10 super-alimente din lumea ultra-maratonistilor

Publicat in

Multi dintre noi au auzit de acai, goji si seminte de chia. Super-alimente care apar in toate tabloidele. Dar fac pariu ca multi nu au auzit de alimentele de pe aceasta lista, folosite cu succes de sportivii de anduranta extrema.

Ultra-maratonistii sunt o specie de oameni in sine. Participa la evenimente de anduranta care se pot desfasura pe sute de kilometrii, facand efort continuu zile intregi. Pentru a face fata unui astfel de volum trebuie sa fii predispus genetic la asa ceva, dar si sa ai o dieta corespunzatoare. In acest articol o sa va prezint 10 super-alimente, "armele secrete" ale ultra-maratonistilor. Includerea lor in dieta aduce beneficii oricui, indiferent de activitatea fizica facuta. Chiar daca a doua ta casa este sala de forta si simplul gand de a alerga iti provoaca greata, consumul acestor alimente te va ajuta sa te recuperezi mai bine dupa efort pentru aa aveaa progerse constante si o sanatate de fier.

1) Natto

Sanatate pentru inima: Un aliment pe baza de soia fermentata, foarte utilizat in Japonia. Natto este un aliment obligatoriu pentru oricine vrea o inima sanatoasa si un sistem circulator robust. Bogat in pirazina si nattokinaza (o enzima), natto subtiaza sangele si previne formarea cheagurilor, practic devorand placile arteriale. 

Natto reduce riscul de a face embolism pulmonar, care poate duce la atac cerebral sau infarct. Este si foarte bogat in vitamina K, fiind execelent in mentinerea densitatii osoase. 

Atentie: Natto are un gust cu care trebuie sa te obisnuiesti. De fapt multi spun ca este dezgustator, cu exceptia cazurilor in care esti un mare fan al branzeturilor exotice si imputite! Prepara-l cu turmenic sau sare de mare, ori eventual cu erithriol - un indulcitor fara impact glicemic derivat din fermentarea glucozei. Daca nu poti manca natto indiferent ce ai pune pe el, exista si suplimente cu nattokinaza.

2) Cordyceps 

Rezistenta: Cunoscut de secole in medicina chineza, cordyceps este o ciuperca parazit uscata care creste pe larvele de omida native regiunilor alpine din China, Nepal si Tibet. Scarbos, nu? Dar grozav cand vine vorba de sanatate si performante sportive. 

Are proprietati antioxidante, antiinflamatoare si anti-lipidice (scade colesterolul). Studiile sugereaza si ca ridica sistemul imunitar si imbunatateste rezistenta la sportivii de anduranta prin stimularea cailor aerobe si utilizarii mai eficiente a oxigenului, plus stabilizarea metabolismului glucozei. Atletii chinezi folosesc de zeci de ani Cordyceps.

Un alt avantaj este ca mareste dorinta sexuala si functionalitatea sistemului reproducator. Proprietatile benefice ale Cordyceps sunt imbunatatite cand este combinat cu adaptogenul rhodiola rosea.

3) Turmenic

Antioxidant/antiinflamator: O planta nativa din sudul Indiei si Indonezia; daca iti place curry sau mustarul cunosti deja acest condiment galben. Poate ce nu stii este ca turmenicul - in mare parte datorita curcuminei, principalul ingredient activ din turmenic - este printre cei mai puternici antioxidanti si antiinflamatori de pe planeta. 

Majoritatea mancarurilor pe care le consumam, inclusiv cele sarace in grasimi, promoveaza inflamatiile arterelor, o cauza deseori trecuta cu vederea, dar semnificativa, a bolilor de inima. Legat de sport si fitness, stresul indus de efortul sustinut cauzeaza inflamatii, ceea ce impiedica reparatiile celulare; cu cat inflamatiile sunt reduse mai rapid cu atat te recuperezi mai repede dupa efort. Alimentele precum turmenicul reduc inflamatiile, grabind recuperarea si promovand sanatatea aparatului circulator. 

