Ciclizarea proteinelor

Publicat in

Ciclizarea proteinelor este o tehnica care daca este aplicata corect poate aduce castiguri foarte mari in masa musculara si forta,

Daca v-as spune ca, mancati prea multe proteine? Daca v-as spune ca secretul cresterii constante si fara stagnari s-a aflat tot timpul in fata voastra, si tot ce trebuia sa faceti era sa reduceti consumul de proteine? Imi veti spune ca sunt nebun sau ma veti asculta? Sper ca veti alege ultima varianta!

Metabolismul proteinelor este foarte complex  si o expunere completa este dincolo de scopul acestui articol. Dar voi sublinia cateva puncte cheie din acst metabolism al proteinelor pentru a intelege mai bine de ce este necesar sa se ciclizeze consumul de proteine.

Proteinele au multe rolului fiziologice. Cel mai important pentru culturisti, este ca proteinele sunt substratul sintezei tesutului muscular. Sunt importante si pentru hipertrofia musculara si remodelare. Nu vom discuta aici mecanismele prin care se intampla asta, pentru ca nu vreau sa va adorm. Proteinele sunt si un precursor al gluconeogenezei (crearea carbohidratilor) si ketogenezei (crearea grasimilor si a ketozelor). Stiati deja asta, desigur, pentru ca ne luam o mare parte din energie din proteine, dar asta nu este neparat un lucru bun.

Acum sa vorbim si despre partea negativa asupra metabolismului a consumului de proteine. Exista cativa metaboliti toxici ai proteinelor, care dauneaza unor organe. Asta include lezare si functionare proasta a sistemului nervos central (creier), sistemului circulator si functiilor renale. Cele mai importante si cunoscute toxine sunt amoniacul, homocisteina si acidul uric. Amoniacul este produs in cantitati mari in timpul deaminarii aminoacizilor (procesul prin care aminoacizii sunt modificati pentru a deveni carbohidrati sau grasimi, cum am discutat mai sus), si este foarte, foarte toxic pentru creier. Amoniacul este motivul pentru care persoanele la care functia hepatica este compromisa sufera sechele encefalopatice (leziunia supra creierului).
In mod normal, ficatul converteste amoniacul in uree, dar asta il forteaza mult, si poate cauza hipertofia ficatului (cresterea).

Alt metabolit toxic al proteinelor este homocisteina. Acesta se comporta ca un radical liber, si zgarie peretii vaselor de sange, astfel fiind mai predispuse la arteroscleroza. Asa ca nu numai colesterolul si grasimea sunt responsabile pentru infarcturi sau atacuri cerebrale.

Si am ajuns si la acidul uric. Este vinovatul din spatele bolii numite guta (atunci cand piciorele ti se inrosesc se umfla si te dor foarte rau). Mai poate fii depozitat si in rinichi, sub forma de cristale, ceea ce duce la cei cu predispozitie, la pietre la rinichi.

Pana acum probabil ca va spuneti: "Ce naiba are tipul asta? In mod cert nu renunt la a manca proteine!". Pai, nu vreau sa renuntati la proteine, pentru o perioada prea mare de timp! Si daca a renunta perioadic la proteine are efecte benefice asupra sanatatii, poate avea si efecte importante asupra aspectului general.

Adevarul este ca majoritatea celor care trag de fiare (si nu numai) mananca atat de multe proteine (din mancare plus suplimente) incat organismul este constant intr-o stare de panica! Am ilustrat mai sus cat de daunatoare poate fii o supradozare cu proteine. Organismul este nevoit sa creasca la maxim productia tuturor enzimelor care anihileaza metabolitii toxici ai proteinelor pentru a evita sa nu fie otravit, la propriu. Cand este expus la un consum extrem de mare de proteine, corpul se adapteaza si invata sa fie eficient la a elimina proteinele din corp , in loc sa le utilizeze pentru anabolism.

Unul din mijloacele de anihilare a proteinelor este chiar sintetizarea de tesut muscular, dar a consuma excesiv proteine este o metoda deloc inteligenta pentru a obtine asta. Modul inteligent este de a forta organismul sa devina o masinarie de depozitare a proteinelor (muschii fiind principalul "rezervor") decat sa foloseasca alte cai de a scapa de proteine (acumularea de tesut muscular este o metoda secundara de eliminare a excesului de proteine). Asta se face usor, cu putina manipulare, despre ce este si vorba in acest articol!

