Construieste masa musculara fara sa-ti duci burgerii in sala de forta: Un ghid alimentar

Publicat in

Gasesti aici toate informatiile de baza pentru a iti insusi obiceurile care sa te ajute in cresterea muschilor.

Buna, iubitori ai mancarii si ai muschilor! Ati ajuns la locul potrivit daca sunteti in cautarea unui ghid amuzant si informativ despre nutritie pentru a va ajuta sa construiti masa musculara si sa evitati acumularea excesiva de grasime. Cine nu ar vrea sa arate ca un supererou si sa manance in acelasi timp? Asa ca, puneti-va centurile de siguranta si pregatiti-va sa fiti condusi prin labirintul culinar al construirii masei musculare!

1) Bazele alimentatiei pentru construirea masei musculare

  • Consuma mai mult decat arzi (exces caloric) - Ei bine, iata o veste buna pentru toti cei care sunt obisnuiti sa stea pe canapea si sa se uite la seriale intreaga zi: trebuie sa mancati mai mult decat ardeti pentru a construi masa musculara. Dar asta nu inseamna ca puteti comanda o pizza mare cu extra mozzarella in fiecare zi. Concentrati-va pe alimente bogate in proteine si carbohidrati complecsi, care va vor oferi energia necesara pentru antrenament si vor alimenta cresterea musculara.
  • Proteinele sunt prietenele voastre - Daca muschii ar avea un fel de petrecere, proteinele ar fi invitatii de onoare. Ofera-i organismului tau suficiente proteine pentru a repara si a construi noi fibre musculare. Include surse de proteine ​​slabe in fiecare masa: piept de pui, curcan, carne rosie slaba, peste, oua si leguminoase. 
  • Carbohidrati - nu-i speriati - Asa cum se spune, carbohidratii sunt prietenii nostri. Acesti aliati nutritionali ne ofera energia necesara pentru antrenamente intense si ajuta la refacerea muschilor. Alegeti carbohidrati complecsi, cum ar fi orezul brun (dar este ok si cel alb daca il preferi), quinoa si cartofii dulci, in locul colegilor lor rai, carbohidratii simpli, precum dulciurile si produsele de patiserie. Daca esti un fan al painii, poti spune ca muschii tai prefera "hidratii de carbon de inalta clasa".

2) Planul de alimentatie in detaliu

  • Micul dejun energizant - Nu exista nicio gluma cand vine vorba de micul dejun. Acesta este momentul ideal pentru a alimenta corpul cu nutrientii necesari unei zile pline de antrenamente intense. Un mic dejun bogat in proteine si carbohidrati va da tonus musculaturii tale si iti va oferi energia necesara. Poti incerca o combinatie delicioasa de oua, spanac, o felie de paine integrala prajita si un pumn de fructe proaspete. Astfel, vei incepe ziua cu dreptul si vei fi pregatit sa cuceresti sala de forta. Sau poti merge pe abordarea low-carb a micului dejun, cu micul dejun cu carne si nuci.
  • Snack-urile dintre mese - Nu te teme de gustarile dintre mese cand vrei masa musculara cat mai mare. Poti opta pentru un baton de proteine, o mana de migdale sau un iaurt grecesc cu fructe. Astfel, vei sustine procesul de construire a muschilor si vei evita tentatiile nesanatoase care iti pot pune in pericol obiectivele tale.
  • Pranzul sanatos - Cand vine vorba de pranz, ai libertatea de a-ti construi propriul tau festin muscular. Poti incerca o portie generoasa de piept de pui la gratar, legume aburinde si o portie de orez. Sau poti alege un bol colorat de salata cu quinoa, somon afumat si avocado. Important este sa iti asiguri aportul necesar de proteine si nutrienti pentru a hrani muschii, dar si a satisface pofta de mancare cu preparate gustoase si echilibrate.
  • Gustarile pre- si post-antrenament - Inainte de antrenament, ai nevoie de o gustare care sa-ti ofere combustibilul necesar. Poti incerca un baton de proteine sau un smoothie proteic cu fructe si iaurt. Dupa antrenament, muschii tai vor striga dupa nutrienti pentru a se recupera si a creste. O optiune excelenta este o portie de branza de vaci cu fructe de padure si o lingurita de miere. Poti lua si o masa lichida imediat cum inchei antrenamentul, din pudra proteica din zer.
  • Cina de construire musculara - Asa cum spune un vechi proverb, "cina este regele mesei". Opteaza pentru o sursa de proteine, cum ar fi carne de vita slaba sau peste, si completeaza cu legume la abur ori fierte sau cu salata verde. De asemenea, poti adauga o portie mica de cartofi dulci pentru a-ti satisface pofta de carbohidrati. Aceasta cina hranitoare va asigura o noapte de somn odihnitor si va sustine procesul de recuperare si crestere musculara.

