Dietele ketogenice cresc oboseala musculara la femei

Publicat in

4 saptamani de dieta ketogenica au crescut oboseala musculara la femile care au urmat-o.

Dietele ketogenice sunt la moda in prezent, mai ales in randul celor care vor sa slabeasca. Foarte bogate in grasimi si extrem de sarace in carbohidrati, forteaza celulele musculare sa utilizeze acizi grasi si cetone in loc de glucoza, pentru a avea energie. 

Functioneaza destul de bine pentru a slabi (desi pot fi dificil de urmat si mai ales de urmat pe termen lung), dar se pare ca nu sunt atat de benefice pentru femei. Un studiu publicat in 2020 a analizat efectele dietei ketogenice asupra oboselii musculare la femei (un proces complex care implica disponibilitatea energiei in celulele musculare).

Studiul

17 participante, toate femei tinere sanatoase, au urmat fie o dieta ketogenica, fie una de control, timp de 4 saptamani, apoi au schimbat dietele intre ele pentru alte 4 saptamani. Au tinut jurnale zilnice si li s-a testat forta prizei, timpul de obosire al prizei pana la epuizare, si timpul pana la epuizare pe o bicicleta statica. 

Rezultatele

Nu au existat diferente intre forta prizei si timpul de obosire al prizei pana la epuizare intre cele doua grupuri, dar timpul pana la epuizare pe bicicleta statica a scazut la grupul keto. 

Grupul care a urmat dieta ketogenica a raportat si mai multa oboseala in viata de zi cu zi. 

Ce inseamna toate acestea pentru tine

Daca esti femeie si vrei sa slabesti urmand o dieta ketogenica, ar trebui sa te astepti la scaderi de peformanta la antrenamente, dar sa nu te mire si daca vei fi putin mai obosita zi de zi

Principalul neajuns al studiului a fost durata mica, de doua 4 saptamani. Se stie ca cetonele promoveaza schimbari epigenice care fac corpul mai eficient la utilizarea lor, dar aceste schimbari necesita timp. Este posibil ca 4 saptamani sa fi fost prea putin timp pentru a avea loc aceste adaptari.

Exista si exemple de sportivi de top care mananca exclusiv keto/low-carb. Poate ca nu functioneaza pentru toata lumea, dar unele studii pe termen mai lung ar fi utile.

Morala este ca trebuie sa testezi. In prima luna este aproape sigur ca te vei simti mai letargica, dar daca rezisti este posibil sa te adaptezi. Daca dupa doua luni lucrurile nu s-au imbunatatit, poate dietele ketogenice nu sunt pentru tine!

Referinte

  1. Anna Sjödin, Fredrik Hellström, EwaCarin Sehlstedt, Michael Svensson, Jonas Burén. Effects of a Ketogenic Diet on Muscle Fatigue in Healthy, Young, Normal-Weight Women: A Randomized Controlled Feeding Trial. Nutrients. 2020 Mar 30;12(4):955. doi: 10.3390/nu12040955.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.