Un hormon recent descoperit imita efectele exercitiilor fizice

Publicat in

Din lumea stiintei vin vesti bune: cercetatorii au descoperit un nou hormon care se pare ca poate fi folosit pentru a combate obezitatea si supraponderalitatea, prin capacitatile sale de a imita efectul efortului fizic.

Cercetatorii de la Institutul de Gerontologie Leonard Davis au descoperit un nou hormon care lupta cu ingrasarea produsa de dietele moderne occidentale si care normalizeaza metabolismul - efecte deseori asociate cu exercitiile fizice.

Hormonii sunt molecule care au rolul de a trimite diferite semnale in organism, provocand divesrse raspunsuri si actiuni fiziologice. Noul hormon descoperit, numit "MOTS-c" (peptida derivata din mitocondrii), actioneaza cu precadere asupra tesutului muscular, unde restabileste sensibilitatea la insulina, combatand rezistenta la insulina indusa de dieta precara si imbatranirea organismului.

Este un avant enorm in combaterea bolilor asociate cu inaintarea in varsta si cu supraalimentarea, precum diabetul. Cercetatorii care au desocperit hormnul, i-au testat si efectele, injectand MOTS-c unor soareci cararo li se dadea o dieta extrem de bogata in grasimi, ceea ce duce la obezitate si rezistenta crescuta la insulina. Injectiile cu hormonul nu numai ca au oprit instalarea celor doua fenomene, dar au inversat rezistenta la insulina cauzata de imbatranire, o stare pre-diabetica.

Aceste descoperiri arunca o noua lumina asupra mitocondriilor si rolul lor activ in reglarea metabolismului. MOTS-c este unica intre hormoni prin faptul ca este codificata in ADN-ul mitocondriilor - uzinele din celule care convertesc mancarea in energie.

Pana in prezent, toate experimentele cu MOTS-c au fost facute pe soareci de laborator, dar mecanismul molecular care face hormonul sa functioneze exista la toate mamiferele, inclusiv oameni. Dreptul de proprietate intelecuatal al MOTS-c este licentiat unei companii de biotehnologie, si teste pe oameni ar putea incepe in 2018 sau 2019. Cercetarile sunt finantate de instituii care spera sa obtina un medicament eficient anti-obezitate.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.