Cartofii sunt paleo

Publicat in

Nu trebuie sa renunti la cartofi daca urmezi o dieta Paleo. Cartofii sunt paleo si oricum nu te vor ingrasa!

Citeste carti sau articole depsre dieta Paleo, si in toate vei citi ca nu poti manca cartofi, acestia nefiind paleo.. Poate unii vor spune ca sunt ok dupa antrenamente intense, chiar daca nu sunt paleo. 

Si doar cateva surse o sa spuna ca poti manca cartofi dulci, dar nu albi! Asta se bazeaza pe indexul glicemic. Dar cum sta treaba cu adevarat? Sa vedem daca stramosii nostri primitivi mancau cartofi!

Focul si dieta paleo

Cercetatorii evolutiei au descoperit cu mult timp in urma ca rasa umana a trecut printr-o crestere rapida a creierului si o sporire semnificativa a inteligentei, la un anumit timp in istorie. Acest fapt este corelat cu descoperirea focului si folosirea sa la pregatirea mancarii. 

Dar recent, s-a descoperit  o legatura intre dezvoltarea creierului uman si amidonoase, in special tuberculi - legume din familia cartofilor - care erau disponibile si stramosilor nostrii vanatori-culegatori

Studiul

Un studiu publicat in "The Quarterly Review of Biology" a pus totul cap la cap:

  • O multiplicare evolutiva a genelor de amilaza din saliva a avut loc acum un milion de ani. Cercetatorii au notat: "Genele de amilaza salivara au multe copii la oameni (in medie 6), pe cand alte primate au doar doua copii. Asta creste cantitatea de amilaza salivara produsa si implicit capacitatea de a digera amidon".
  • Creierul foloseste si glucoza pentru a functiona (cam 150 g pe zi), iar carbohidratii sunt cea mai eficienta sursa.
  • Cand este gatit, amidonul isi pierde structura cristalina si este mai usor de digerat.
  • Toate cele de mai sus au dus, treptat, la un creier mai eficient, fiind mai bine hranit.

Cum sa folosesti aceasta informatie

Ideea din spatele dietei paleolitice este de a evita mancarurile moderne, foarte procesate si sa mananci precum stramosii nostri - adica alimente cu care am evoluat. 

Asadar, pe baza acestui studiu si pe ce stim despre evolutia genelor de amilaza salivara, am evoluat cu mult timp in urma sa mancam cartofi albi sau dulci! Asa ca, poti manca un cartof copt sau fiert, alaturi de legumele tale paleolitice. 

Referinte

  1. Hardy, et al. "The Importance of Dietary Carbohydrate in Human Evolution." The Quarterly Review of Biology Vol. 90, No. 3 (2015)

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.