Functioneaza cu adevarat suplimentele pre-antrenament?

Publicat in

Pe piata exista numeroase suplimente sportive care dau energie, dar marea intrebare este cate din acestea functioneaza? Si ce ingrediente trebuie sa contina pentru a fii cu adevarat eficiente.

Ziua de munca s-a incheiat si esti gata de antrenament. Esti pus pe fapte mari! Dar inainte de a incepe, poti lua ceva pentru a iti crea un avantaj. Intrebarea este care supliment te va ajuta cel mai mult sa te antrenezi mai intens.Un supliment pre-antrenament eficient trebuie sa sustina nivelele energetice ale corpului, sa descreasca stresul oxidativ, sa imbunatateasca concentrarea, sa hidrateze si sa regleze balanta de electroliti, sa mentina un PH normal si sa furnizeze micronutrienti. 

Mai jos este o lista cu cele mai importante componente dintr-un supliment pre-antrenament. Cu cat un supliment contine mai multe din ele, cu atat este mai eficient.

Electrolitii. Evaporarea transpiratiei este un mencaism de baza al termoreglarii, dar sa te antrenezi pana la epuizare cand ai un deficit de fluide (hipohidratare) poate crea multe probleme fizice precum oboseala, disfunctii cognitive, dezechilibre ale sistemului imunitar si hormonal, dezechilibre ale PH-ului, stres oxidativ si pierderea unor nutrienti. Apa si electrolitii/mineralele, inclusiv sodiu, magneziu si potasiu, trebuie sa fie inlocuite pentru a normaliza nivelele totale de apa din corp.

Bauturile sportive care contin electroliti pot rezolva problema. Din pacate, multe din aceste bauturi contin si un numar foarte mare de calorii, deseori sub forma de sirop de fructoza sau porumb, plus alti aditivi alimentari, care nu sunt benefici corpului. De aceea, cititi eticheta produselor pre-antrenament, si evitati-le pe cele care contin aditivi si zaharuri rafinate.

Magneziu. Magneziul este al patrulea mineral ca abundenta din corp, si este implicat in sute de reactii biochimice care dicteaza functiile metabolice optime si afecteaza performanta sportiva. 66% din magneziul corpului este in oase, si 33% in muschii scheletici si muschiul cardiac. In ultimele decenii, cantitatea de magneziu din alimente a scazut drastic, si aproximativ 75% din populatia tarilor dezvoltate este deficienta in acest mineral. 

Suplimentarea cu magneziu afecteaza pozitiv performantele sportive si antrenamentele prin imbunatatirea nivelelor de eritrocite si hemoglobina. Magneziul creste disponibilitatea glucozei in sistemul nervos central si periferic si creste evacuarea acidului lactic din muschi in timpul exercitiilor fizice. Pentru acest din urma aspect, cea mai buna forma a magneziului este dimagneziul malat; o bautura pre-antrenament de calitate va contine aceasta forma de magneziu.

Adenozin trifosfat. Adenozin trifosfat (ATP) este principala sursa de energie pentru celule. Cantitatea de ATP stocata in tesutul muscular si disponibila pentru a fii folosita imediat, inclusiv in timpul exercitiilor fizice, este limitata. Dupa ce este folosita, energia sub forma de ATP trebuie resintetizata in muschi. Cea mai buna forma de ATP din suplimente este sarea disodium de ATP. 

Tirozina. Cresterea dopaminei disponibile in creier este un factor important in cresterea andurantei sportive atunci cand se fac exercitii fizice in caldura. Tirozina este un aminoacid creat din fenilanalina. Tirozina sustine formarea catecolaminelor (dopamina, epinefrina si norepinefrina) dar si a hormonilor tiroidieni. Administrarea de L-tirozina pe cale orala creste sustinerea efortului fizic in conditii de caldura mare.

Creatina. Creatina este stocata in principal in muschii scheletici, si este transformata in fosfocreatina, care este folosita la crearea de ATP pentru energie. Suplimentarea constanta cu creatina monohidrat duce la cresterea depozitelor de creatina intramusculara dar si la cresterea masei musculare si la ingrosarea fibrelor musculare deja existente. Creatina poate actiona si ca un antioxidant.
Creatina este un element important al oricarui supliment pre-antrenament! Cea mai buna forma este de magneziu-creatin chelat.

