Depresie sau intristare
O sa fiu direct! Multi cred ca sunt deprimati dar de fapt nu sunt. Doar sunt tristi uneori. Si asta e in regula. Lucrurile rele se mai intampla. Viata nu este dreapta. Anul asta nu iti mai faci vacanta in Thailanda din cauza pandemiei (da, sigur, din cauza pandemiei...)!
Problema este ca multi dintre cei care CRED ca sunt depresivi iau medicamente - pline de efecte secundare si care sunt destinate celor cu depresie clinica - iar unii doctori impart retete cu astfel de pastile de parca ar fi bomboane.
O parte din adevarata problema a depresiei si starilor de tristete poate fi nivelurile scazute de testosteron, niveluri prea mici de fier la femei sau deficienta de magneziu.
Sau poate fi ceva si mai simplu! Poate ca unele simptome depresive sunt declansate in parte de faptul ca sari peste micul dejun.
Studiul
Cercetatorii japonezi au vrut sa vada corelatia dintre micul dejun si simptomele depresive, asa ca au racolat 716 muncitori dintr-o fabrica, pentru un studiu.
Intai participantii au fost intrebati cat de des mananca micul dejun. Au avut de ales dintre:
- Zilnic.
- De 5-6 ori pe saptamana.
- De 3-4 ori pe saptamana.
- De 2-3 ori pe saptamana.
- Aproape niciodata.
Apoi li s-a dat un test care cauta simptome des intalnite la depresie, precum:
- Sentimente de neajutorare si lipsa de speranta.
- Pierderea interesului fata de activitati zilnice, inclusiv sex si hobbyuri.
- Schimbari ale apetitului si greutatii (scadere saui crestere).
- Schimbari ale somnului (insomnie si dormit excesiv).
- Furie sau iritabilitate.
- Scaderea energiei.
- Dezgust de sine.
- Comportament nesabuit.
- Probleme de concentrare.
- Dureri in corp inexplicabile.
Toti participantii au fost apoi monitorizati timp de 3 ani. La final au dat din nou testul.
Rezultatele
Raspunsul scurt: cercetatorii au descoperit o legatura puternica intre saritul peste micul dejun si dezvoltarea simptomelor depresive.
Cei care nu luau micul dejun au avut rate de depresie mult mai mari dupa cei 3 ani ai studiului. Cei care mancau zi de zi micul dejun aveau cele mai mici sanse de depresie.
Practic, cu cat este mai mica frecventa micului dejun cu atat este mai mare riscul de a dezvolta simptome depresive.
De ce se intampla asta?
Cercetatorii au cateva idei. In primul rand, micul dejun te protejeaza impotriva excesului de cortizol, care este legat de depresie in multe studii. Nivelurile de cortizol sunt in mod natural mai mari dimineata. Face parte din mecanismul biologic prin care te trezesti din somn. Sa mananci la scurt timp dupa ce te terzesti, reduce cortizolul. Daca sari peste micul dejun, cortizolul ramane ridicat prea mult timp.
Sa mananci micul dejun zi de zi ajuta si la reglarea ritmului circadian. Alte studii au demonstrat ca exista o legatura clara intre depresie si ceasul biologic disfunctional.
Cum sa folosesti aceste informatii
Depresia este o afectiune complexa. Preventia si tratamentul sunt mult mai complexe decat a manca micul dejun, dar se pare ca este un obicei care inclina balanta in favoarea ta.
In lumea fitnessului, postul intermitent (care de multe ori presupune evitarea micului dejun) este promovat pentru reducerea consumului zilnic de calorii, chiar daca nu functioneaza mai bine sau mai rapid decat alte diete cu contintu caloric redus care includ si micul dejun.
Avand in vedere riscurile mentale pe care le implica, as sari peste dietele la moda, nu peste micul dejun!
Referinte
- Takako et al. "Breakfast consumption and the risk of depressive symptoms: The Furukawa Nutrition and Health Study," Psychiatry Research, Volume 273, 2019.