hormon de crestere natural

3) Micile detalii au un impact masiv

  • Hidratarea corecta - Nu putem neglija importanta hidratarii in procesul de construire a masei musculare. Apa este cea mai buna alegere, asa ca asigura-te ca bei suficienta in timpul zilei. De asemenea, poti adauga si bauturi izotonice sau ceaiuri neindulcite pentru a reechilibra electrolitii pierduti in timpul antrenamentelor intense.
  • Suplimentele - In lumea nutritiei si a construirii masei musculare, suplimentele au devenit un subiect fierbinte. Desi nu sunt absolut necesare, ele pot fi un ajutor suplimentar in atingerea obiectivelor tale. Opteaza pentru proteine ​​din zer, creatina si omega-3 de calitate. Dar amintiti-va ca suplimentele nu pot inlocui niciodata o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Foloseste-le ca pe o glazura delicioasa pe tortul alimentatiei tale.
  • Odihna si somnul - Da, ai citit bine, odihna si somnul sunt parte integranta a procesului de construire a masei musculare. Corpul tau are nevoie de timp pentru a se recupera si pentru a-si reconstrui muschii. Asa ca asigura-te ca iti acorzi suficient timp de odihna si ca dormi intre 7 si 8 ore pe noapte. Lasa muschii sa doarma si sa-si recapete fortele pentru a te duce in sala de forta in stilul unui adevarat erou.

Concluzie

Sper ca acest ghid informativ v-a oferit informatiile necesare pentru a va construi masa musculara dorita, evitand acumularea excesiva de grasime.

Amintiti-va ca fiecare individ este unic, iar nevoile nutritionale pot varia. Consultati intotdeauna un specialist in nutritie sau un antrenor personal pentru a primi sfaturi personalizate in functie de obiectivele si caracteristicile voastre individuale.

Asadar, cuceriti sala de forta, construiti-va muschii si bucurati-va de alimentatia sanatoasa. Sa va amintiti mereu ca mancarea buna si antrenamentele intense sunt cheia succesului. Acum, hai sa ridicam furculitele in onoarea unor muschi puternici si un simt al umorului la fel de dezvoltat!

Referinte

  1. Helms, E.R., Aragon, A.A., & Fitschen, P.J. (2014). Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: Nutrition and supplementation. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11(1), 20. doi: 10.1186/1550-2783-11-20
  2. Phillips, S.M., & Van Loon, L.J. (2011). Dietary protein for athletes: From requirements to optimum adaptation. Journal of Sports Sciences, 29(sup1), S29-S38. doi: 10.1080/02640414.2011.619204
  3. Thomas, D.T., Erdman, K.A., & Burke, L.M. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and athletic performance. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(3), 501-528. doi: 10.1016/j.jand.2015.12.006
  4. Devries, M.C., & Phillips, S.M. (2015). Supplemental protein in support of muscle mass and health: Advantage whey. Journal of Food Science, 80(S1), A8-A15. doi: 10.1111/1750-3841.12802
  5. Jäger, R., Kerksick, C.M., Campbell, B.I., Cribb, P.J., Wells, S.D., Skwiat, T.M., ... & Smith-Ryan, A.E. (2017). International Society of Sports Nutrition position stand: Protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 20. doi: 10.1186/s12970-017-0177-8
  6. Thomas, D.T., Erdman, K.A., & Burke, L.M. (2016). Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and athletic performance. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(3), 501-528. doi: 10.1016/j.jand.2015.12.006
  7. Maughan, R.J., Burke, L.M., Dvorak, J., Larson-Meyer, D.E., Peeling, P., Phillips, S.M., ... & Engebretsen, L. (2018). IOC consensus statement: Dietary supplements and the high-performance athlete. British Journal of Sports Medicine, 52(7), 439-455. doi: 10.1136/bjsports-2018-099027
  8. Meeusen, R., Duclos, M., Foster, C., Fry, A., Gleeson, M., Nieman, D., ... & Urhausen, A. (2013). Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: Joint consensus statement of the European College of Sport Science and the American College of Sports Medicine. Medicine & Science in Sports & Exercise, 45(1), 186-205. doi: 10.1249/MSS.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.