L-carnitina. Aminoacidul l-carnitina are multe functii, inclusiv acestea:

  • sustine functionarea inimii (afecteaza producerea energiei in tesutul muscular cardiac);
  • regleaza metabolismul grasimii prin facilitarea transportului grasimilor pe suprafata membranei celulelor in mitocondrii (partea din celule care produce energie);
  • ajuta corpul sa oxideze aminoacizi pentru a produce energie, atunci cand este nevoie;
  • creste nivelele de energie si anduranta;
  • creste oxidarea celulara si previne leziunile cauzate de lipsa oxigenului;
  • protejeaza si creste activitatea neurotransmitatorilor din creier;
  • regleaza PH-ul si acidoza intracelulara;

Acidul pantotenic si beta-alanina. Acidoza intramusculara este una din cauzele principale ale oboselii in timpul exercitiilor fizice. Nutrientul carnosina joaca un rol important in reglarea PH-ului muscular. Factorul care limiteaza sintetizarea carnosinei este disponibilitatea beta-alaninei. Suplimentarea cu beta-alanina creste simtitor carnosina din muschi, si implicit capacitatea muschilor de a face fata acidului lactic, intarzaind oboseala neuromusculara. De asemenea, acidul pantotenic (vitamina B5) poate si el reduce concentratia de lactat din sange. Aceste doua elemente sunt un adaos foarte bun la orice supliment pre-antrenament.

Vitamina C. Exercitiile fizice duc la crearea unor specii reactive de oxigen (SRO) din mai multe surse din muschii scheletici. Suplimentarea cu vitamina C la sportivi scade stresul oxidativ si protejeaza proteinele de oxidare.

Colina. Colina joaca un rol important in multe cai fiziologice si biomecanice, inclusiv sintetizarea neurotransmitatorilor, transportul lipidelor si imbunatatirea reactiilor de metilare (reducerea homocisteinei). Exercitiile fizice dificile si sustinute pot duce la solicitarea acestor cai metabolice, crescand nevoia pentru nutrientul colina.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Mai mult hormon de crestere pentru a arata mai bine si mai tanar 11 metode naturale de a mari nivelurile de hormon de crestere Hormonul de crestere uman este unul din cei mai importanti hormoni din corp cand vorbim de masa musculara, nivele mici de grasime si aspect fizic placut. Este si un hormon cheie in mentinerea sanatatii si longevitatii. Iata 11 metode naturale de a iti mari productia de hormon de crestere. 07 Nov, 2016
teacrina, inlocuitor de cafea si cafeina pentru energie Teacrina, noua cafeina Teacrina este un nou ingredient folosit in suplimentele pre-workout. Vezi ce spun cercetarile despre el si cu ce te poate ajuta! 25 Sep, 2017
suplimentele cele mai bune pentru conservarea masei musculare Suplimentele cele mai bune pentru conservarea masei musculare Multi adopta ca dieta postul intermitent. Problema este ca exista perioade lungi de privare de hrana, timp in care mediul din corp poate deveni catabolic, si muschii sunt canibalizati. Dar exista suplimente care te pot ajuta sa reduci acest efect. 30 Aug, 2016
betaina, masa musculara, slabire Betaina Poate ai vazut scris pe unele suplimente pre-antrenament, la ingrediente, betaina. Poate te intrebi daca este un fel de beta-alanina, si la ce foloseste. Confuzia se opreste aici! Afla ce este si ce face cu adevarat betaina. 14 Feb, 2016
Cum alegi un probiotic de calitate Cum alegi un probiotic de calitate Suplimentele alimentare cu probiotice au multe beneficii, dar exista atat de multe pe piata incat poate fi dificil sa le alegi pe cele mai bune. Iata un mic ghid care sa te ajute in aceasta privinta. 21 Sep, 2020
Suplimente nutritive pentru incepatori Nutritie si suplimentatie pentru incepatori Daca esti incepator in lumea fitness-ului si culturismului, aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a iti construi o dieta buna, care sa fie in concordanta cu antrenamentele de la sala. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.