In timp, un sportiv care urmeaza o dieta bazata pe alimente antioxidante si antiinflamatoare, precum turmenicul, se va putea antrena mai intens, mai eficient si va progresa mai mult, concomitent asigurandu-se impotriva principalilor vinovati care dau peste cap planurile oricarui sportiv - oboseala, supraantrenamentul si bolile sau accidentarile.

Merita mentionat si ca cei care au diete bogate in turmenic au rate mult mai mici de aparitie a cancerelor de san, prostata, plamani, colon si piele. 

Exista si suplimente nutritive cu curcumina, dar ca extract nu este foarte biodisponibil (nu se absoarbe foarte bine). Este de preferat sa bei turmenicul ca ceai - 1/2 lingurita dizolvata in apa fierbinte, si sa il folosesti ca si condiment.

4) Seminte de caise si miguri incoltiti de fasole mung

Inhibarea celulelor canceroase: Ambele alimente au o trasatura comuna - nivele mari de laetrile (vitamina B17), eficienta in oprirerea dezvoltarii tumorilor canceroase. Dar cum omoara celulele canceroase fara a le omori si pe cele sanatoase? Fara a intra in termeni tehnici, exista ceva dovezi ca laetrile interactioneaza cu o enzima numita beta-glucozidaza (gasita doar in celulele canceroase), moment in care laetrile este descompus si rezulta acid cianhidric, care ataca celulele canceroase. Celulele normale nu sunt afectate pentru ca enzima mitocondriala rhodanase continuta de acestea detoxifica celulele de acidul cianhidric. Celulelor canceroase le lipseste aceasta enzima.

Nu spun ca laetrile este un remediu magic impotriva cancerului. Dar poate fi o masura prevenitva ieftina. 

Samburii de caise (semintele din interiorul samburilor, ca sa fiu mai exact) se gasesc de vanzare la magazinele naturiste. Se pot manca precum migdalele. Mugurii de fasole mung se pot pune in apa de seara pentru a incolti si se mananca a doua zi. Se pot manca cu orez sau alte alimente.

Folosirea samburilor de migdale si a vitaminei B17 pentru tratarea cancerului este foarte controversata. In anii '60 si '70 unii doctori au folosit mega-doze de laetrile pentru tratarea cancerelor. Asta a dus la procese, implicarea autoritatilor si un intreg scandal care s-a terminat cu interzicerea suplimentelor cu megadoze de laetrile. Astazi in medicina vestica, laetrile (ma refer la extractul concentrat, sub forma de pastile) este considerat o pacaleala. 

Au fost facute studii asupra acestei vitamine, s-a aratat ca poate reduce celulele canceroase, dar studiile sunt putine si de multe ori precare in felul cum au fost facute - majoritatea pacientilor erau in stadii terminale.
Este imposibil de cuantificat impactul sau ca si substanta de preventie. 

Majoritatea controverselor tin de acidul cianhidric si impactul sau asupra celulelor sanatoase in megadoze orale. In doze extrem de mari au fost cateva cazuri de persoane care au avut efecte secundare similare cu otravirea cu cianura (greata, voma, dureri de cap). Totusi exista in continuare medici care sustin megadozele cu vitamina B17.

Ce am propus mai sus, consumarea de samburi de caise si fasole mung nu este megadozare. Pe langa aceste alimente si meiul, hrisca si alte alimente contin vitamina B17. 

5) Cafea verde

Slabire: Similar cu ceaiul verde si extractul din samburi de struguri, boabele de cafea verde au puternice proprietati antioxidante si antiinflamatoare, eficiente in combaterea radicalilor liberi. Beneficiile in privinta slabirii vin de la doua componente active: cafeina (nu foarte multa in boabele de cafea verzi) si acidul clorogenic (distrus prin prajirea boabelor).

Cafeina elibereaza acizii grasi in sange, din depozitele de grasime, iar acidul clorogenic creste eficienta metabolizarii acestor grasimi si inhiba absortia zaharului (glucozei) din sange.

