Phenibut, drogul rusesc pentru somn mai bun

Publicat in

In functie de doza, aceasta substanta poate reduce anxietatea din timpul zilei sau poate induce somn fara senzatia de mahmureala de a doua zi (asa cum se intampla cu alte suplimente pentru somn).

Nu o sa discutam despre benefiicile somnului! Sa iti spun ca trebuie sa dormi este ca si cum ti-as spune ca trebuie sa bei apa cand iti este sete, sau ca trebuie sa iei pantaloni pe tine cand iesi din casa! Somnul este cel mai anabolic lucru pe care il ai la dispoztie! Mai anabolic decat orice supliment, orice exercitiu si orice steroid sau substanta! Fara gluma! 

Si nu este un alt articol despre cum sa dormi mai bine (am destule pe site!). Cine nu stie ca in camera trebuie sa fie intuneric si liniste? Sau ca trebuie sa opresti aparatele electronice din jurul tau? Sau ca trebuie sa ai grija sa nu fie Ba-Bau sub pat, pentru ca iti va roade degetele de la picioare, afectandu-ti somnul??

Aici o sa vedem ce poti face daca aceste strategii de bun simt nu dau roade. Si poate iti este usor sa adormi, dar te trezesti noapte. Din noua, substanta pe care o vom discuta aici, te poate ajuta! Este vorba de phenibut!

Ce este phenibut? 

Phenibut este un psihotropic (orice substanta capabila sa afecteze mintea, emotiile sau comportamentul), dezvoltat de rusi in anii '60. Se spune ca facea parte din trusa primilor cosmonauti datorita efectelor sale de calmare si sporire a cognitiei. 

In deceniile urmatoare doctorii rusi l-au prescris pentru combaterea anxietatii, stresului post-traumatic si chiar disconfortului post-operator. Studii in dublu orb au aratat ca duce la cresterea functiilor intelectuale si reduce oboseala la pacientii nevrotici

In alte tari este pretuit pentru puterea sa de a combate anxietatea sociala si usoara stare euforica pe care o da. Dar unde straluceste cu adevarat phenibut este ca ajutor pentru un somn mai bun.

Medicamentul este un derivat al neurotransimatorului inhibitor GABA. Cand esti stresat, creierul este supus unui flux continuu de neurotransmitatori stimulatori care cauzeaza stari de neliniste si iritabilitate. GABA pune stop acelor neurotransmitatori, permitand corpului sa se relaxeze si sa se adanceasca in somn. 

Phenibut nu numai ca actioneaza precum GABA, dar provoaca o secretie de GABA, atacand problema somnului din doua unghiuri.

 supliment detoxifiere

Este phenibut sigur?

Dozele recomandate de phenibut par sa nu aibe efecte secundare serioase, cu exceptia cazurilor rare de tulburari gastrointestinale. Pare sa aibe si efecte cardiace protective. 

Efectele nootropice (creativitate, memorie, inteligenta) incep sa apara la doze de doar 75 mg, pe cand doze de 125-500 mg produc o relaxare profunda, care de regula duce la somn. Si, spre deosebire de majoritatea ajutoarelor de somn, starea de "mahmureala" de a doua zi nu este prezenta

Dar, cum se intampla cu majoritatea medicamentelor care te ajuta sa dormi, se pot intampla si lucruri rele daca exagerezi cu dozele. Intotdeauna urmeaza instructiunile de pe ambalaj la astfel de medicamente, si nu depasi 500 mg intr-o perioada de 10 ore (perioada de injumatatire a 250 mg phenibut este de 5,3 ore). 

Cum sa folosesti phenibut

Ca orice alt ajutor pentru somn, phenibut trebuie folosit doar la nevoie, pentru ca folosirea repetata va duce la scaderea efectelor, si vei fi nevoit sa tot cresti dozele pentru a obtine acelasi efect. 

Pentru noptile de insomnii sau cand ai nevoie de un somn odihnitor (precum inainte de un examen, competitie sportiva, intalnire importanta de afaceri, etc.) ia 250-500 mg de phenibut, inainte de culcare. In functie de cat de gol iti este stomacul, ar trebui sa incepi sa ii simti efectele in 15 minute. 

Mai poti lua o doza mica de phenibut daca te trezesti in miezul noptii, framantat de griji (fii atent sa nu il iei prea aproape de dimineata pentru ca te poate lasa somnoros). Poate fi folosit in doze mici si de-a lungul zilei, cand anxietatea nu iti da pace.

Referinte

  1. Khaunina, R.A., Maslova, M.N., 1968. The pharmacologic activity and cerebral permeability of gamma-aminobutyric acid and its derivatives. Rus. Vopr. Psikhiatr. Nevropatol. 13, 583- 591.
  2. Phenibut (beta-phenyl-GABA): a tranquilizer and nootropic drug. Lapin I. CNS Drug Rev. 2001 Winter;7(4):471-81.
  3. Sytinsky, I.A., Soldatenkov, A.T., 1978. Neurochemical basis of the therapeutic effect of gamma-aminobutyric acid and its derivatives. Prog. Neurobiol. 10, 89-133.
  4. Mehilane LS, Rago LK, Allikmets LH. Pharmacology and clinic of phenibut. Tartu: Izd. TGU, 1990
  5. HA¶gberg, L., SzabA3, I., & Ruusa, J. (2013). Psychotic symptoms during phenibut (beta-phenyl-gamma-aminobutyric acid) withdrawal. Journal of Substance Use, (00), 1-4.
  6.  Effect of multiple daily administration of fenibut and diazepam on GABA and benzodiazepine receptors in the mouse brain. Riago LK, Sarv KhA, Allikmets LKh. Biull Eksp Biol Med. 1983 Dec;96(12):49-50.
  7.  Peripheral mechanism of the phenomenon of fenibut habituation. Gusel' VA, Smirnov DP. Farmakol Toksikol. 1980 Jul-Aug;43(4):431-3.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.