Mituri despre alergarea postpartum

Publicat in

Esti proaspat mamica dar iti place sa alergi si ai tot auzit ca nu este indicat? Afla adevarul de aici!

Revenirea la activitatile fizice dupa nastere poate ridica numeroase intrebari si ingrijorari pentru proaspetele mame, mai ales cand vine vorba de alaptare, exercitii intense si recuperarea corpului. Exista o multime de informatii contradictorii, iar unele dintre ele, desi raspandite pe scara larga, nu sunt sustinute de stiinta. Miturile legate de alergare si recuperarea postpartum pot descuraja femeile sa revina la miscare, de teama ca isi vor compromite sanatatea, lactatia sau procesul de vindecare.

Este important sa stim ca, desi corpul a trecut prin transformari majore in timpul sarcinii si nasterii, cu o abordare corecta si sustinere potrivita, revenirea la activitatea fizica este nu doar posibila, ci si benefica. Miscarea poate contribui la starea de bine, la cresterea nivelului de energie si la refacerea increderii in propriul corp - atata timp cat este adaptata perioadei postpartum.

In randurile care urmeaza, vom demonta trei mituri comune despre alergarea dupa nastere si vom clarifica ce spune stiinta despre lactatie, incontinenta urinara si diastaza abdominala. Informatiile sunt menite sa te ajute sa iei decizii informate si sa iti recapeti echilibrul fizic si emotional in aceasta etapa unica a vietii.

Mitul 1: Daca alerg in timp ce alaptez, mi se va opri lactatia

Adevarul: Productia de lapte este determinata de un mecanism de tip feed-forward, care implica stimularea sanilor (de catre bebelusul care suge) si hormoni. Cu alte cuvinte, cu cat sfarcurile sunt stimulate mai mult prin supt, cu atat se produce mai mult lapte.

Un alt factor important este aportul caloric. Sunt necesare calorii pentru a furniza energia necesara producerii laptelui. Alergatul consuma calorii. Aminteste-ti ca trebuie sa-ti refaci aportul caloric pentru a mentine productia de lapte.

Concluzia: Nutritia este esentiala. Daca productia de lapte este scazuta, prima interventie ar trebui sa fie hidratarea si cresterea aportului caloric.

➡️ Poti alerga in perioada in care alaptezi, cu conditia sa mananci suficient pentru a sustine atat productia de lapte, cat si efortul fizic. Nu este nevoie sa alegi intre alergare si alaptare - le poti face pe ambele, echilibrat.

Mitul 2: Dupa ce nasc, va trebui sa ma obisnuiesc sa urinez cand alerg

Adevarul: Pierderea urinara dupa nastere este comuna, dar nu este normala. Scurgerile care persista sau se intensifica in frecventa sau severitate sunt un semn ca ceva nu functioneaza corect. Cauta ajutorul unui kinetoterapeut specializat in sanatatea planseului pelvin. Nu-ti spune doar „Asta e, asa se intampla!”

Reeducarea muschilor planseului pelvin, impreuna cu coordonarea contractiilor acestora cu respiratia si miscarile - cum ar fi sariturile - poate ajuta la eliminarea scurgerilor in timpul alergarii.

➡️ Alergarea poate fi reluata cu succes, dar este important sa nu grabesti procesul. Daca te confrunti cu scurgeri de urina cand alergi, consulta un specialist. Exercitiile corecte pot elimina complet problema.

Mitul 3: Diastaza abdominala (diastasis recti) poate fi corectata doar prin operatie

Adevarul: Diastaza abdominala este o afectiune frecventa in sarcina si deseori se rezolva de la sine dupa nastere. Este vorba despre intinderea fasciei si incapacitatea muschilor de a controla tensiunea atunci cand se aplica forta, cum ar fi in timpul ridicarii greutatilor, exercitiilor abdominale, alergatului sau sariturilor.

Multe femei cu diastaza se recupereaza cu ajutorul exercitiilor potrivite, care vizeaza functia muschilor abdominali si coordonarea muschilor profunzi ai trunchiului. Revenirea la exercitii de impact ridicat este posibila odata ce aceste exercitii sunt stapanite si tesuturile reactioneaza bine la miscari mai solicitante.

Daca banuiesti ca ai diastaza, cauta ajutorul unui kinetoterapeut specializat in sanatatea pelvina care lucreaza cu femei aflate in perioada postpartum.

➡️ Poti reveni treptat la alergare chiar daca ai avut diastaza, cu conditia sa fi lucrat in prealabil la refacerea controlului muscular abdominal si sa nu ai dureri sau senzatie de instabilitate. Un program bine ghidat te poate readuce in siguranta la alergarile tale preferate.

