Cafeaua si numeroasele ei beneficii

Publicat in

Cafeaua este probabil cel mai utilizat supliment nutritiv (da, are toate elementele pentru a fi incadrata in aceasta categorie) din lume, fiind consumata de sportivi din toate disciplinele, dar si de sedentari, adolescenti, varstnici. Iata de ce este atat de populara si cum te poate ajuta sa fii mai sanatos si mai activ.

In trecut se credea despre cafea ca este o placere vinovata, dar astazi stim despre ea ca are numeroase beneficii pentru sanatate si poate creste performanta sportiva. Si cel mai placut aspect, mai multa pare sa insemne mai bine.

Noi cercetari arata ca datorita continutului mare de antioxidanti al cafelei, aceasta are o lista lunga de beneficii:

  • risc mai mic de diabet;
  • protectie impotriva stresului oxidativ creat de efortul aerob;
  • mai putine inflamatii in corp;
  • efect anticancerigen;
  • preventia Alzheimer;
  • stare de spirit mai buna;
  • imbunatatirea performantelor sportive datorita cafeinei continute de cafea;
  • cresterea capacitatii de efort fizic tot datorita cafeinei;

Cafeaua contine acid cafeic si acid clorogenic, extrem de bogati in antioxidanti. Acestia pot neutraliza radicalii liberi care duc la stresul oxidativ si implicit la inflamatiile cronice din corp, factorul principal in aparitia aproape a tuturor bolilor. Mai mult, inflamatiile cronice au fost legate in mod direct de reducerea sperantei de viata.

Se stie cu certitudine ca lichidul negru si aromat poate creste sensibilitatea celulelor la insulina, lucru important pentru un metabolism eficient si pentru prevenirea diabetului. Cafeaua te ajuta si sa ai nivele mai mari de energie, crescand arderea grasimilor cand nivelele de glucoza sunt reduse. Un studiu recent a aratat ca, cu fiecare ceasca de cafea bauta pe zi de participanti, riscul de diabet a scazut cu 7%.

Dovezi solide au aparut si pentru a sustine ideea ca a bea cafea poate reduce riscul de cancer precum cel endometrial, un cancer al captuselii endometriale a uterului. Un studiu de amploarea cu 67 000 de participante a demonstrat ca femeile care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au avut un risc cu 25% mai redus decat cele care beau cafea cu regularitate. Studiul a aratat efectele benefice ale cafelei obisnuite  - o scadere de 30% a riscului de cancer -  dar si cafeaua decafeinizata a avut beneficii - o scadere de 22% a riscului. 

Cercetatorii cred ca riscul a scazut datorita prezentei antioxidantilor din cafea, care creeaza un mediu mai putin propice dezvoltarii celulelor canceroase. Mai mult, cafeaua ajuta la expresia unor enzime din ficat care metabolizeaza estrogenul in exces, prin intermediul caii cele mai sigure, C-2. Este cea mai sanatoasa cale de a elimina estrogenul din corp, prevenind boli ale organelor sexuale precum cancer de ovule, sani sau prostata la barbati.

Trebuie tinut cont ca din cauza genotipurilor diferite, nu toata lumea raspunde la fel la consumul de cafea. Unele persoane se simt anxioase sau nelinistite daca consuma cafeina din cafea, si se simt mai bine daca o consuma din ceai verde sau alte surse, sau daca nu o consuma deloc. Alte situatii in care vrei sa eviti cafeaua este daca iei medicamente sau daca esti femeie cu risc de osteoporoza, cafeaua putand inhiba refacerea tesutului osos.

De asemenea, nu bea cafea imediat dupa efort fizic. Cafeaua poate creste nivelele de cortizol, si cum dupa efort acestea sunt deja ridicate nue ste o idee buna. 

metoda revolutionara de slabit

Referinte

  1. Liu, S., Chen, C., et al. Caffeine Enhances Osteoclast Differentiation from Bone Marrow Hematopoietic Cells and Reduces Bone Mineral Density in Growing Rats. Journal of Orthopedic Research. 2011. 29(6), 954­960.
  2. Cheng, B., Liu, X., et al. Coffee Components Inhibit Amyloid Formation of Human Islet Amyloid Polypeptide in Vitro: Possible Link between Coffee Consumption and Diabetes Mellitus. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2011. 59, 13147­13155.
  3. Je, R., Hankinson, S., et al. A Prospective Cohort Study of Coffee Consumption and Risk of Endometrial Cancer over a 26­Year Follow­Up. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. 2011. 20, 2487­2495.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.