Sinefrina

Publicat in

Sinefrina este extrasa din portocalul amar, si este considerata un inlocuitor al efedrinei, care a fot interzisa.

Sinefrina (synephrine) este un alcaloid extras din fructul citrus auratium (portocal amar), un copac de dimensiuni reduse. Sinefrina este deseori comparata cu efedrina. Cand efedrina a fost interzisa, sa dat start la gasirea unui substitut. Si acesta a fost gasit in sinefrina compus care chimic este foarte asemanator cu pseudo-efedrina si efedrina. Cu toate aceastea nu are efecte stimulatoare si lipolitice la fel de puternice ca efedrina. S-a calculat ca dintr-o bautura facuta din portocal amar, de 450 ml, se ia in jur de 27 mg de sinefrina. Varianta sintetica, clorhidratul de sinefrina, ar aduce in organism aceleasi cantitati, de aceea este legal sa fie folosita sub forma de supliment nutritional.

Este un ingredient des intanlit in compozitia suplimentelor destinate slabirii. De asemenea, se mai poate gasi si in unele medicamente vandute fara prescriptie medicala, pentru tratarea racelilor si alergiilor. De multe ori, in cazul suplimentelor pentru slabit, este listata ca extract din portocala amara sau Ma Huang (denumirea chinezeasca).

Chiar daca am spus ca nu este la fel de puternica precum efedrina, sinefrina are totusi meritele ei cand vine vorba de slabit si de a energiza organismul. Aceste beneficii includ cresterea ratei metabolice, o ardere mai mare a caloriilor, ridicarea nivelelor de energie, plus un usor efect termogenic, prin care se promoveaza si mai mult arderea grasimilor.

Teoria din spatele acestor efecte este ca sinefrina actioneaza ca un stimulent, precum cafeina, si de aceea are aceleasi proprietati in ceea ce priveste cresterea energiei si a ratei metabolice. Un alt efect este suprimarea apetitului. In medicina traditionala chineza, este folosita pentru readucerea energiei in corp.

Chiar daca sinefrina este atat de similara cu efedrina in ceea ce priveste compozitia chimica, nu are aceleasi efecte secundare negative, in special cele asupra sistemului nervos central. Si efectele negative asupra sistemului cardiovascular sunt mai mici decat in cazul efedrinei. Asta pentru ca sinefrina stimuleaza receptorii andernergici beta 3 (nu beta-1 si 2, ca in cazul efedrinei).

Cum va puteti imagina, cei care folosesc sinefrina sunt cei care vor sa slabeasca sau sa se defineasca. Pe langa faptul ca ajuta la arderea mai rapida a depozitelor de grasime, reduce si apetitul, astfel o dieta restrictiva caloric poate fi mai usor urmata. In plus, fiind un stimulent, asigura si energia necesara pentru antrenamente (se stie ca atunci cand urmezi o dieta de slabire, cheful pentru efort fizic scade considerabil).

Cele mai des utilziate doze de sinefrina sunt intre 4 mg si 20 mg. Unii urca si pana la 30 mg, dar este deja o doza foarte mare. Suplimentele cu sinefrina contin extract standardizat de citrus auratium, de 200-600 mg/pastila. Din acest extract doar 3%-6% este sinefrina.

Sinefrina, are si ea efectele sale secundare, lucru de asteptat fiind atat de aproape inrudita cu efedrina. Desigur, sunt mai reduse decat in cazul celei din urma, de aceea sinefrina este legala si efedrina nu. In primul rand, atat sinefrina cat si extractul de citrus auratium pot creste tensiunea arteriala. De aceea, indivizii cu probleme cardiovasculare trebuie sa evite sinefrina si produsele care contin sinefrina.

In al doiela rand, nu exista studii pe termen lung, in ceea ce priveste suplimentarea cu sinefrina pe perioade mari de timp, cu scopul de a slabi. Asa ca, cel mai bine este sa fiti precauti, si sa nu abuzati de aceasta substanta, chiar daca se gaseste sub forma de supliment sportiv.

Se stie ca riscurile pentru sanatate sunt foarte mici, atunci cand se folosesc medicamente pentru raceala care contin sinefrina. Dar aceste medicamente sunt folosite pe perioade scurte de timp. Suplimentele pentru slabit sunt folosite uneori luni de zile la rand, ceea ce duce la cresterea riscurilor, in special cele cardiovasculare.

O alta problema este ca din extractul de citrus auratium nu doar sinefrina poate ridica tensiunea arteriala; octopamina si tiramina pot si ele face asta, si ambele se gasesc in extractul de citrus auratium, si de regula nu se listeaza cantitatea lor la suplimentele care folosesc acest extract.

Cel mai indicat este sa profitati de puterea sinefrinei fara a abuza de ea. Folositi astfel de suplimente timp de o luna, si apoi faceti pauza tot o luna pana sa reincepeti administrarea. Limitati consumul de alcool sau alte stimulente (legale sau ilegale), pe perioada adminitrarii sinefrinei.

Dozele zilnice de sinefrina variaza mult, fiind intre 4 si 20 mg. Nus e recomanda a se depasi 30 mg. Toleranta si eficienta depinde de metabolismul fiecaruia.

Daca iei sinefrina si te astepti sa slabesti intr-un ritm nebun, probabil ca vei fi dezamagit. Desi un arzator de grasimi bun, nu este atat de puternica. Ca un stimulent, eventual folosita in asociere cu cafeina, sinefrina isi are locul in arsenalul oricui vrea sa slabeasca. Aveti totusi grija la asocierea sinefrinei cu cafeina, aceasta putand duce la cresterea riscului de aparitie a efectelor adverse cardiovasculare.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.