Teacrina, noua cafeina

Publicat in

Teacrina este un nou ingredient folosit in suplimentele pre-workout. Vezi ce spun cercetarile despre el si cu ce te poate ajuta!

Exista o zicala faimoasa, "Berea este dovada ca Dumnezeu ne vrea fericiti". O alta zicala ar putea sa fie " Cafeaua este dovada ca Dumnezeu vrea sa facem si ceva in viata asta si nu sa ne omoram intre noi dimineata". 

Cafeaua si in special cafeina continuta de aceasta este cel mai eficient ergogenic legal si este ingredientul cheie in aproape orice supliment pre-workout. Dar exista o problema legata de cafeina: in timp iti cresti toleranta la ea. 

Iti amintesti prima zi in care ai luat un pre-workout? Ai simtit de parca sala e a ta si vrei sa rupi bara de genuflexiuni in doua. Acum cand iei acelasi supliment simti ceva energie dar nu acea motivare herculiana. 

Un supliment ideal sa te ajute la antrenamente ar fi cel care iti da aceleasi efecte precum cafeina dar fara cresterea tolerantei. Vrei ca a suta doza sa se simta ca prima. Aici teacrina batatoreste o noua cale: stimulare fara adaptare!

Teacrina: ce este

Teacrina este o molecula mica care se gaseste in plante. Are o structura foarte asemanatoare cu cafeina si in plante este derivata din aceasta. Dincolo de plante se poate fabrica sintetic in laborator, ceea ce se si intampla pentru cercetare, performante sportive si modificarea comportamentului.

Cum structura chimica este foarte asemanatoare cu a cafeinei, actioneaza foarte similar in corpul uman, mecanismul fiind acela de a altera semnalele adenozinei catre creier; la fel ca si cafeina. 

Are impact si asupra dopaminei (hormonul care te face sa te simti bine) de aceea are si efecte mici asupra imbunatatitrii starii de spirit.

Exista un aspect foarte interesant al teacrinei si anume ca este mult mai rezistenta la dezvoltarea de toleranta, comparativ cu cafeina. Toleranta la cafeina are loc in cateva zile. 

Intr-un studiu mic, preliminar, cercetatorii nu au descoperit nicio toleranta sau incepera dezvoltarii ei. Desi a fost un studiu mic care trebuie reprodus la o scara mai mare, aduce indicii puternice ca teacrina poate fi o noua forma de cafeina in privinta suplimentelor sportive. 

Studiul nu a descoperit aparitia tolerantei intr-o perioada de 7 zile, o fereastra de timp in care in mod normal ar aparea toleranta la cafeina. Nu se stie exact de ce corpul nu se adapteaza la teacrina. 

 slabire rapida

Teacrina pentru energie

Nu poti fi in forma 100% mereu, 24/7, saptamana de saptamana. Uneori ai nevoie de ajutor pentru a face un antrenament eficient. Multi apeleaza la cafea si ajung sa bea cani intregi pentru a ii mai simtii efectul. Teacrina poate schimba asta, ajutandu-te sa ai enegrie fara a fi nevoie sa cresti constant doza. 

Intr-un studiu teacrina a aratat un potential urias pentru a inlocui cafeina. Comparativ cu un placebo, consumul de 200 mg de teacrina a dus la scaderea nivelelor de oboseala. Ca orice in stiinta aceste descoperiri trebuie reproduse pentru a fi validate. Si un alt studiu independent, separat de acesta, a descoeprit acelasi lucru.

Teacrina ca si supliment pentru performante sportive

Teacrina are acelasi efect ca si cafeina in privinta reducerii perceptiei de oboseala cand se face efort fizic. Asa ca este un candidat bun pentru imbunatatirea performantelor sportive. 

Pe cand 200 mg de teacrina reduc oboseala, 275 mg de teacrina o prelungeste timpul pana la epuizare ceea ce inseamna ca te poti antrena mai mult. Nu s-au stabilit inca limitele inferioare si superioare ale dozelor eficiente, asa ca nu stim daca un consum si mai mare aduce si mai multe beneficii sau e doar risipa. 

Asociera teacrinei cu cafeina

Cum teacrina si cafeina actioneaza pe aceleasi cai este posibil ca asocierea lor sa imbunatateasca efectele teacrinei. Se pare ca exista unele studii nepublicate inca care au aratat ca asocierea celor doua substante imbunatateste efectele suplimentarii cu teacrina. 

Te va omori?

Sa fii pe "beast mode" la fiecare antrenament este de dorit, dar sa consumi ceva care te epuizeaza sau omoara nu e productiv, nu? Imediat ce un supliment nou intra pe piata trebuie intai sa i se verifice siguranta.

In general teacrina primeste ok-ul in privinta sigurantei pentru tinerii sanatosi si impatimiti de sala. Intr-un experiment 60 de barbati tineri au primit fie 300 mg teacrina, fie 200 mg teacrina, fie un placebo timp de doua luni. Functiile cardiace le-au fost monitorizate cat si metabolismul general. Nu au descoperit nimic asa ca teacrina a fost catalogata ca sigura. 

Referinte

  • Feduccia AA, Wang Y, Simms JA, Yi HY, Li R, Bjeldanes L, Ye C, Bartlett SE. Locomotor activation by theacrine, a purine alkaloid structurally similar to caffeine: involvement of adenosine and dopamine receptors. Pharmacol Biochem Behav. 2012 Aug;102(2):241-8. doi: 10.1016/j.pbb.2012.04.014. Epub 2012 May 9
  • SM Habowski, JE Sandrock, AW Kedia si Tim N Ziegenfuss. The effects of TeacrineTM, a nature-identical purine alkaloid, on subjective measures of cognitive function, psychometric and hemodynamic indices in healthy humans: a randomized, double-blinded crossover pilot trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2014 11(Suppl 1):P49 https://doi.org/10.1186/1550-2783-11-S1-P49©  Habowski et al; licensee BioMed Central Ltd. 2014. Published: 1 December 2014.
  • Lem Taylor, Petey Mumford, Mike Roberts, Sara Hayward, Jacy Mullins, Stacie Urbina si Colin Wilborn. Safety of TeaCrine®, a non-habituating, naturally-occurring purine alkaloid over eight weeks of continuous use.  Journal of the International Society of Sports Nutrition 2016 13:2. https://doi.org/10.1186/s12970-016-0113-3© 
  • Taylor et al. 2016. Received: 29 September 2015Accepted: 6 January 2016Published: 13 January 2016

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.