daca legile fizici, cumva, nu ti se aplica tie. 

Daca sursele de calorii sunt unele sanatoase, poti avea progrese mai rapide si tot procesul poate fi mai usor. Si cu siguranta vei fi mai sanatoasa. Dar te poti ingrasa usor mancand alimente sanatoase

Poti manca doar inghetata de dimineata pana seara, si daca esti in deficit caloric slabesti. Doar ca realist vorbind este foarte greu sa te simti satula si sa ramai in deficit caloric mancand alimente procesate.

7. Daca nu esti epuizata dupa un antrenament, nu ai tras destul de tare

Antrenamentele exista ca sa te pregatesca pentru competitii sau ca sa te ajute sa atingi un scop, fie legat de aspectul fizic, fie de performantele fizice. Din pacate multi care se antreneaza, in special incepatorii, cred ca trebuie sa te omori la fiecare antrenament. Nu privi fiecare antrenament ca si cum ai fi la o competitie nationala

Multe isi spun ca daca nu trag cat de tare pot, vin degeaba la sala. Pare rezonabil, pana te accidentezi sau te epuizezi. Daca te accidentezi sau te supraantrenezi azi, cum crezi ca va arata antrenamentul de maine? Sa lucrezi intens este foarte important, dar sa te antrenezi inteligent este si mai important. Iata cum stii ca un antrenament a fost eficient.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.