Cat de natural este culturismul natural?

Publicat in

Concursurile de culturism naturale sunt in voga. Dar cat de naturali sunt culturistii care concureaza in cadrul acestor competitii? Pot oamenii de rand spera sa arate ca ei fara uzul substantelor dopante?

Competitiile de culturism natural sunt concursuri de culturism la care se fac teste anti-doping. Da, la majoritatea concursurilor de culturism, inclusiv cele mari, cum ar fi Mr. Olympia sau Arnold Classic, nu se fac teste anti-doping. 

Sa fim onesti: nici macar culturistii naturali nu sunt complet naturali. Ce inseamna a fi natural? Definitia sportivului natural este foarte vaga. Unii spun ca cineva care foloseste creatina nu este natural. Unele federatii de culturism accepta suplimentele sportive si prohormonii care contin substante considerate ilegale. 

Si mai mult, iata povestea adevarata: barbati si femei, pot participa la competitii sportive unde se fac teste anti-dopig si sa iasa curati, desi cu cateva luni inainte au terminat un ciclu puternic de steroizi sau/si alte substante dopante. Natural, in aceste cazuri, inseamna "nu folosesc steroizi sau alte substante in acest moment...cel putin, nimic din ce poate fii detectat prin teste la concusrsurile de culturism".

Credeti ca un sportiv care a folosit steroizi ani de zile, va pierde tot ce a acumulat daca face o pauza de 3-4 luni de zile? Exclus! Si daca esti un cunoscator, poti detecta semne de ginecomastie la multi participanti la astfel de concursuri naturale.

Iata cum stau lucrurile: sportivii olimpici folosesc substante interzise si reusesc sa treaca de testele antidoping. Lance Armstrong, sportivul care a fost supus la cele mai multe teste anti-doping din istroie, nu a picat nici macar unul. A fost deconspirat de alti colegi de echipa, si intr-un final a recunoscut el insusi ca a folosit substante interzise, ani de zile. Acesti sportivi concureaza in sporturi unde sunt implicati multi bani si multa faima, si reusesc sa invinga standardele ridicate ale testelor anti-doping. Acum sa punem in contrast culturismul natural, un sport unde nu sunt implicati deloc bani (cel putin la nivelul sportivilor). Testele anti-doping sunt costisitoare si cineva trebuie sa plateasca pentru ele. In acest caz fie federatia, fie promotorul competitiei. Este putin probabil ca testarile sa fie viguroase sau macar sa fie luate in serios.

Exemple de "culturisti naturali"

Sa va faceti o idee despre cat de ridicole sunt testele anti-doping in culturism, Dennis Wolf  si-a castigat carnetul de profesionist in cadrul Campionatului Mondial IFBB, iar cateva luni mai tarziu a terminat pe locul 4 la Mr. Olympia. 
Campionatului Mondial IFBB este o competitie in cadrul careia se efectueaza teste anti-doping. Crede cineva ca Dennis Wolf era curat? 

Sami al Haddad a castigat Campionatele Mondiale de Amatori de trei ori inainte de a deveni profesionist. Si "Big Ramy" a castigat prima editie de Mr. Olympia pentru amatori: o competitie unde exista testare pentru doping! Par naturali?

Cum pacalesti testele anti-doping

De multe ori, la astfel de concursuri, testele anti-doping constau intr-un simplu sumar de urina. Exista multe substante care nu pot fi detectate astfel - hormonul de crestere este un exemplu bun. Poti trece de un astfel de test anti-doping facand una din urmatoarele:

  • Poti umple un prezervativ cu urina curata, il tii in chiloti sub testicule, si-l versi in pahar; daca e cineva in preajma ceri putina intimitate.
  • Testele fiind atat de simple, unele persoane pot trece de ele luand diuretice, care vor dilua urina mascand orice alte substante.
  • Mita. Ceva bani ung multe rotite.
  • Exista experti care au determinat cu exactitate milimetrica cand trebuie oprita administrarea unei anumite substante, pentru a fi in continuare activa in organism, dar sa nu mai poata fii detectata. Putina munca de cercetare si vei obtine astfel de informatii. Imbunatatirile pe care le obtii in timpul ciclurilor de steroizi nu vor disparea dupa ce nu mai iei. Poti pastra aproape tot ce castigi daca dieta si antrenamentele sunt cum trebuie. Exista numerosi culturisti care urmeaza timp de 6 luni de zile cicluri de steroizi extreme, si apoi nu mai iau absolut nimic inainte de competitii. In momentul testelor nu mai au nimic detectabil in urina.
  • Exista povesti despre cum promotorii concursurilor de culturism natural invita anumiti culturisti sa concureze. Dar cum acestia stramba din nas, fiind o competitie cu teste, li se face un semn discret cu ochiul, si li se spune ca nu trebuie sa isi faca griji pentru asta. 
  • Culturistii pot folosi si Synthol, sau alte substante asemanatoare, non-farmaceutice, pentru a imbunatati modul in care arata. Daca o fac cum trebuie nimeni nu va observa, si vor fi mai masivi in zonele pe care le au deficitare. Aceste substante nu apar pe testele anti-doping pentru ca nu sunt medicamente!

 masa musculara pe cale naturala

Drogurile favorite ale culturistilor naturali

Iata cateva "ingrediente" care sunt folosite inainte de competitii, si nu pot fii detectate prin teste sumare.

Insulina. Poate fi folosita in afara sezonului competitional, avand o durata de viata foarte mica. Intra si iese din corp in 4-6 ore.

Hormonul de crestere. Numai teste de sange foarte scumpe pot detecta hormonul de crestere, si la concursurile de culturism nu se fac.

IGF-1 si MGF-1. Pot aduce castiguri permanente in marimea masei musculare si in densitatea ei. Nedetectabile prin testele conventionale folosite in culturism.

Efedrina, T3 si Clenbuterol. Cei mai multi sportivi "naturali" vor folosi efedrina, T3 si Clenbuterol pentru a se defini. Pentru a nu fi detectati intrerupt consumul cu cateva saptamani inainte de concursuri.

Testosteron suspensie. Este detectabil, dar exista numeroase barfe despre culturisti care au folosit acest steroid si au trecut testele anti-doping cu brio. 

Inhibitori de miostatina. Utili si nedetectabili.

Medicamente cu prescriptie medicala. Unii sportivi au retete medicale pentru anumite medicamente pe care au voie sa le foloseasca avand o anumita problema de sanatate. Este o portita pentru antiestrogeni si terapia de inlocuire a testosteronului. Unele federatii nu accepta, dar altele se vor uita in alta parte.

Imi pare rau daca prin acest articol stric iluziile unora, dar aceasta este adevarul. Exista si posibilitatea ca la nivelul amatorilor sa se gaseasca tipi care arata foarte bine si sunt complet naturali. Dar cand vine vorba de cel mai inalt nivel, profesionisti si culturisti naturali de top, nu vei gasi nimic natural, nici macar la competitiile unde se fac teste anti-doping.

In cadrul sportului de performanta, faci tot ce trebuie sa faci pentru a fi cel mai bun. Orice sportiv are nevoie de un avantaj competitional, si resursele naturale sunt limitate; curand esti nevoit sa apelezi la substante interzise de imbunatatire a performantelor sportive. Asta nu inseamna ca aceste medicamente reprezinta o scurtatura catre succes pentru oricine; dar, in randul profesionistilor, vine un moment cand trebuie sa apeleze la aceste substante, daca vor sa ramana pe acelasi teren cu "baietii mari".
 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.