Racesc mai usor femeile decat barbatii?

Publicat in

Suntem in sezonul gripei si exista unele dovezi ca femeile sunt mai vulnerabile la infectiile virale decat barbatii!

Efectele asupra sanatatii in cazurile de infectii virale tind sa difere intre barbati si femei. In cazul gripei, unele cercetari tind sa sugereze ca femeile au experiente mai neplacute decat barbatii, probabil din cauza unui raspuns inflamatoriu imun mai ridicat. Dar aceasta idee ramane in dezbatere. Un studiu a examinat diferentele pe sexe in privinta raspunsului biologic la infectarea intentionata cu gripa la barbati si femei voluntari. 

Studiul

Cercetatorii au agregat date de la 4 studii clinice care au inclus 91 de barbati (media de varsta fiind 29,2 ani) si 73 de femei (media de varsta 29,8 ani), care au fost infectati intentionat cu o anumita tulpina de gripa (Influenza A/California/04/2009/H1N1).

Au fost analizate diferentele dintre sexe pentru cateva criterii, inclusiv simptomele raportate de pacienti, durata simptomelor si expectoratiile virusului. Alte elemente analizate au fost nivelurile de hemaglutinare-inhibare (cati anticorpi sunt in sange) si inhibarea neuraminidazei, ambele fiind teste in privinta anticorpilor care ne protejeaza de virusuri. Aceste doua teste au fost facute inainte de infectare si la 35 de zile si 66 de zile dupa infectare. 

Au fost facute si examinari liniare si logistice privind nivelurile de baza ale testosteronului, estradiolului.

Rezultatele

Nivelurile de hemaglutinare-inhibare nu au avut diferente intre femei si barbati, pe cand nivelurile de inhibare a neuraminidazei au fost mai mari la barbati. Barbatii au fost mai putin predispusi la a dezvolta simptome ale infectiei cu gripa (80% din barbati au avut simptome, comparativ cu 96% in femei). 

La cei care au dezvoltat simptome, durata lor nu a fost diferite intre femei si barbati, dar barbatii au avut ceva mai putine simptome decat femeile. Gradul de expectoratie al virusului (cat de contagiosi suntem) a fost acelasi la femei si barbati. 

Cand analiza a fost restransa doar la pacientii care erau infectiosi, singura diferenta a constat in numarul de simptome resimtite. Nu au fost gasite legaturi intre nivelurile de testosteron, estrogen si inhibarea neuraminidazei sau hemaglutinare-inhibare si predictia imbolnavirii si simptomelor. 

Concluzii

Aceste rezultate au venit in urma unei analize exploratorii a unor cercetari facute in trecut, ceea ce insamna ca aceste date ar trebui privite cu precautie. 

Referinte

  1. Luca T Giurgea, Adriana Cervantes-Medina, Kathie-Anne Walters, Kelsey Scherler, Alison Han, Lindsay M Czajkowski, Holly Ann Baus, Sally Hunsberger, Sabra L Klein, John C Kash, Jeffery K Taubenberger, Matthew J Memoli. Sex Differences in Influenza: The Challenge Study Experience. J Infect Dis. 2022 Feb 15;225(4):715-722. doi: 10.1093/infdis/jiab422.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.