Adevaruri importante pe care trebuie sa le stii

  • Ai nascut un copil! Esti uimitoare!
  • Practica respiratia diafragmatica.
  • Odata ce ai nascut, vei fi mereu in perioada postpartum (din punct de vedere fizic).
  • In primele 6 pana la 8 saptamani dupa nastere, va exista mult sange. Daca sangerarea se intensifica sau este excesiva, este posibil sa te suprasoliciti.
  • Alaptarea poate fi dureroasa la inceput. Exista mai multe produse care ajuta la calmarea durerii.
  • Pune tampoane de alaptare in sutienul sport pentru a reduce frecarea pe sfarcuri si pentru a preveni scurgerile daca produci mult lapte.
  • Ai un risc mai mare de fracturi de stres in perioada in care alaptezi.

Referinte

  1. Woodley SJ, Lawrenson P, Boyle R, Cody JD, Mørkved S, Kernohan A, Hay-Smith EJ. Pelvic floor muscle training for preventing and treating urinary and faecal incontinence in antenatal and postnatal women. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2020;5:CD007471.PMC
  2. Gluppe S, Engh ME, Bø K. What is the evidence for abdominal and pelvic floor muscle training to treat diastasis recti abdominis postpartum? A systematic review with meta-analysis. Brazilian Journal of Physical Therapy, 2021;25(6):664–675.
  3. Aeroflow Urology. 85% of New Moms Suffer From This Postpartum Condition but Many Don't Get Help. Parents.com, 2025.
  4. Neville MC, Morton J. Physiology and endocrine changes underlying human lactogenesis II. Journal of Nutrition, 2001;131(11):3005S-3008S.
  5. Dewey KG, Heinig MJ, Nommsen LA. Maternal weight-loss patterns during prolonged lactation. American Journal of Clinical Nutrition, 1993;58(2):162-166.
  6. Lovelady CA, Lonnerdal B, Dewey KG. Effect of exercise on milk volume and composition in lactating women. Journal of Pediatrics, 1990;116(6):1007-1012.
  7. Thabet AA, Alshehri MA. Efficacy of deep core stability exercise program in postpartum women with diastasis recti abdominis: a randomised controlled trial. Journal of Musculoskeletal & Neuronal Interactions, 2019;19(1):62–68.
  8. Gluppe SL, Hilde G, Tennfjord MK, Engh ME, Bø K. Effect of a postpartum training program on the prevalence of diastasis recti abdominis in postpartum primiparous women: a randomized controlled trial. Physical Therapy, 2018;98(4):260–268.
  9. Awad E, Mobark A, Zidan AA, Hamada HA, Shousha T. Effect of progressive prone plank exercise program on diastasis of rectus abdominis muscle in postpartum women: a randomized controlled trial. Journal of Human Sport and Exercise, 2021;16:395–403. PMC
  10. Keshwani N, Mathur S, McLean L. The impact of exercise therapy and abdominal binding in the management of diastasis recti abdominis in the early post-partum period: a pilot randomized controlled trial. Physiotherapy Theory and Practice, 2021;37(9):1018–1033

Articole din aceiasi categorie

ce sa faci ca sa nu imbatranesti 3 lucruri simple pentru a ramane tanara Cea mai mare frica a femeilor nu este de a muri de cancer sau de o boala de inima ci de a imbatrani prematur. Aici gasesti trei trucuri simple si la indemana oricui de a ramane tanara. 30 Jun, 2016
testosteronul scazut la femei Testosteronul scazut la femei Cand spui femeie, te gandesti la estrogen. Dar nivelurile sanatoase de testosteron sunt la fel de importante pentru sanatatea si starea de bine a femeilor. 15 Jul, 2021
Secretul femeilor pentru o silueta sanatoasa: controlul nivelurilor de estrogen Secretul femeilor pentru o silueta sanatoasa: controlul nivelurilor de estrogen Acumularea de grasime pe coapse, solduri si brate poate fi un semn al excesului de estrogen. Din fericire exista solutii! 20 Jun, 2024
7 motive sa nu urmezi un regim de slabire 7 motive sa NU urmezi un regim de slabire Cum vara este aici, regimurile de slabire incep sa fie din ce in ce mai utilizate, in special in randul femeilor. Din pacate regimurile alimentare de slabire rareori au rezultate pe termen lung. Iata despre ce este vorba. 25 Jul, 2019
Trage pana nu mai poti, odihneste-te pana poti din nou Trage pana nu mai poti, odihneste-te pana poti din nou Iata cum ar trebui sa se antreneze femeile pentru a isi tonifia musculatura si a slabi cat mai rapid si eficient. 31 Oct, 2019
pentru a slabi femeile trebuie sa isi reduca nivelele de cortizol 8 semne ca trebuie sa iti reduci nivelurile de cortizol Femeile sunt mai predispuse la stres si niveluri ridicate de cortizol decat barbatii. Chiar daca cortizolul este un hormon benefic la baza, nivelurile mult prea mari pot ridica probleme serioase de santate si iti pot influenta negativ aspectul fizic si calitatea vietii. Afla care sunt semnalele unor niveluri prea mari de cortizol si ce sa faci. 16 Nov, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.