Din 13 000 de barbati aproximativ 1625 o sa faca cancer de prostata. Iar statistic, 40 din ei o sa moara din aceasta cauza. Dar sa vorbim despre cei care supravietuiesc.
Tratamentele pentru cancerul de prostata si efectele secundare variaza:
- Optiunile chirurgicale duc adesea la disfunctie erectila si pierderea capacitatii de a ejacula.
- Tratamentul hormonal (terapia privarii de androgeni) reduce nivelurile de testosteron.
- Alte tratamente includ orhiectomia: indepartarea totala a testiculelor.
- Unele dintre medicamentele folosite pentru tratarea cancerului de prostata sunt aceleasi cu cele folosite in tranzitiile de la barbat la femeie.
Da, in multe feluri, tratamentul pentru cancerul de prostata te face femeie, sau cel putin un barbat cu testosteron scazut, fara testicule si cu disfunctie erectila. Aproape acelasi lucru.
Este timpul sa incepi sa ai grija de aceasta glanda problematica, chiar acum. Iata cum sa faci asta din punct de vedere nutritional.
Mananca morcovi, fasole si rosii
Un meta-studiu a relevat o corelatie negativa uimitoare intre consumul de morcovi si cancerul de prostata. Pe scurt, cercetatorii au analizat studiile aferente si au descoperit ca, consumul de morcovi protejeaza prostata de cancer.
Pentru fiecare 10 grame de morcovi consumati zilnic, barbatii si-au redus riscul de a dezvolta cancer de prostata cu 5%. Deci, daca barbatii din studii au mancat un morcov suficient de mare (un morcov mediu cantareste aproximativ 70 de grame), si-au putut reduce sansele de a dezvolta cancer de prostata la jumatate.
Un alt studiu a raportat ca barbatii care au mancat cel putin trei linguri mari de mazare, fasole pinto sau alte leguminoase in fiecare zi si-au redus riscul de cancer de prostata la jumatate.
In studiul cu morcovi, varsta medie era de 68 de ani. Desigur, a aratat o asociere inversa, in functie de doza, intre consumul de morcovi (si un efect similar de la consumul de rosii).
Intre timp, un alt studiu a urmarit 3313 barbati intre 1994 si 2007. Toti barbatii erau fara cancer cand a inceput studiul si au fost impartiti in trei grupuri de dimensiuni egale, in functie de aportul lor de fructe, legume si fasole.
In timp ce acest studiu a constatat un efect de protectie a prostatei din fructe si legume in general, nu a atins nivelul de semnificatie statistica. Cu toate acestea, un aport ridicat de fasole, mazare si alte leguminoase a protejat prostata la un nivel semnificativ statistic. In mod specific, barbatii care au mancat aproximativ trei linguri mari pe zi din leguminoasele menionate anterior au avut un risc cu 47% mai mic de a dezvolta cancer decat barbatii care au mancat o cantitate mai mica.
De unde vine magia?
Cercetatorii au teoretizat ca reducerea cazurilor de cancer de prostata a fost legata de aporturile mai mari de licopen (un pigment rosu al plantelor, mai exact un carotenoid), gasit in principal in rosii. Asocierea inversa a fost independenta de alti factori de obicei asociati cu cancerul de prostata, cum ar fi varsta, istoricul familial si indicele de masa corporala.
Dar ce zici de studiul cu fasole? Ce era in leguminoase care ar fi putut preveni noile cazuri de cancer de prostata? Cercetatorii aveau mai multe teorii:
- Leguminoasele au multe fibre, si pare sa existe o relatie inversa intre aportul de fibre si cancerul de prostata, deoarece fibrele regleaza inflamatia prin acizii grasi cu lant scurt formati atunci cand fibrele sunt fermentate de bacteriile intestinale. Aceste produse de fermentatie au proprietati antiinflamatorii, iar inflamatia este un suspect in cancerul de prostata.
- Concentratiile crescute de hormoni sexuali (in principal estrogeni) sunt asociate cu cancerul de prostata, iar fibrele dietetice ii absorb. Acesti hormoni sexuali legati sunt apoi excretati.
- Alte studii arata ca rezistenta la insulina si hiperinsulinemia (multa insulina in vasele de sange) duc la cresterea concentratiilor factorului de crestere asemanator insulinei (IGF-1), ceea ce poate promova cancerul de prostata. Consumul de fibre, insa, datorita fasolei, reduce rezistenta la insulina, ducand la niveluri mai mici de IGF-1 circulant.
Ce trebuie sa faci pentru a avea o prostata sanatoasa
Mananca un morcov de marime medie si aproximativ trei linguri de fasole zilnic. Asta va ajuta, dar ar trebui sa mananci 10 rosii in fiecare zi pentru a obtine o cantitate protectoare de licopen. Daca asta nu este realizabil, ia un supliment cu cantitati concentrate de ingrediente care sustin prostata sau un supliment cu licopen. Exista unele dovezi si ca ejacularea frecventa reduce riscul de cancer de prostata.
Referinte
- Xu X et al. "Dietary carrot consumption and the risk of prostate cancer." Eur J Nutr. 2014 Dec;53(8):1615-23. PubMed: 24519559.
- Diallo A et al. "Associations between fruit, vegetable and legume intakes and prostate cancer risk: results from the prospective Supplémentation en Vitamines et Minéraux Antioxidants (SU.VI.MAX) cohort." Br J Nutr. 2016 May;115(9):1579-85. PubMed: 26950824.
- Van Hoang D et al. "Dietary Carotenoids Intakes and Prostate Cancer Risk: A Case-Control Study from Vietnam." Nutrients. 2018 Jan 11;10(1):70. PubMed: 29324670.