Undestorul si culturistul

Publicat in

Undestor este singurul steroid oral care se gaseste la noi in farmacii. In acelasi timp, in jurul sau s-a creat o legenda, care spune ca nu are niciun efect secundar, si te ajuta sa iti dezvolti o masa musculara de calitate. Dar este adevarat? Este el util unui culturist?

Este unul dintre cei mai cunoscuti steroizi din Romania, dar nu are o reputatie prea buna. Se afla pe piata de mult timp, si este cam singurul steroid anabolizant care se mai poate gasi in farmaciile romanesti. 

Exista doua probleme legate de Undestor. In primul rand, exista mitul care spune ca Undestor este absolut inutil. In al doilea rand, multi care au cumparat Undestor au fost indusi in eroare. Prin acest articol o sa incercam sa demitizam Undestorul si sa oferim consolare celor indusi in eroare.

Multi condamna Undestorul din lipsa de cunostinte, ignorand faptul ca daca majoritatea comunitatii medicale il priveste ca pe un medicament  care functioneaza, inseamna ca isi are utilitatea sa. Aceasta ignoranta ii face pe cei care ar trebui sa se indrepte spre acest medicament, sa il ignore. Pe de alta parte, laudele prea entuziaste ale unora la adresa Understorului, pot induce in eroare pe multi culturisti incepatori, convincandu-i sa-l cumpere, chiar daca este foarte improbabil sa fie steroidul anabolic care sa functioneze in cazul lor.

Trebuie sa se tina cont ca principalul agent din popularul Sustanon 250, testosteronul decanoat, este din punct de vedere chimic identic cu substanta activa a Undestorului (testosteron undecanoat). Matematic si chimic sunt la fel, dar in aplicatiile reale sunt la sute de kilometrii distanta.

Undestor este un preparat oral pe baza de testosteron; mai exact un ester de acid gras al testosteronului endogen. Spre deosebire de alte preparate orale similare, testosteronul undecanoat poate ocoli ficatul, si se absoarbe in organism prin sistemul limfatic. Este folosit medical pentru a creste nivelele plasmatice de testosteron si metaboliti ai acestuia, la cei care au o productie proprie de testosteron deficitara. Vechea varianta necesita depozitarea in frigider. La variantele care se gasesc acum pe piata nu mai este necesar.

Problema cu Undestor este varietatea foarte mare de rezultate care o da. Pe unii nu-i ajuta absolut deloc, iar la altii este util intr-o varietate de situatii. Aceste variatii isi au cauza in metoda de absortie a Undestorului, prin sistemul limfatic, precum si in metabolismul fiecarui individ. Studiile au aratat ca la unii doar 3-4% din substanta activa a Undestorului supravietuieste absortiei, iar pentru altii e mai mare, dar niciodata 100%. Este posibil ca pentru majoritatea dintre noi, sub 10% din substanta activa sa supravietuiasca si sa fie utilizabila de catre organism.

O alta problema a Undestorului a fost ridicata de Dan Duchaine, gurul steroizilor, care a sugerat ca, din procentul scazut care supravietuieste digestiei pentru a ajunge la sistemul limfatic, 70% este convertit in DHT. Efectele DHT in ceea ce priveste calvitia si marirea prostatei sunt cunoscute de catre toti culturistii. Dar, dozele rezultate in urma consumului normal de Undestor sunt prea mici pentru a ridica probleme.

Chiar si in cazul celor care obtin rezultate de la Undestor, este nevoie de multe incercari pana sa se stabileasca dozele optime si orarul dupa care sa fie administrat. Acesta metodologie de dozare consuma timp, este scumpa, desi fezabila in lumea medicala, este greu aplicabila pentru un culturist obisnuit. Asa ca, medical, matematic, chimic, etc, Undestorul functioneaza; dar pentru un culturist tanar si sanatos, NU!

hormon de crestere natural

Punctele forte ale Undestor

In cazul Undestor, acestea tin de domeniul medical. Utilitatea Undestorului in terapiile de inlocuire androgene a fost demonstrata in atatea studii incat este de necontestat. De asemenea, a fost stabilita si lipsa de efecte secundare si toxicitate, chiar si pe perioade lungi de timp (10 ani).

   Undestorul este util mai ales culturistilor care:

  1. Au o probleme medicale diagnosticate, de exemplu o boala la ficat, depresie, probleme ale galndei tiroide, testosteron natural scazut, alte dezechilibre hormonale, infertilitate.
  2. Au o varsta de peste 35 de ani, si astfel nivele reduse de testosteron natural. Exista voci care sustin ca toti barbatii peste 40 de ani ar trebui sa adopte o terapie de inlocuire androgena.
  3. "Culturistii de hobby", care sunt preocupati de siguranta extrema, si nu vor neaparat rezultate rapide si spectaculoase.

Pentru restul, Undestorul, NU are o proportie cost-beneficii buna, fata de alti steroizi anabolizanti, relativ siguri, care se gasesc pe piata (de exemplu, Primobolan). 

