O alta proprietate uimitoare a creatinei

Publicat in

Se pare ca nu exista limite in privinta a ce poate face acest supliment necostisitor pentru tine, atat privind performanta cat si sanatatea.

Creatina nu este doar un supliment pentru culturisti, ci unul adecvat oricui, de la copii la varstnici. Intareste functiile cardiace, impiedica aparitia Alzheimer si a altor boli degenerative, scade glicemia, ajuta la repararea oaselor, previne artrita, reduce acumularea de grasime in ficat, ajuta pe cei care sufera de fibromialgie si da, creste masa musculara la sportivi. 

Iar lista de beneficii ale creatinei continua sa se mareasca. Exista si beneficii asupra carora doar se speculeaza, dar studii recente au aratat ca acest supliment are o super putere umioare. Cercetatori de la UCLA au descoperit ca, creatina poate actiona ca o baterie moleculara pentru celulele imunitare prin stocarea si distribuirea energiei lor in lupta cu celulele canceroase

Creatina si celulele ucigase T

Dr. Lili Yang, seful cercetatorilor care au facut descoperirea, a descoperit ca absortia de creatina este cruciala in lupta anti-tumori ale celulelor CD8T, cunoscute si sub denumirea de celule ucigase T.

Cand aceste celule sunt chemate la actiune pentru a lupta cu o tumoare, trebuie sa concureze cu celulele mari canceroase pentru resurse energetice ca glucoza, aminoacizi si lipide. Fara cantitati adecvate ale acestor resurse, inseamna ca celulele ucigase T merg la lupta pe stomacul gol....si o aramata infometata nu este una eficienta. 

Creatina furnizeaza acestor celule ATP (forma de energie folosita de celule), permitandu-le sa lupte! 

Ce au facut cercetatorii

Cercetatorii au creat soareci care aveau celulele T deficiente in gena responsabila cu crearea moleculelor transportoare de creatina. Adica celulele lor T nu puteau absorbi creatina si erau mai putin capabile sa lupte cu tumorile. 

Dar cand soarecii au primit suplimente cu creatina (fie oral sau intravenos), celulele lor T au reinviat si si-au recapatat proprietatile. Apoi au dat creatina soarecilor normali, cu celule T normale, si au descoperit ca si acestia au devenit mai eficienti in combaterea tumorilor. 

Aceste descoperiri sugereaza ca celulele T chiar au nevoie de creatina pentru a lupta cu tumorile canceroase. Fara ea nu isi pot face treaba eficient, a spus Dr. Lili Yang. 

Mai sunt si alte vesti bune! Aceste efecte benefice nu necesita doze mari de creatina. Dozele date soarecilor au reprezentat echivalentul dozelor luate de atleti si sportivi

Cum sa folosesti eficient creatina

Daca folosesti deja creatina pentru a iti mari masa musculara si performanta, grozav! Acum stii si ca iti face mult mai mult bine decat stiai. 

Dar daca nu folosesti si nici macar nu te-ai gandit sa iei creatina, ar trebui sa te razgandesti si sa o iei serios in considerare. Este pe lista de suplimente alaturi de vitamine, minerale si ulei de peste. Are prea multe beneficii pentru a fi ignorata. Dar creatina este diferita fata de alte suplimente, necesitand incarcare; adica dureaza cateva zile ca celulele sa atinga capacitatea maxima de stocare. 

Majoritatea culturistilor se incarca cu creatina luand 5 grame de 4 ori pe zi, timp de 5-7 zile, apoi continuand sa ia 3-5 grame pe zi. Dar mai exista un fel de a face asta. Iei cate 5 grame pe zi si atat. Iar in 30 de zile probabil atingi capacitatea maxima de incarcare a celulelor.

Foloseste creatina monohidrat micronizata, aceasta avand granulele mai fine si mai usor de absorbit. 

Referinte

  1. Stefano Di Biase, Xiaoya Ma, Xi Wang, Jiaji Yu, Yu-Chen Wang, Drake J. Smith, Yang Zhou, Zhe Li, Yu Jeong Kim, Nicole Clarke, Angela To, Lili Yang. "Creatine uptake regulates CD8 T cell antitumor immunity." Journal of Experimental Medicine, Published October 18, 2019

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.