Nu exista nicio epidemie de steroizi

Publicat in

Daca citesti presa, este evident ca utilizarea de steroizi reprezinta o problema de interes public, care risca sa scape de sub control. Dar daca te uiti pe cifre observi ca asta nu este adevarat!

Cand vedeta britanica Spencer Matthews a aparut la TV in 2016 si a vorbit deschis despre folosirea de steroizi anabolizanti, tema de baza a emisunii respective (Good Morning Britain - GMB) a fost clara: utilizarea de steroizi este o amenintare la sanatatea publica si numarul utilizatorilor este in crestere. 

In aceasta editie a GMB Investigates, au fost contactate diferite organizatii care se ocupau cu distributia de seringi si utilizarea de droguri in UK, si au fost intrebate despre problema steroizilor. S-a spus ca numarul utilizatorilor de steroizi care apelau la retelele de distributie gratuita de seringi noi s-a marit de 8 ori intre 2010 si 2015. S-a mai spus ca utilizarea de steroizi sau alte substante care imbunatatesc aspectul fizic era cu 20% mai mare decat cu un an inainte (in Cheshire si Merseyside, in Anglia); si ca exista si copii de 14 ani care folosesc steroizi

Aceste date au fost preluate rapid de alte unitati media si s-a raspandit mesajul ca utilizarea de steroizi este in crestere, sustinandu-se ca s-a ajuns la proportii de epidemie. De exemplu, un articol din celebra revista Men's Health a explorat "apetitul anabolic al britanicilor" si a sustinut ca ..."cei care iau steroizi sunt din ce in ce mai multi"

Ca utilizarea de steroizi este ceva normal in randul tinerilor care vor sa arate mai bine este un punct de vedere in toate tarile, nu doar in UK. Intr-un articol al Departamentului de Droguri si Alcool al Norvegiei, s-a punctat ca utilizarea de steroizi este in crestere si din ce in ce mai acceptata

Cum a luat nastere mitul

Faptul ca utilizarea non-medicala a steroizilor anabolizanti si androgeni este in crestere, este acceptata fara rezerve de jurnalistii in cautare de senzational, cat si de personal calificat care cauta motive pentru a isi justifica cercetarile. De exemplu, un studiu a descris populatia consumatoare de steroizi ca fiind in crestere, fara a isi sustine aceste argumente. Mai mult, un oficial suedez a afirmat ca utilizarea de steroizi este a doua problema a Suediei, dupa utilizarea de alcool. A facut aceste afirmatii fara nicio dovada, decat "parerile expertilor". 

Din pacate, astfel de afirmatii sunt rareori puse la indoiala, desi rareori exista dovezi care sa le sustina. Faptul ca utilizarea de steroizi a tot crescut, pare sa fie acceptat ca implicit adevarat in randul doctorilor si specialistilor in droguri, dar si in randul celor din industria fitnessului. 

Utilizarea de steroizi NU pare a fi in crestere

Daca te uiti la dovezile care exista, se pare ca utilizarea de steroizi a ramas constanta in ultimii 20 de ani, poate chiar avand o usoara scadere. Cresterea numarului de utilizatori de steroizi care apeleaza la centrele de distribuire de seringi nu inseamna implicit ca a crescut numarul utilizatorilor de steroizi. Este ca si cum ai spune ca exista o epidemie de cancer de san pentru ca mai multe femei isi fac mamografii! 

In aceasta privinta, ancheta GMB nu ajuta deloc la clarificarea problemei. Aceasta crestere a vizitelor la centrele de seringi se poate explica usor prin promovarea lor mai acerba si prin faptul ca in afara este ceva mai greu sa te duci la farmacii si sa cumperi seringi! 

Ce stim despre dezvoltarea utilizarii de steroizi

Nu exista date pe termen lung care sa sustina ideea cresterii consumului de steroizi. Intr-o meta-analiza recenta, se estima la nivel global ca utilizarea de steroizi este de 3,3%, fara diferente semnificative fata de o perioada precedenta (1990 -1999 - 2,9% si 2000-2013 - 3,2%). 

Nu exista intrebari legate de steroizi in chestionarele internationale care colecteaza date despre utilizarea de droguri, asa ca este dificil de cuantificat exact cum se prezinta utilizarea de steroizi. Dar exista cateva sondaje ale Uniunii Europene si cateva nationale care au masurat prelevanta utilizarii steroizilor, pe perioade lungi de timp, unele inca din 1991. 