Asa ca este bine sa se consume cafeau verde ca atare, fara prajire. Nu te astepta sa aibe gust de cafea - nu seamana deloc. Este mai amara si fara mult gust, se poate indulci cu eritriol. Nu da nici energie, avand cantitati mici de cafeina. 

6) Elk Antler

Cresterea testosteronului: Elk Antler nu este doar "blana" care creste pe coarnele cerbilor, este derivata din tot cartilagiul, care este indepartat de pe animal (astfel incat sa nu pateasca nimic - animalul nu este omorat sau ranit!), uscat si facut pulbere (mai ales in Canada si Noua Zeelanda). Datorita unor proteine numite IGF-1 si IGF-2, acest supliment creeaza o eliberare endogena de testosteron si o crestere a capacitatii corpului de a repara rapid tesuturile (musculare si osoase). Se administreaza in doze de 250 mg/zi, dupa antrenamente sau inainte de somn.

7) Radacina suma

Adaptogen: Adaptogenii sunt regulatori metabolici care cresc abilitatea corpului de a se adapta la stresorii din mediul inconjurator, atat fizic cat si emotionali. Suma seamana cu ginseng-ul, fiind extrasa dintr-o radacinoasa din Brazilia. Este legata de imbunatatirea sistemului imunitar si reglarea hormonilor. Se poate combina cu ginseng pentru a crea o formula care sa promoveze longevitatea si sa reduca stresul. Se gaseste sub forma de capsule sau ca ceai.

8) Camu camu

Tonic general: Un fruct acru de marimea lamailor cu o culoare protocalie, din Amazon. Camu camu contine o mare varietate de fitonutrienti, bioflavonoide, aminoacizi, vitamine si minerale precum beta-caroten si potasiu. Camu camu contine si cea mai mare densitate de vitamina C de pe planeta - de 20-50 de ori mai multa vitamina C decat o portocala, si are un scor foarte mare pe scala "capacitatii de absortie a oxigenului radical", o masuratoare care clasifica proprietatile anitoxidante ale monstrelor biologice. Camu camu reduce si nivelele hormonului de stres, cortizol, si faciliteaza utilizarea serotoninei. Cu alte cuvinte, te face mai fericit. 

Exista si suplimente cu camu camu sau sucuri.

9) Moringa Olefiera

Densitate nutritionala: Poreclita "pomul miracol" sau "cea mai nutritiva specie de planta studiata vreodata", acest pom uimitor este nativ Africii si Asiei. Dar poate creste aproape oriunde datorita capacitatii sale de a extrage nutrienti foarte eficient din sol si aer. Frunzele sale sunt considerate un superaliment: contin peste 90 de nutrienti. Are vitamine, minerale, 46 de antioxidanti, este antidiabetic (reduce glicemia) si promoveaza un colesterol sanatos.

Se gaseste sub forma de capsule, sau pudra pentru ceai; pudra se poate bea si cu diferite sucuri sau smoothie-uri.

10) Ceai pu-erh

Acest ceai este printre cele mai scumpe din lume. Frunzele acestui ceai sunt de la copaci vechi de peste 1700 de ani! Este produs in Yunna, o provincie din China, este maturat cu grija, iar culegerea frunzelor, crearea si intreaga ceremonie a producerii ceaiului pu-erh este o adevarata arta, fiind la fel de milenii. 

Ceea ce face din acest ceai un superaliment unic este fermentarea frunzelor de microbi, dupa ce sunt uscate si maturate. Fermentarea confera ceaiului pu-erh proprietati probiotice unice. Ajuta la reducerea placilor de pe artere, scaderea colesterolului rau LDL si sustine procesul de slabire, imbunatatind sensibilitatea la insulina si crescand abilitatea de a metaboliza grasimile. 

Referinte

Superalimentele prezentate aici nu au in spate studii foarte vaste fiind relativ necunoscute iar studiile mari implica costuri pe masura. Totusi exista un bun feedback din partea sportivilor care folosesc astfel de alimente (feedback cules din interviurile unor sportivi de performanta si diferite forumuri de specialitate). Cel mai indicat este sa experimentezi si sa vezi cum functioneaza pentru tine.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.