Hiperhidratarea ajuta sportivii de anduranta

Publicat in

Hidratarea si echilibrul electrolitilor este cel mai important aspect in timpul curselor de anduranta. Iata ce poate face cosumul excesiv de apa, in anumite momente.

Daca bei mai multe fluide decat ai nevoie in acel moment, inainte de a incepe o sesiune lunga de cardio sau un maraton, vei avea un randament mai bun, au decoperit cercetatorii de la Universitatea Sherbrooke din Canada. Hiperhidratarea, un cuvant lung care se refera la a consuma lichide cand NU iti este sete, imbunatateste performantele sportive in eforturile de anduranta.

Daca pierzi doua procente din greutatea corporala prin transpiratie, performanta are de suferit. De cand s-a descoperit asta, cercetatorii si-au canalizat eforturile spre a descoperii beneficiile hiperhidratarii. Dar, conform canadienilor, rezultatele acestor studii sunt greu de tradus in practica. Studiile au fost facute pe sportivi care au fost deshidratati intentionat. In viata reala sportivii nu fac asta. Asta face si mai interesant studiul celor din Canada, pentru ca, compara efectele unei hidratari normale - euhidrare - cu efectele hiperhidratarii. 

In studiul lor, care a fost publicat in 2008, canadienii au facut un experiment cu 6 sportivi antrenati. Intr-o sesiune, sportivii au ciclat fara o pregatire speciala timp de doua ore, la 65% din capacitatea pulmonara maxima. In timpul efortului de doua ore au trebuit sa aibe 5 explozii de energie, la 80% din capacitatea maxima pulmonara. La finalul sesiunii de doua ore, au facut un test de epuizare, unde li s-a crescut viteza pana cand nu au mai putut pedala. 

In a doua sesiune de antrenament, sportivii au baut 1,7 litrii de apa inainte si in timpul ei. Apa a continut 82 de grame de glicerol. Glicerolul este un component al grasimilor - ganditi-va la el ca la sfera de care sunt atasati trei acizi grasi. Glicerolul se gaseste si in forma libera in corpul uman. Daca bei multa apa, glicerolul reduce rata cu care rinichii filtreaza excesul de apa catre vezica. 

Hiperhidratarea a functionat. Temperatura corpului in timpul hiperhidratarii a fost mai mica, dar efectul nu a fost foarte semnificativ. Semnificativ a fost efectul asupra inimii. Hiperhidratarea a dus la scaderea ritmului cardiac. 

Ciclistii hiperhidratati au reusit si sa reziste mai mult la proba de epuizare. In starea de hiperhidratare, ciclistii au continuat timp de 14 minute; in starea de euhidratare au putut cicla doar 12 minute. Si capacitatea maxima de lucru a fost mai mare in starea de hiperhidratare: 280 de wati. In starea de euhidratare a fost de 266 de wati. 

Trebuie spus si ca hiperhidratarea nu are acelasi efect asupra tuturor. "Un participant a inregistrat o descrestere a andurantei ca urmare a hiperhidratarii" noteaza cercetatorii canadieni. 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Cum sa fii eficient in prepararea meselor sanatoase Sfaturi pentru prepararea meselor sanatoase Daca vrei sa fii sanatos, sa ai masa musculara si o talie subtire trebuie sa iti prepari singur mesele. Daca te bazezi pe ce cumperi, nu vei ajunge prea departe. Aici gasesti cateva sfaturi pentru a prepara rapid si usor mancaruri delicioase care sa iti alimenteze antrenamentele. 20 Nov, 2016
O farfurie de forta O farfurie de forta Sa mananci o portie din asta zi de zi, iti va creste forta, chiar si cand nu faci exercitii fizice! 09 May, 2021
Adaptarea nutritiei la antrenament carbohidratii. Adaptarea nutritiei la antrenamente: carbohidratii. Carbohidratii nu sunt un macronutrient esential pentru supravietuire, dar daca vrei sa arati cat mai bine si sa ai performante fizice cat mai bune, devin esentiali. 20 Jun, 2021
cum apar procesele anabolice in corp in urma carora cresc muschii Ghid complet despre anabolism, catabolism si metabolismul proteinelor Cel mai complet ghid pe care il vei gasi despre rolul hormonilor in construirea sau degradarea masei musculare. Invata cum sa contruiesti masa musculara adevarata prin manipularea hormonilor anabolici produsi de propriul corp. 12 Apr, 2016
Esti sau nu un hardgainer? Esti un hardgainer? Un hardgainer este cineva care incerca sa isi creasca masa musculara prin ridicarea de greutati in sala, dar nu inregistreaza niciun progres. Daca este si cazul tau, citeste acest articol pentru a invata cum sa progresezi. 14 Feb, 2016
ce sa mananci dupa ce alergi Sfaturi pentru alimentatia de dupa alergare Este din ce in ce mai la moda sa alergi. Si nu pentru a slabi ci ca sport practicat din placere, ceea ce este foarte bine. Dar pentru a fi cat mai eficient in acest sport, este nevoie si de o alimentatie corespunzatoare, mai ales dupa ce termini o cursa. Iata care sunt cele mai bune strategii de alimentatie dupa efort pentru un alergator. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.