The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) a publicat date privind consumul de alcool si droguri (inclusiv steroizi) in randul copiilor de 15-16 ani, din 4 in 4 ani, inca din 1995. Ultimul raport a iesit pe 20 octombrie 2016. Conform lui utilizarea de steroizi este intre 0 si 5 % in UE in ultimle doua decenii. In general, utilizarea de steroizi este aceeasi in mai toate tarile. In ultimii 20 de ani a oscilat intre zero si 2%. In unle tari au avut loc cresteri mici (Bulgria, Grecia, Irlanda si Polonia) pe cand alte tari au inregistrat scaderi (Croatia, Latvia, Slovenia si UK).

Rezultatele sondajelor nationale arata o imagine mai detaliata. Unele fiind facute inca din anii 1990, ne arata ca la inceputul acelor ani a existat o crestere a consumului de steroizi, care s-a mentinut pana prin anii 2000, apoi a inceput sa scada. Alte studii nu au gasit fluctuatii semnificative, consumul ramanand scazut si constant.

Putem avea incredere in date?

Aceste date trebuie privite cu precautie. Consumul de steroizi poate ca a crescut, in ciuda faptului ca datele indica altceva. Majoritatea acestor studii sunt facute pe populatii diferite (studenti, elevi si populatie generala) fata de cei care utilizeaza de regula steroizi (tineri care merg la sala). Este posibil ca utilizarea de steroizi sa fii crescut in cadrul populatiei semnificative si sa fii scazut la primele categorii de care vorbeam. 

Avand in vedere extinderea rapida a fenomenului fitness, este posibil ca cifra absoluta de utilizatori de steroizi sa fi crescut, presupunand ca procentele celor care folosesc au ramas aceleasi

Mai pot exista si raspunsuri negative false, dar si raspunsuri false pozitive, ceea ce ar explica de ce unele date arata cresteri ale consumului. De exemplu, intr-un sondaj din 2011, 3,1% din respondenti au zis ca au folosit "relevin", o substanta care nu exista cu adevarat, pusa pe lista tocmai pentru a indica riscul de raspunsuri pozitive false. 

Utilizarea de steroizi poate fi periculoasa

Nu incerc sa reduc problemele care pot aparea cand utilizezi steroizi anabolizanti. Cum steroizii au inceput a fie folositi in afara cercurilor sportive abia dupa anii '80, inca nu vedem consecintele adevarate in randul celor care au folosit sau care folosesc. Dar se stie ca exista o multime de efecte secundare asociate cu steroizii anabolizanti si androgeni. Poti citi despre ele aici

Si nu spun nici ca utilizarea de steroizi in randul pasionatilor de fitness nu este raspandita. Dar ideea ca utilizarea de steroizi este o epidemie in crestere, este doar un mit, o afirmatie senzationalista fara substanta! 

Referinte

  1. Self-confessed steroid user Spencer Matthews reveals UK is in the grips of an 'epidemic' with up to a million taking the drugs
  2. Big read: Britain's steroid epidemic - https://www.menshealth.com/uk/building-muscle/a756081/big-read-britains-steroid-epidemic/
  3. Kanayama G, Hudson JI, DeLuca J, Isaacs S, Baggish A, Weiner R, Bhasin S, Pope HG Jr. Prolonged hypogonadism in males following withdrawal from anabolic-androgenic steroids: an under-recognized problem. Addiction. 2015 May;110(5):823-31. doi: 10.1111/add.12850. Epub 2015 Feb 25.
  4. Dominic Sagoe Phil, PhD Canda Helge Molde PhDb, Cecilie S.Andreassen PhD Torbjorn, Torsheim PhD, Stale PallesenPhD. The global epidemiology of anabolic-androgenic steroid use: a meta-analysis and meta-regression analysis. Annals of Epidemiology Volume 24, Issue 5, May 2014, Pages 383-398
  5. http://www.monitoringthefuture.org/pubs/monographs/mtf-vol1_2015.pdf
  6. The 2011 ESPAD Report
  7. Personal and Perceived Peer Use of and Attitudes Toward Alcohol Among University and College Students in Seven EU Countries: Project SNIPE
  8. Emma Begley. Jim McVeigh. Anabolic steroids in the UK: an increasing issue for public health. Drugs: Education, Prevention and Policy. Volume 24, 2017 - Issue 3

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.