Se pare ca exista o legatura intre "folclorul de sala", care spune ca Undestor functioneaza, si varsta; culturistii mai in varsta considera Undestorul mai eficient decat cei mai tineri. Asta reflecta declinul secretiei proprii de testosteron o data cu timpul. Acest declin este reprezentat, in cele mai extreme cazuri, de afectiunea medicala numita hipogonadism, pentru care cel mai popular tratament este reprezentat de Undestor. Pentru deficienta de testosteron masculina, datorata varstei, numita si andropauza, tot Undestorul este cel mai utilizat tratament, si uneori si plasturii cu testosteron. In astfel de situatii Undestor este foarte folositor culturistilor in varsta. 

Testosteronul undecanoat in forma injectabila, are o variatie a rezultatelor cu mult mai mica decat in cazul capsulelor. Exista dovezi solide care atata ca testosteronul undecanoat injectabil este superior testosteronului enantat

Unul din cele mai interesante efecte ale testosteronului undecanoat (in orice forma), este ca scade nivelele de SHBG (sex hormone binding globulin), ceea ce pentru majoritatea barbatilor, inlcusiv culturisti, este un lucru bun. Acesta globulina scade biodisponibilitatea testosteronului (cu alte cuvinte scade nivelul testosteronului liber), si posibil si a altor steroizi. Asa ca se poate specula ca folosirea Undestorului concomitent cu alti steroizi, poate avea un efect sinergetic, imbunatatind actiunea altor steroizi mai puternici. 

Cum sa il folosesti daca il ai deja:

1. Pentru combaterea depresiei 

In acesta privinta orice culturist poate gasi util Undestorul. S-a demonstrat ca Undestorul imbunatateste mult starea de depresie provocata de nivele serice scazute de testosteron. Pentru ca multi culturisti sufera de depresie datorita nivelului scazut de testosteron, dupa o cura agresiva de steroizi, Undestorul ar putea juca rolul de agent steroidian de revenire. Sunt indicatii ca Undestorul poate ameliora depresia si la cei cu nivele normale de testosteron. Desigur, este un antidepresiv foarte scump. Si sunatoarea functioneaza in aceste situatii pentru multe persoane, si este mult mai ieftina! 

2. Ca steroid de revenire 

Si cei care nu sufera de depresie dupa un ciclu de steroizi, pot gasi Undestorul un steroid util, dar scump, pentru revenire. De exemplu, dupa un ciclu lung si puternic de Sustanon, se poate folosi Primobolan si Undestor, pana la urma ramanand doar pe Undestor la doze mici. Asta este valabil doar dupa cicluri foarte puternice si lungi. De regula nu este nevoie sa se descreasca dozele, revenirea facandu-se prin PCT. Cazul prezentat aici este o zona tampon intre ciclul propriu-zis si PCT

3. Ca steroid de legatura 

O alta posibila utilizare pentru Undestor este de a face legatura intre doua cicluri, asa numitele "poduri". In acesta privinta este mai util decat 50 mg de Deca-Durabolin, si in mod cert mai sigur decat testosteronul enantat. Totusi, folosit astfel, Undestorul, ca si orice alt steroid anabolizant, nu va permite revenirea productiei proprii de testosteron, si nici revenirea completa a receptorilor steroidieni, mai ales daca este luat in doze mari. 

4. In combinatie cu alti steroizi 

Undestorul poate fii combinat si cu alti steroizi. De exemplu, se poate introduce intr-un ciclu de genul Deca-Durabolin cu Primobolan si cu Anavar. Dar, trebuie privit mai mult ca un supliment, si nu ca o componenta de baza a ciclului. Se poate combina cu orice steroid, mai ales pentru efectul sau asupra SHBG, despre care s-a discutat mai sus. 

5. Inainte de antrenamente 

Exista si teorii conform carora Undestorul este eficient ca si supliment, inainte de antrenamente. Nu exista referiri exacte la doze, dar se spune ca se administreaza cu o ora inainte de antrenament. Nu exista nicio dovada ca aceasta practica ar fii eficienta, si datorita naturii testosteronului undecanoat, este putin probabil ca administrarea cu o ora inainte de antrenament sa aibe efect. 

De-a lungul timpului s-au facut multe speculatii cum ar putea fii Undestorul facut mai eficient. S-a sugerat extragerea din capsule si injectarea, sau ingerarea alaturi de vitamina E, de Proscar, cu suc de grapefruit, etc. Dar nu exista dovezi care sa sustina aceste afirmatii. Poate doar administrarea cu Vitamine E sau cu Proscar ar putea avea ceva logica. 

Costul Undestor pe piata neagra este destul de mare. Procurat legitim scade cu aproape o treime. 

Chiar daca este considerat de majoritatea un steroid benign, trebuie precautie atunci cand se iau doze mari, tocmai pentru ca actioneaza atat de diferit de la individ la individ. La doze foarte mari, daca sunteti unul din cei la care se asimileaza bine, puteti avea aceleasi efecte secundare ca la orice steroid anabolizant si androgen. 

Concluzie 

Undestor este un steroid bun pentru culturistii extrem de preacauti, pentru culturistii in varsta si pentru cei cu probleme medicale. Pentru culturistul de rand nu are un raport cost-efecte bun, dar daca este neaparat nevoie, se poate folosi si intr-o maniera eficienta. Trebuie evidentiat ca orice culturist va fii la un momendat in varsta, sau precaut, sau cu unele afectiuni medicale, asa ca orice culturist va gasi folositor Undestorul, candva!

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.