Atat culturistii naturali dar si cei "asistati" de substante anabolizante, vor beneficia mult de pe urma ciclizarii proteinelor, datorita adaptarilor fiziologice care au loc prin "pacalirea" organismului, asa cum voi explica in continuare. Ciclizarea proteinelor, inseamna a avea perioade de consum proteic foarte redus, pentru a determina organismul sa depoziteze orice proteina prinde, dar si a  il face mai sensibil la efectul anabolic al proteinelor. Daca ne suprasaturam cu proteine, intervin alte mecanisme de eliminare a proteinelor precum si incetinirea procesului de absortie al acestora.

Organismul poate fii pacalit ca are un deficit major de proteine, chiar si in conditiile unui consum caloric normal. Desigur, cand aceasta idee este dusa la extrem, apare o stare de malnutritie denumita KWASHIORKOR (fara gluma).

Probabil va ganditi ca nimic din toate astea nu suna foarte bine pana acum. Dar iata un mare avantaj, care va va atrage atentia. In timpul acestor perioade de consum redus de proteine, productia de hormon de crestere este marita pana la DE ZECE ORI. Ati citit bine: de zece ori! Si partea cu adevarat buna: aceste nivel ramane atat de crescut timp de o luna dupa reintroducerea proteinelor in dieta.

Si aceasta este doar una din adaptarile fiziologice benefice. Exista si alte astfel de adaptari ale organismului in perioada de privare de proteine, care duc la o crestere exploziva a masei musculare dupa ce se reia consumul. O alta adaptare a organismului este reprezentata de faptul ca acesta produce mai putine enzime care distrug proteinele, si creste productia enzimelor care stocheaza proteinele.

Ganditi-va la acest concept pentru o secunda! Puteti crea un mediu in care productia hormonului de crestere este marita, enzimele care degradeaza proteinele sunt la un nivel mic, enzimele care convertesc proteinele in energie sunt si ele la un nivel mic, iar enzimele care stocheaza proteinele sunt intr-un numar foarte mare (muschii fiind principalul depozit pentru proteine). V-am atras atentia? Urmeaza si mai multe chiar, dar necesita cateva explicatii...

A castiga muschi prin consumul mare de proteine, este un concept genul "ridici sabia, mori de sabie". Corpul, in incercarea de a scapa de proteinele in exces, isi va folosi proteinele pentru energie, in loc de carbohidrati sau grasimi (prin procesle gluconeogeneza si ketogeneza). Poate suna tolerabil, dar ce se intampla daca trebuie sa sari peste o masa sau doua? Enzimele care plutesc prin sange pentru a roade surplusul de proteine, sunt tot acolo, desi mancarea nu este. Asa ca se vor indrepta spre tesutul muscular. Muschii vor disparea la fel de repede precum au venit.

Majoritatea din voi au experimentat asta, mai ales in timpul dietelor de definire, atuncic adn datorita restrictiilor calorice pierdeti mult tesut muscular alaturi de grasime. Ciclizarea proteinelor elimina aceasta capcana. Ce se intampla este ca ciclizarea proteinelor reduce mecanismele de degradare a proteinelor, in timpul fazei de reducere a consumului, si pana cand organsimul va reaprinde aceste mecanisme, in timpul fazei de incarcare cu proteine (4-6 saptamani mai tarziu), deja vei fii facut progrese foarte mari in ceea ce priveste marimea masei musculare. Apoi poti incepe scaderea proteinelor din nou, pentru a evita mecanismele catabolismului, PENTRU TOTDEAUNA! Spun pentru totdeauna datorita faptului ca atunci cand am incheiat un ciclu de manipulare a proteinelor, am creat un nou punct de pronire pentru constructia muschilor, si am scapat de efectul catabolic care urmeaza dupa o dieta bogata in proteine.

