Curcumina pentru cresterea masei musculare

Publicat in

Curcumina este un nutrient care abia incepe sa fie cercetat in ceea ce priveste utilitatea sa pentru culturisti si sportivi. Curcumina prezinta efecte anti-catabolice, curcumina poate optimiza efectele insulinei si poate reduce nivelele de estrogen, ceea ce poate duce la nivele mai mari de testosteron.

Curcumina este un nutrient care abia incepe sa fie cercetat in ceea ce priveste utilitatea sa pentru culturisti si sportivi. Curcumina prezinta efecte anti-catabolice, curcumina poate optimiza efectele insulinei si poate reduce nivelele de estrogen, ceea ce poate duce la nivele mai mari de testosteron.

Potentialul anti-catabolic al curcuminei

Curcumina este cunoscuta ca un anti-inflamator si pentru proprietatile sale de reducere a durerii, dar noi dovezi stiintifice sugereaza ca poate fi si anti-catabolica si chiar androgenica.

Studiile au aratat ca suplimentarea cu curcumina inhiba degradarea proteica dupa accidentari si in cazurile de boli degenerative, sugerand ca, curcumina chiar are capacitati anti-catabolice. De asemenea, suplimentarea cu curcumina dupa antrenamentul cu greutati duce la reducerea inflamatiei post-antrenament si la imbunatatirea recuperarii dupa efortul fizic. Sa dovedit ca reduce atrofierea musculara atunci cand  se urmeaza si o faza de descarcare (odihna activa).

Pana acum nu s-a studiat efectul curcuminei asupra hipertrofiei la cei care se antreneaza cu greutati, dar dovezile obtinute din cercetarile facute in alte domenii asupra acestui fenol galben arata ca are proprietati anti-catabolice. Asta inseamna ca suplimentarea cu curcumina poate ajuta acumularea de tesut muscular lin si recuperarea dupa efort fizic.

Concluziile: Suplimentarea cu curcumina pare sa aibe un efect anti-catabolic, de aceea poate fi un supliment util in promovarea cresterii musculare si recuperarii.

Proprietatile antiinflamatorii ale curcuminei

Putina inflamatie este necesara pentru vindecare, dar prea multa nu aduce nimic bun, si te poate scoate pe tusa zile, saptamani sau chiar si luni de zile. Se stie cu certitudine ca, curcumina are proprietati antiinflamatorii prin inhibarea cailor majore inflamatorii. Chiar daca cercetarile facute sunt pentru aplicatii in medicina, se pot aplica si antrenamentului de rezistenta.

Curcumina poate prevenii inflamatiile si reduce pe cele deja existente prin capacitatea ei de a imita aspirina. Un sportiv beneficieaza de proprietatile antiinflamatoare ale curcuminei prin reducerea inflamarii articulatiilor si artritei. Suplimentele care contin curcumina reduc durerile articulare, chiar si la cei care sufera de osteoartrita.
Majoritatea indivizilor care se suplimenteaza cu curcumina observa o imbunatatire in sanatatea articulatiilor.

Concluzii: Suplimentarea cu curcumina are efecte antiinflamatorii, si este eficace in a reduce durerile articulare, ceea ce iti poate imbunatati antrenamentele.

Proprietatile antioxidante ale curcuminei

Uzul original al crucuminei a fost ca un puternic antioxidant. Suplimentarea cu antioxidanti este controversata, multe voci spunand ca acestia reduc beneficiile antrenamentelor. Chiar daca oxidarea tesutului muscular joaca un rol important in procesul de catabolism, se pare ca tocmai acest stres oxidativ declanseaza cresterea musculara.

Totusi, prevenirea oxidarii in exces poate imbunatati recuperarea si cresterea masei musculare, si exista dovezi ample atat la animale cat si oameni ca, curcumina este un antioxidant eficient care poate ajuta la prevenirea formarii unui mediu excesiv de oxidativ.

Concluzii: suplimentarea cu curcumina este un antioxidant exogen eficient.

Proprietatile sensibilizarii la insulina ale curcuminei

Semnalele trimsie de insulina celulelor musculare declanseaza sinteza proteinelor. Se stie atat din experienta cat si din cercetari stiintifice ca imbunatatirea semnalarii insulinei imediat dupa antrenament, prin consumul adecvat de carbohidrati si proteine, duce la o mai buna crestere a masei musculare.

Ca in cazul oricarui hormon, semnalul anabolic nu este infinit, dar aici intervine curcumina: te poate ajuta sa "storci" ceva mai mult semnal anabolic din insulina. Se crede ca curcumina reduce semnalul negativ care inhiba actiunea insulinei, sugerand ca, curcumina poate avea aspecte benefice in cresterea semnalelor anabolice ale insulinei prin cresterea sensibilizarii la insulina.

Concluzii: Suplimentarea cu curcumina poate mari sensibilitatea la insulina, ceea ce duce la o actiune mai anabolica a acesteia in muschii scheletici. 

 masa musculara pe cale naturala

Posibilele proprietati de crestere a testosteronului ale curcuminei

Testosteronul este regele in lumea hormonilor anabolici. Mareste sinteza proteinelor, creste masa musculara lina, si promoveaza bunastarea generala a organismului. Chiar daca se crede ca, curcumina poate creste nivelele testosteronului, cercetarile in acesta privinta sunt foarte putine.

In prezent se cunoaste efectul protector al curcuminei asupra functiei testiculelor, in special la cei care consuma mult alcool. Mai mult, consumul de cantitati mari de curcumina previne conversia testosteronului in hormonul mai androgen, DHT (dihidrotestosteron); dar sansele ca asta sa se intample la oameni sunt mici, pentru ca ar trebui ingerate cantitati extreme de curcumina. Exista totusi dovezi plauzibile ca nivele mici de curcumina pot reduce nivelele de estrogen, avand ca efect cresterea celor de testosteron.
Dar, inca se fac cercetari in acesta privinta, si nu se stie cu exactitate daca curcumina ajuta cu adevarat la cresterea nivelelor de testosteron.

Concluzii: suplimentarea cu, curcumina protejeaza functiile testiculelor.

Dozele de curcumina si siguranta

Toate studiile sugereaza ca, curcumina este sigura si chiar si doze foarte mari nu sunt toxice. Doza letala se pare ca este de 2000 mg/kg corp, la soareci, ceea ce ar duce la concluzia ca doza letala pentru un om care cantareste 80 de kg ar fii de 160.000 mg. Avand in vedere ca doza standard este intre 80 si 750 mg, se poate concluziona ca este sigura, daca nu se fac abuzuri extreme.

Concluzii: Suplimentarea cu curcumina este sigura in dozele recomandate iar efectele secundare par a fii neglijabile sau neexistente.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.