Trebuie sa ciclizezi creatina?

Publicat in

Creatina fiind cel mai cunoscut si utilizat supliment alimentar din culturism, este firesc ca lumea sa se intrebe cat timp si cum ar trebui sa o foloseasca. Raspunsul la intrebarea daca ar trebui ciclizata creatina il gasiti in acest articol.

Cand vine vorba de creatina, cea mai des intrebare intanlita in ultimul timp este daca trebuie ciclizata. Cel mai facil raspuns este "nu, nu trebuie sa ciclizezi creatina". Totusi, raspunsul real ar fi si da si nu. Sa abordam aceasta intrebare din ambele prespective si sa vedem daca ne putem lamuri cum sta treaba cu ciclizarea creatinei.

Cei care se antreneaza cu greutati se gandesc de multe ori la ciclizarea creatinei, aceasta mentalitate venind de la ciclizarea steroizilor, care sunt des folositi in acest sport. Culturistii si halteroifilii ciclizeaza steroizii pentru a beneficia de efectele lor anabolice, reducand efectele adverse, care se manifesta cel mai intens cand se face abuz de steroizi. In cazul steroizilor, practica are logica. In cazul creatinei lucrurile nu stau chiar asa. Creatina nu este un steroid. De aceea nu are potentialele efecte adverse ale acestora.

Cum am spus si mai sus, raspunsul simplu la intrebare este, nu, nu trebuie sa ciclizezi creatina. Si nu numai pentru comparatia de mai sus, cu steroizii, ci si pentru ca organismul isi produce propria creatina.

Propriul organism produce 1-2 grame de creatina pe zi. Daca chiar ar fi benefic sa ciclizezi creatina, atunci propiul corp ar trebui sa inceteze sa o mai produca in mod natural in anumite perioade de timp. Dar asta nu se intampla.

Argumentul celor care pledeaza pentru ciclizarea creatinei este ca atunci cand te suplimentezi cu creatina, corpul inceteaza sa o mai produca singur. Si asta este adevarat! Ei spun ca intreruperea perioadica a suplimentarii cu creatina, da sansa corpului sa se refaca si sa inceapa sa produca din nou propria creatina. Dar nu exista nicio dovada in acest sens.

Nu s-a demonstrat ca suplimentele cu creatina pot fi daunatoare adultilor sanatosi, care le consuma responsabil. Nu exista niciun studiu sau dovada de leziuni ale rinichilor sau ficatului (doua mituri frecvente legate de creatina) cauzate de creatina - si niciun fel de leziuni sau daune in general. Asta la adulti sanatosi. Daca nu ai o stare de sanatate buna, nu lua creatina!
Exista si persoane care se suplimenteaza continuu, ani la rand, cu creatina in doze mici, in scopuri medicale si nu au patit nimic.

Unele persoane se intreaba daca folosirea indelungata de suplimente cu creatina, poate face organismul sa uite sa mai produca creatina. Nu exista nicio dovada in aceasta directie. Totusi, mare aparte a studiilor dureaza doar cateva saptamani sau luni. Asa ca, pana cineva nu face un studiu de ani de zile pe culturistii care folosesc creatina, este intelept sa ciclizezi creatina periodic. Asta pentru a fi precaut!

Cred ca este bine sa ciclizezi creatina pentru ca daca nu te antrenezi tot timpul la intensitate maxima, nu folosesti cu adevarat creatina ca si sursa de energie.
Creatina este cel mai bine utilizata atunci cand faci o activitate fizica care necesita un gard mare de putere musculara (greutati foarte mari, sprinturi, etc.)

Daca folosesti greutati cu care poti face 10-12-15 repetari, atunci lasa creatina in pace. Acestea sunt greutati usoare, si creatina nu te ajuta cu nimic.

Cel mai bine este sa folosesti creatina atunci cand ai perioade cu antrenamente grele, cu greutati care iti permit sa faci intre 1 si 6 repetari. Cum lumea nu se antreneaza atat de greu tot timpul, este logic sa ciclizezi creatina in functie de perioadele de antrenament. Este un lucru destept pentru muschii tai, dar si pentru portofelul tau.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.