Un alt avantaj al cilcizarii proteinelor, este o functie hepatica mai buna, precum si o functie imbunatatita a rinichilor. Astfel, ficatul se mentine la dimensiuni reduse, si cu totii stim ca asta este bine. Ficatul marit este de regula asociat in sport cu consumul de hormon de crestere, steroizi anabolizanti si exces de proteine. Dar cel mai mare avantaj ramane acumularea continua de masa musculara fara a face exces de proteine (astfel economisind si ceva bani). Sa recapitulam benefiicle ciclizarii proteinelor:

  1. crestere ENORMA a secretiei de hormon de crestere, de pana la 10 ori;
  2. extraordinara descrestere a degradarii proteice;
  3. reducerea exceptionala a risipei proteinelor si energiei;
  4. crestere masiva de stocare a proteinelor sub forma de muschi;
  5. o functie hepatica mai buna, ceea ce inseamna o eliberare mai mare de IGF-1;
  6. un ficat mai mic;
  7. evitarea catabolismului;
  8. evitarea plafonarilor.

Si acum sa elaboram programul! Este simplu! La inceput, scadeti consumul de proteine cu 50% in fiecare saptamana. Pe masura ce cantitatea de proteine scade, caloriile sunt inlocuite cu carbohidrati, dar nu complet. Doar jumatate pana la doua treimi din caloriile proteinelor pe care le scoatem din dieta trebuiesc inlocuite cu calorii provenite din carbohidrati (asta pentru ca din punct de vedere metabolic, caloriile provenite din proteine nu sunt egale cu cele din carbohidrati, si am putea vorbi pagini bune despre asta).

Proteinele trebuie scazute in acest fel pana ramanem la un consum de 40 grame de proteine pe zi (desi suspectez ca 20 de grame pe zi ofera beneficii si mai mari). Mentineti consumul de 40 g/zi de proteine timp de o luna. In aceasta perioada, marirea numarului de repetari la exercitii, cu 50%, duce la cresterea numarului de enzime care stocheaza glicogenul in muschi. Aceasta crestere a repetitiilor nu este obligatorie, dar de ce sa pierzi oportunitatea de a invata muschiul sa aibe mai multa energie?

Dupa 4 saptamani cu un consum de 20-40 g/zi de proteine, este timpul de a "soca" organismul sa creasca exploziv. Proteina trebuie crescuta la 2 grame de proteine per kilogram corp. Ideal, consumul sa fie impartit in 6 mese pe zi.

In acest moment este garantat ca veti experimenta o crestere in masa musculara cum nu ati mai vazut (asta daca nu ati folosit substante anabolizante). In perioada de consum crescut de proteine, va veti da seama ca v-am invatat sa folositi proteinele mai mult ca pe o substanta decat ca pe mancare. Se pot obtine cresteri asemanatoare cu cineva care foloseste steroizi. Daca folositi steroizi si urmati sfaturile din acest articol, cresterile vor fii si mai mari.

Mentineti faza de consum mare de proteine timp de 4-8 saptamani (de obicei, in jurul saptamanii a 8-a incepeti sa va plafonati). NU cresteti consumul de proteine pentru a va depasi plafonul, este contraproductiv. Reduceti din nou proteine, si repetati ciclul. Si astfel veti continua sa acumulati masa musculara.

Un sumar al ciclizarii proteinelor:

  • descresteti consumul de proteine cu 50% pe saptamana pana ajungeti la 20-40 grame/zi;
  • inlocuiti doar intre 1/2 si 2/3 din caloriile provenite din proteine cu calorii provenite din carbohidrati;
  • ramaneti la 20-40 grame/zi de proteine timp de 4 saptamani;
  • cresteti consumul de proteine la 2 grame per kilogram corp imediat dupa cele 4 saptamani;
  • continuati asa timp de 4-8 saptamani si apoi reluati.

Cateva sfaturi care va pot ajuta:

  • Consumati proteinele imediat dupa antrenament, pentru a preveni peirderea tesutului muscular, in perioada de privare de proteine.
  • Cresteti cantitatea de carbohidrati daca observati ca slabiti in perioada de privare de proteine (asteptati 4 zile, si daca slabiti in continuare cresteti cantitatea de carbohidrati).
  • Evitati yohimbina cu orice pret! Este un puternic inhibitor al hormonului de crestere.
  • Nu va suplimentati cu vitamina B in timpul fazei de consum redus de proteine; b-urile cresc folosirea proteinelor pentru energie, ceea ce poate duce la zadarnicirea ciclului.
  • Nu va panicati daca va subtiati putin in perioada de consum redus de proteine; dupa doua saptamani veti incepe din nou sa retineti apa, si se rezolva.

 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.