Ia asta sa lupti cu virusii

Publicat in

Acest chimical din plante usor accesibil opreste replicarea virusurilor.

Pana acum probabil ca ai ciiti tot ce se putea despre cum lipsa somnului, stresul in exces si igiena personala precare te predispun la imbolnaviri! Toate acestea functioneaza, dar sunt prea rudimentare, prea "basic" cum ar spune tinerii din ziua de astazi. 

Eu? Prefer pudrele si potiunile. Imi plac nutrientii si chimicalele, medicamentele si ierburile - orice are un potential de a iti prelungi viata si de a te face o fiinta umana mai functionala; printre aceste functionalitati se afla si lupa cu bacteriile si virusurile. 

Exista un derivat din plante care are efecte puternice antivirale si antibacteriene. Si este vorba de binecunoscuta curcumina, in jurul careia exista multa valva pentru ca pare a face o groaza pentru organismul uman. Printre ele se regadesc: lupta cu inflamatiile, distrugerea celulelor grase, cresterea testosteronului, imbunatatirea memoriei si psihicului, etc. 

Acum putem adauga pe lista si efectele antivirale. Cum traim intr-o era a proastei informatii si interpretarilor gresite, trebuie sa o spun raspicat ca nu sugerez ca daca folosesti curcumina scapi de Covid-19. Spun ca exista suficiente dovezi in privinta curcuminei si altor virusi incat sa se poata dovedi a avea un rol preventiv sau curativ si in lupta cu acest nou coronavirus. 

O lista lunga de virusi

Curcumina a aratat deja efecte antivirale impotriva urmatorilor patogeni umani:

 • Virusul hepatitei B
 • Virusul hepatitei C
 • Papilomavirusuri umane
 • Virusul Dengue (virus transmis de tantari)
 • Virusul Chikungunya (virus transmis de tantari)
 • Virusul respirator uman sincitial
 • Febra Rift Valley (o boala care se transmite de la animale la oameni)
 • Herpes simplex
 • Coxsackievirusuri
 • SIDA
 • Virusii gripali PR8, H1N1, si H6N1
 • Un coronavirus enteric (din aceeasi familie cu covid-19, dar care apare in intestine).

Multe din aceste rezultate au fost obtinute in-vitro (in eprubeta), dar nu este deloc exagerat sa se speculeze ca se aplica si fiintelor vii. 

Curcumina, dincolo de virusi, este un imunomodulator eficient in activarea celulelor T, celulelor B, macrofagilor, neutrofitelor si altor celule imunitare. Poate descreste si raspunsul inflamator al unor cytokine, care interactioneaza cu celulele imunitare pentru a regla raspunsul la infectii si boli.

Toate aceste efecte sunt impresionante, cu atat mai mult cu cat curcumina pare a avea efecte si asupra virusurilor in sine, ingreunandu-le actiunea in corp. 

In unele cazuri - precum virusurile transmise de tantari - curcumina interfereaza in legarea virusului de celule. Nu omoara virusul doar il impiedica sa se ataseze de celulele vulerabile. 

In alte cazuri curcumina chiar interfereaza cu replicarea virala sau suprima unele cai de semnalare celulara.

Vestea cea mai buna este ca mare parte din cercetari arata ca efectele curcuminei pot fi obtinute cu doze relativ mici, perfect fezabile, si ca virusurile afectate de curcumina nu pot dezvolta rezistenta la ea.

Cum sa folosesti aceste informatii

Poti incerca sa iei 1 g de curcumina pe zi, in doua administrari de cate 500 mg. Nu stiu daca te va proteja de virusul curent, dar rau cu siguranta nu iti va face! Proprietatile sale te fac mai eficient in lupta cu orice fel de boala. 

Daca folosesti curcumina, ai grija sa contina si extract de piperina pentru ca altfel nu se absoarbe (sau se absoarbe foarte prost). Polifenolii din ea se absorb foarte greu, asa ca este nevoie de piperina adaugata! 

Referinte

 1. Jagieta, GC, Aggarwal, BB, "'Spicing up' of the immune system by curcumn," J Clin Immunology, 2006 Jan;27(1): 19-35.
 2. Dony Mathew, Wei-Lu Hsu, "Antiviral potential of curcumin," Journal of Functional Foods, Volume 40, January 2018, pp. 692-699
 3. Bryan C. Mounce, et al. "Curcumin inhibits Zika and chikungunya virus infection by inhibiting cell binding," Antiviral Research, Volume 142, June 2017, pp 148-157.
 4. Teymouri, M. et al. "Curcumin as a multifaceted compound against human papilloma virus infection and cervical cancers. A review of chemistry, celluar, molecular, and preclinical features," Biofactors, 2017 May6;43(3):331-346.
 5. Du Ting, et al. "Multisite Inhibitors for Enteric Coronavirus: Antiviral Cationic Carbon Dots Based on Curcumin," ACS Publications, September 12, 2018.
 6. Soheil Zorofchian, et al. "A Review of Antibacterial, Antiviral, and Antifungal Activity of Curcumin," Biomed Research International, Volume 2014, Article ID 186864.

Articole din aceiasi categorie

cafeaua si numeroasele ei beneficii Cafeaua si numeroasele ei beneficii Cafeaua este probabil cel mai utilizat supliment nutritiv (da, are toate elementele pentru a fi incadrata in aceasta categorie) din lume, fiind consumata de sportivi din toate disciplinele, dar si de sedentari, adolescenti, varstnici. Iata de ce este atat de populara si cum te poate ajuta sa fii mai sanatos si mai activ. 13 Apr, 2016
ce sunt suplimentele care blocheaza carbohidratii Ce sunt suplimentele care blocheaza carbohidratii si functioneaza cu adevarat? Suplimentele care blocheaza carbohidratii fac parte din gama suplimentelor pentru slabit, dar actioneaza diferit fata de alte arzatoare de grasimi. Aici gasesti tot ce trebuie sa stii despre astfel de suplimente nutritive. 25 Jul, 2016
suplimente cu bicarbonat de sodiu Suplimentele cu bicarbonat de sodiu Bicarbonatul de sodiu invoca prajituri si produse de patiserie. Dar acesta poate fi folosit cu mare succes pentru cresterea performantelor sportive si pentru un corp mai puternic si mai frumos. 18 Jul, 2016
Adevaruri si mituri despre vitamina D Adevaruri si mituri despre vitamina D Vrei sa te suplimentezi cu vitamina D pentru multele sale beneficii? Afla care din acestea sunt reale si care nu. 14 Oct, 2019
Oxandrolon te ajuta sa slabesti mai repede Oxandrolon ca pastila pentru slabit Oxandrolon este un cunoscut steroid anabolic si androgen, mai ales sub denumirea de Anavar. Noi studii scot la iveala faptul ca poate fi folosit pentru a reduce tesutul adipos. 14 Feb, 2016
creatina si cele mai importante beneficii ale sale Creatina: top 10 beneficii Creatina, regele tuturor suplimentelor nutritive si sportive! Si cu toate acestea multi inca nu stiu ce face si de ce ar trebui sa se suplimenteze cu ea. Gasesti aici 10 motive pentru a folosi creatina si cum sa profiti la maxim de ea. 13 Apr, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.