Suplimentul 3 in 1

Publicat in

Fie ca vrei sa te calmezi, sa iti cresti anduranta sau sa faci mai multe repetari cu aceeasi greutate, asta este suplimentul pe care vrei sa il folosesti.

Rhodiola Rosea: tripla amenintare

Rhodiola Rosea poate creste nivelurile de beta-endorfine, facand din ea pastila suprema de relaxare (pe cale naturala). Este bine documentat si faptul ca poate creste anduranta, posibil prin cresterea nivelurilor de EPO din sange. 

Exista un nou studiu care arata ca poate avea un efect puternic asupra performantelor anaerobe, adica te poate ajuta sa ridici greutati mai mari pentru mai multe repetari.

Cercetatorii au recrutat 11 tinere active fizic pentru a participa la un experiment controlat in care s-a studiat suplimentarea cu Rhodiola Rosea si influenta asupra timpilor de sprinturi pe bicicleta. 

Un grup de test a primit 3 x 500 mg/zi de Rhodiola Rosea, timp de 3 zile si o doza suplimentara de 500 mg in dimineata testarii. Alt grup a primit aceeasi cantitate dintr-o substanta placebo. Participantele au facut 3 x 15 secunde al testului anaerob Wingate, cu pauze de 2 minute recuperare activa. 

Fiecare test a fost separat de o perioada de "curatare" de 7 zile, pentru a fi siguri ca suplimentul iese din circulatie. 

Ce s-a descoperit

Grupul care a luat Rhodiola Rosea si-a imbunatatit performantele cu 5-7%, destul de semnificativ. S-a observat si o crestere a timpului pana la epuizare, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa noteze: "Rhodiola Rosea pare sa aibe beneficii ergogenice importante pentru cresterea performantei anaerobe in reprize de exercitii anaerobe. "

Ce sa faci

Chiar daca studiul a fost facut pe femei, probabil ca descoperirile sunt valabile si pentru barbati, efectele sale nefiind legate de hormoni. Cercetatorii nu stiu exact mecanismul de actiune.

Intr-un alt studiu care a cercetat efectele acestei plante asupra andurantei, s-a constatat ca Rhodiola Rosea creste nivelurile de eritropoietina (EPO), ceea ce creste productia de celule rosii. 

Studiile care au cercetat efectele de calmare ale Rhodiola Rosea au descoperit ca poate creste nivelurile de serotonina. Efectele din studiul de fata, asupra peformantei anaerobe, este posibil sa fie date de o intarire a cailor neuronale. 

In privinta suplimentului in sine, este important sa folosesti unul care contine extract standardizat, cu cantitati si echivalente exacte ale ingredientului activ. In cazul Rhodiola Rosea foloseste un supliment care a fost standardizat sa contina cel putin 3% rosavine si 1% salidroside (asta a fost suplimentul folosit in studiu).

Exista si suplimente care au concentratii mai puternice, care ar aduce cel putin aceleasi rezultate benefice. 

Pentru cele mai bune rezultate, imparte doza totala zilnica in doua, separate de cel putin 6 ore

Referinte

  1. Ballmann CG, Maze SB, Wells AC, Marshall MM, Rogers RR. "Effects of short-term Rhodiola Rosea (Golden Root Extract) supplementation on anaerobic exercise performance," J Sports Sci. 2018 Oct 29:1-6. doi: 10.1080/02640414.2018.1538028.

Articole din aceiasi categorie

suplimentele cu colagen protejeaza si repara articulatiile Suplimente nutritive cu colagen Daca faci sport de suficient de mult timp, sigur te-ai lovit (sau te-au lovit ele) de dureri de umeri, coate, genuchi, spate, etc. Dar am vesti bune: suplimentele nutritive cu colagen pot atenua durerile articulare la sportivi. 14 Feb, 2016
suplimente utile pentru oricine 5 suplimente pe care ar trebui sa le ia toata lumea Suplimentele nutritive fac parte din fitness si wellness, si exista cateva care devin indispensabile pentru a arata bine si a fi sanatos, in contextul alimentelor din ce in ce mai procesate si secate de nutrienti. Iata 5 suplimente care vor ajuta pe oricine le foloseste. 26 Sep, 2016
ce nu stii despre vitamina D si calciu Ce nu stii despre vitamina D Lipsa unor vitamine de baza te fac sa pierzi masa musculara? Da-te aproape si pregateste-te sa fii scolit. Azi vorbim de vitamina D! 18 Jun, 2018
este steroidul trenbolon toxic pentru ficat? Este trenbolon toxic pentru ficat? Trenbolon este unul din cei mai utilizati steroizi anabolizanti. Se gaseste sub forma injectabila, de aceea multi spun ca nu este toxic pentru ficat. Dar oare stau lucrurile chiar asa? 16 Jun, 2017
suplimente cu bicarbonat de sodiu Suplimentele cu bicarbonat de sodiu Bicarbonatul de sodiu invoca prajituri si produse de patiserie. Dar acesta poate fi folosit cu mare succes pentru cresterea performantelor sportive si pentru un corp mai puternic si mai frumos. 18 Jul, 2016
fructoborat de calciu si genunchii Fructoboratul de calciu reduce durerile de genunchi Durerile de genunchi pot aparea in viata oricarui sportiv, sau oricarei persoane care practica sport in mod regulat. Iata ceva ce ar putea deveni un remediu la aceasta problema, fructoboratul de calciul. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.