Memoria musculara - un singur ciclu de steroizi

Publicat in

In sfarsit intelegem mai multe despre memoria musculara si sunt vesti bune pentru utilizatorii de steroizi, si chiar si pentru cei naturali.

"Il folosesti sau il pierzi" este o fraza folosita de multi profesori, terapeuti si specialisti in domeniul sanatatii pentru a isi incuraja pacientii sau studentii. Se refera la faptul ca daca nu esti activ - fizic si intelectual - pierzi din capacitatile mentale si musculare. 

Dar cercetatorii au descoperit ceva uimitor. In cazul muschilor, nu ii pierzi, oricat de putin ii folosesti. Orice cantitate de muschi construiesti de-a lungul vietii ramane cu tine pana mori. Da, acesti muschi se pot micsora, se pot atrofia, dar nucleii celulelor musculare nou create raman cu tine precum un caine loial! 

Apoi, cand incepi sa ii folosesti din nou, aceste mionuclee permit o crestere musculara mai mare si mai rapida. Aceasta explica si confirma fenomenul numit "memorie musculara".

Cercetatorii sugereaza si ca tinerii "pun de o parte" celulele musculare pentru a fi folosite la batranete, cand este nevoie de ele. La fel, cineva poate face un ciclu de steroizi, sa se "umfle" si apoi sa nu ii mai foloseasca niciodata in viata (de muschi este vorba).

Nucleii celulelor musculare create vor ramane, asa ca o sa aibe mereu un avantaj asupra celor care nu au folosit niciodata steroizi anabolizanti

Semnalul BAT

La baza acestei descoperiri sta ceva numit sincitiu, adica un grup de celule care se comporta precum o singura celula uriasa. Lawrence Schwartz, autorul unei lucrari stiintifice care descrie acest nou adevar, explica ca inima, oasele si chiar placenta sunt construite pe baza acestor retele de celule, dar cel mai mare scintiu sunt chiar muschii. 

"Cresterile musculare sunt insotite de aditia de nuclei din celulele stem, pentru a ajuta la indeplinirea cerintelor mai mari presupuse de celulele musculare marite", explica Lawrence Schwartz. Asta a dus la credinta ca daca un muschi se atrofiaza se pierde si nucleul.

Dar doua studii separate au demosntrat ca nu este asa. Nucleii nu se pierd din muschii atrofiati. Raman in sincitiu probabil pentru totdeauna, asteptand sa primeasca un semnal BAT care sa ii readuca la viata. 

Cum te pot ajuta aceste informatii

Daca nucleii muschilor raman cu tine mereu, are multe implicatii. Cum am spus, sa faci sport in tinerete va avea beneficii pana la batranete. Nucleii formati o sa ramana in muschi chiar daca muschii propriu-zisi se vor micsora de la decenii de inactivitate. La batranete va trebui doar sa incepi sa te antrenezi din nou (sau oricand in timpul vietii) si muschii vor reinvia rapid. 

Utilizarea de steroizi va avea un impact si mai mare decat se credea pana in prezent. Nu trebuie sa fii "pe steroizi" ca sa beneficiezi de pe urma lor, celulele musculare dobandite cand i-ai folosit o sa fie mereu acolo, ceea ce va oferi avantaje evidente

De asemeana, trebuie inteles ca a iesi dintr-un ciclu de steroizi nu inseamna pierderea intregii mase musculare acumulate. Muschii nu pleaca nicaieri, micsorarile sunt cauzate mai ales de pierderile de fluide si electroliti. 

hormon de crestere natural

Despre steroizi si memoria musculara

Sunt multi care isi dau ochii peste cap cand citesc ca ce dobandesti de pe urma steroizilor ramane cu tine pe viata. Oricine stie ca dupa ce iesi dintr-o cura de steroizi te micsorezi, oricat de multi nuclei ai acumulat. 

Dar aceasta micsorare nu inseamna ca nu ai pastrat nucleii. Muschii mariti la utilizatorii de steroizi sunt in mare parte doar cosmetici. Steroizii cresc numarul de celule musculare si sinteza proteinelor la modul general, dar cresc si volumul celulelor musculare, adica apare hipertorfia sarcoplasmatica. 

Simplu spus, steroizii acumuleaza fluide in celulele musculare, dar acest efect nu vine insotit de cresteri de forta si functionalitate (cel putin nu in acelasi grad ca si cresterile musculare). Culturistii profesionisti sunt, intr-un fel, ca un balon uman bine definit muscular! 

De aceea vezi atat de des un sportiv de 80 kg sa aibe o forta mai mare decat un culturist de 115 kg. Primul are mai multi nuclei musculari si mai multa hipertrofie miofibrilara, adica hipertrofie functionala, care inseamna si forta. 

Steroizii ajuta la formarea de noi celule musculare si la umflarea acestor celule prin volumizare, dar cand nu mai iei steroizi, volumul celulelor va da inapoi si muschii se vor "dezumfla" la dimensiuni normale. Dar si asa, noile celule musculare formate raman cu tine

De aceea, cineva care a urmat un ciclu de steroizi corect, va avea avantaje toata viata asupra cuiva cu acelasi genetic, care nu a utilizat steroizi niciodata!

Referinte

  1. Schwartz, Lawrence, "Skeletal Muscles Do Not Undergo Apoptosis During Either Atrophy or Programmed Cell Death-Revisiting the Myonuclear Domain Hypothesis," Front. Physiol., 25 January 2019

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.