Antrenamente cu bari groase

Publicat in

De ce antrenamentele cu bari care permit o priza cat mai groasa sunt superioare antrenamentelor cu bari clasice.

Antreneaza-te cu bari groase pentru a iti imbunatati forta prizei si antebratelor. In cel mai rau caz, vei fii mai puternic in viata de zi cu zi si vei putea face indreptari cu greutati mai mari. Desigur, barile groase trebuie folosite concomitent cu gantere cu priza normala, pentru ca in sala de forta varietatea este foarte importanta. Daca vrei rezultate nu este o idee buna sa te rezumi zi de zi la aceleasi exercitii si antrenamente. Barile groase sunt o varietate esentiala a antrenamentelor pentru ca te ajuta sa devi mai puternic si sa te feresti de accidentari. De asemenea, aduc si un aer proaspat antrenamentelor, impiedicand plictiseala.

Cateva motive simple de a folosi bari groase:

  1. Iti vei imbunatati priza prin cresterea fortei si a conexiunii dintre sistemul nervos si muschi, in special la nivelul antebratelor; cel mai direct rezultat il vei avea la indreptari, unde vei putea folosi greutati mai mari.
  2. Iti vei creste forta antebratelor si articulatiile se vor simti mai bine. Poate vei scapa de tendinita si durerile de coate.
  3. Vei avea mai multa forta in antebrate si maini care se va transfera direct in sporturile combative care presupun agatarea sau prinderea. Probabil ca iti vei imbunatati si abilitatile de a prinde mingea la baschet sau handball.

Barile groase exista de ceva vreme, si exista si cercetari care sa le sustina beneficiile, dar nu multe. Se pare ca nu au avut un succes prea mare la public, in ciuda capacitatilor lor de a reduce accidentarile si de a creste forta. Un posibil factor poate fi si costul, pentru ca marea parte a salilor de forta, fie pentru publicul larg fie pentru sportivii de performanta, aleg sa cumpere echipament mai ieftin si bine cunoscut. 
Daca sala la care mergi nu are bari groase (si sansele sunt sa nu aibe) cauta adaptoare portabile, numite "Fat Gripz" precum acestea:


Cu putina staruinta se gasesc si la noi, sau se pot comanda online pe site-uri din afara.

Sa vedem de ce barile groase sau Fat Gripz sunt o invetitie buna, si cum te pot ajuta sa treci la urmatorul nivel. Antrenamentul cu bari groase imbunatateste conexiunea dintre sistemul nervos si muschi

Antrenamentele cu bari care sunt mai groase decat ganterele sau barile olimpice standard, vor imbunatati forta neuromusculara in brate si antebrate. Cheia este de a face miscari de tragere si flexie cu aceste bari pentru ca in timpul lor bratele si antebratele sunt solicitate la maxim in a misca greutatile impotriva gravitatiei. Este cea mai buna metoda de a imbunatati conexiunea dintre sistemul nervos si muschi.

Experienta reala cu barile groase

Miscarile de impingere precum impinsul din culcat sau deasupra capului, in care priza nu este un factor atat de important, nu vor beneficia la fel de mult de pe urma activitatii neuromusculare, dar tot pot fii antrenate folosind prize groase pentru rezultate maxime. Principalul baneficiu aici va fii presiunea mai mica asupra articulatiilor.

Crecetarile sustin exercitiile cu priza groasa

Un studiu din 1992, care a cercetat cum 3 diametre diferite ale barilor au afectat forta neuromusculara, sustine folosirea antrenamentelor cu bari groase. Au pus subiectii sa faca exercitii de rezistenta folosind trei manere cu grosimi diferite, si au monitorizat activitatea electromiografica (EMG). 

Au constatat ca manerul cel mai subtire a dus la contractia voluntara cea mai mare si la cea mai mica activare neuromusculara. Manerul cel mai gros a declansat cea mai mare activare neuromusculara, si cea mai mica contractie voluntara. Subiectii au fost persoane care nu aveau experienta in antrenamentele cu greutati, dar lucrau in domenii care implicau forta fizica si folosirea mainilor.

