Tureaza-ti la maxim testiculele cu acest supliment simplu

Publicat in

O modalitate suprinzator de simpla pentru o mai buna functionare a testiculelor.

Sigur ai auzit expresia "nu se mai fac ca pe vremuri", legate de aproape orice obiect in existenta. Se refera la faptul ca lucrurile facute in zilele noastre nu mai sunt la fel de calitative ca cele din trecut, de la masini la aparate electrocasnice! 

Nu auzi aceasta fraza legata si de anatomia umana, dar se aplica, din pacate, testiculelor noastre. 

Statistic, "bijuteriile familiei" nu mai sunt precum in trecut. Produc mai putina sperma, mai putini spermatozoizi de calitate si mai putin testosteron, comparariv cu barbatii din generatia tatalui si bunicului tau

De exemplu, sperma. In 1992, un studiu a descoperit o scadere a calitatii spermei (fertilitatii), constanta, care a inceput in 1938 si a continuat pana in 1990. Si alte studii au descoperit lucruri similare, calitatea spermei scazand si la fel si nivelurile de testosteron, un studiu descoperind ca un american de 60 de ani din 2004 avea niveluri de testosteron cu 17% mai mici decat un american de 60 de ani din 1987.

Nu sunt multe studii legate de marimea testiculelor, dar unul din 2006 a descris cum danezii aveau testicule mult mai mici decat vecinii lor finlandezi, probabil din cauza unor factori de mediu, precum si stil de viata si comportament.

De aici putem trage concluzia ca factorii din jur si mediul in care traim au un impact mare asupra testiculelor si functionarii lor, si cum toata planeta se duce la naiba, ecologic vorbind, calitatea spermei si nivelurile de testosteron, ni se duc si ele la vale odata cu ea. Ghetarii se diminueaza si la fel si testiculele noastre! 

Din fericire deja exista ceva ce ne poate ajuta, ceva des intalnit si destul de utilizat in lumea fitness-ului si nu numai: uleiul de peste! 

Ce nu s-a mai testat

Multi din cei interesati de sanatate, performante fizice si aspect fizic, folosesc ulei de peste care contine acizii grasi omega-3. In general il iei pentru reducerea inflamatiilor, acestea fiind legate de peste 100 de boli! 

Se pare ca niciun studiu nu cercetase asocierea dintre acizii grasi omega-3 si calitatea spermei si a hormonilor reproductivi la adulti sanatosi...pana de curand! Cercetatori danezi, probabil frustrati de studiul citat anterior care arata ca finlandezii ii intrec la marimea bijuteriilor, au facut un studiu pe 1679 de barbati danezi tineri si au descoperit asocieri uimitoare intre uleiul de peste si unele masuratori ale reproducerii masculine.

pastile potenta

Ce au facut

Toti cei 1679 de barbati aveau intre 18,7 ani si 19,4 ani. 98 (5,8%) din ei au spus ca au folosit ulei de peste in ultimele trei luni, iar 53 din acestia (54,1%)  au zis ca l-au luat 60 de zile la rand sau mai mult. 

Toti au completat un chestionar cuprinzator privind stilul de viata, sanatatea, nivelul de activitate fizica sportiva si dieta. Au fost pusi sa zica si ce vitamine si suplimente mai folosesc. 

Testiculele subiectilor au fost masurate folosind ultrasunete. Au fost masurate si circumferintele taliei si soldurilor, inaltime si greutate, pe baza carora s-a stabilit indexul de masa corporala. S-au luat si mostre de sperma pentru analiza calitatii si cantitatii. 

S-au facut si analize de sange pe nemancate pentru a se vedea nivelurile hormonilor FSH, LH, SHBG si testosteron liber. 

Ce au descoperit

Barbatii care utilizau uleiul de peste aveau testicule mai mari, mai mult volum al spermei, mai multi spermatozoizi, comparativ cu cei care nu luau ulei de peste. 

Grupul care lua ulei de peste avea si niveluri mai mici de LH, mai mari de testosteron liber (cu 8%), si un raport mai mic intre testosteron liber si LH. 

Rezultatele erau si dependente de doza, cei care foloseau ulei de peste de mai mult de 60 de zile aveau imbunatatiri mai mari decat cei care luau omega-3 de mai putin de 60 de zile. 

Cum functioneaza exact, nu se stie sigur. Parte din efecte au legatura cu felul cum uleiul de peste este asociat cu cresterea sensibilitatii celulelor Sertoli la FSH, ele fiind cele care ajuta la producerea de sperma. S-a speculat si ca raportul mic intre testosteronul liber si LH indica o capacitate mai buna a celulelor Leyding in sine cu o asociere pozitiva cu suplimentarea cu ulei de peste. 

Un alt beneficiu se pare ca este structural, dar la fel de important. Membrana spermei este facuta din acizi grasi polinesaturati, dar in principal DHA, unul din cei doi acizi grasi de baza omega-3 din uleiul de peste. Suplimentandu-te cu ulei de peste aduci mai mult DHA in corp si intaresti peretii celulari ai spermei. 

Da, Danemarca are iesire la mare si ar trebui sa consume mult peste. Iar pestele contine ulei de peste...asa ca ar trebui sa aibe testicule cu greutate. De ce nu stau bine la capitolul asta comparativ cu finlandezii? Daca te uiti la consumul de peste pe cap de locuitor, vezi ca in Finlanda se consuma cel mai mult peste din lume, in medie 36,1 kg/persoana. Danezii consuma mult mai putin, 22,1 kg/persoana. 

Cum sa folosesti aceste informatii

Asocierea este clara: consumul mai mare de ulei de peste, respectiv omega-3, duce la niveluri mai mari de testosteron, testicule mai mari si mai robuste si o calitate mai mare a spermei. Poti incepe sa mananci mai mult peste, dar este greu sa iti iei asa doaza zilnica necesara; e posibil sa fie necesara si suplimentarea cu ulei de peste. In plus, este mai ieftin sa iei suplimentele cu ulei de peste decat sa mananci atat de mult peste. 

Referinte

  1. Tina Kold Jensen, et al. "Associations of Fish Oil Supplement Use With Testicular Function in Young Men," JAMA Netw Open, 2020.
  2. E. Carlsen,  A. Giwercman,  N. Keiding,  N. E. Skakkebaek. Evidence for decreasing quality of semen during past 50 years. British Medical Journal 1992; 305 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.305.6854.609 (Published 12 September 1992)

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.