Studiul sustine folosirea barilor groase pentru activarea neuromusculara si mai arata ceva. Ca folosirea acestor bari groase nu duce direct la cresterea fortei. Initial forta nu va creste prin folosirea barilor groase. Dar prin antrenamente, se face o conexiune mai puternica intre muschi si sistemul nervos, iar cand se va reveni la antrenamentele cu bari normale atunci se vor observa si cresterile in forta

Alte experimente au obtinut rezultate contradictorii fata de cel citat mai sus. Dar aici problema a fost ca s-a folosit ca exercitiu de test impinsul din culcat, unde sportivul este intr-un avantaj biomecanic si forta prizei nu este un factor limitator. Se pare ca utilitatea adevarata a acestor bari groase este in timpul flexiilor pentru biceps, in special daca se pune accent pe partea negativa (se coboara usor greutatile) si se folosesc greutati mari.

La barile cu diametru normal, daca tehnica de executie nu este impecabila, atunci cand se coboara greutatile antebratul se odihneste. Daca se foloseste o bara groasa, antebratele sunt intr-o stare constanta de contractie. Munca in plus facuta de flexorii si extensorii antebratelor in timpul partii negative duce la cresterea fortei acestor muschi. 

Concluzii

Antrenamentele cu bari groase duc la o priza mai puternica, si asta duce la randul ei la cresterea fortei la exercitii de tragere precum indreptarile, ramatul cu bara din aplecat sau tractiuni, exercitii la care un factor limitator este puterea prizei pe bara. Folosirea barilor groase pentru exercitiile de impins nu este descurajata, si pot aparea cresteri ale fortei si aici. Nu trebuie sa te antrenezi cu bari cu priza groasa tot timpul, pentru ca acest fel de antrenament presupune folosirea unor greutati simtitor mai mici, in special la exercitiile de tragere. 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

revenirea la antrenamente dupa pauza Revenirea la antrenamente Fii cinstit: cand vine vorba de antrenamente, esti mereu entuziasmat? Daca nu, nu te simti prost, nu esti singurul. Daca esti ca restul lumii, cand antrenamentele erau noi, si totul se schimba rapid, abia asteptati sa tragi de fiare. Acum, daca progresele au incetinit, la fel s-a intamplat si cu motivatia ta. 14 Feb, 2016
seturi pauza-odihna pentru a avea forta si masa musculara Pauza-odihna pentru forta si putere Aceasta metoda nu numai ca functioneaza rapid, dar este si foarte satisfacatoare daca iti plac greutatile mari. Si nu construieste doar masa musculara, dar si forta. 29 May, 2018
de ce sa nu te antrenezi cu greutati si sa faci cardio la aceeasis edinta de antrenament De ce sa nu te antrenezi cu greutati si sa faci cardio in acelasi timp Este ceva obisnuit ca la finalul antrenamentelor cu greutati sa iti faci si antrenamentele cardiovasculare. Dar acest lucru este contraproductiv si iti poate compromite eforturile de a iti dezvolta si defini masa musculara. 14 Feb, 2016
Cum se fac corect antrenamentele aerobe Intoarcerea antrenamentelor aerobe Pana nu de mult, cand se spunea "conditie fizica", sportivii si antrenorii de elita se gandeau la antrenamente anaerobe, care sa testeze limitele durerii si oboselii. Peste tot suntem invatati ca efortul de tip aerob nu isi are locul intr-un program serios de antrenament, decat in cazul in care se doreste definirea sau slabirea. Dar conditia fizica este mai mult de atat. 14 Feb, 2016
drenaj limfatic pentru o recuperare fizica mai buna Accelerarea recuperarii dupa antrenamente Drenaj limfatic! Suna urat, dar nu este! Iata cum te ajuta sa te recuperezi si de ce ar trebui sa iti pese daca vrei muschi si performante fizice de exceptie. 20 Sep, 2016
cresteri musculare specializate pentru piept, triceps si umeri Hipertrofie specifica muschiului: piept, umeri si triceps Pentru a stii cum sa antrenezi eficient un anumit muschi trebuie sa ii cunosti structura pentru a adapta numarul de repetari, seturi si odihna la specificul sau. In aceasta prima parte a seriei o sa vorbim de cum sa iti cresti cat mai eficient si rapid pectoralii, deltoizii si tricepsii. 08 Aug, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.