Intrebari frecvente despre prohormoni

Publicat in

Cele mai des puse intrebari legate de prohormoni si folosirea lor.

Sa iau prohormoni si in zilele in care nu fac antrenament?

Da, cu siguranta. Intreruperea si reluarea prohormonilor pentru perioade asa scurte de timp va duce la multipe crash-uri ale testosteronului care vor produce haos in organism. De fiecare data cand crede ca a scapat, reincepi si este lovit din nou. Desi nu are efecte pe termen lung, cu siguranta iti va afecta timpul de recuperare dupa terminarea ciclului, prelungindul cu 2 poate chiar 3 spatamani, perioada in care poti pierde toata masa msuculara acumulata.

Mai mult, marea parte a cresterii se intampla in zilele fara antrenament, de aceea nutritia este asa importanta. Si hormonii steroizi ajuta la sinteza proteinelor si recuperarea musculara, asa ca este logic ca in aceste zile sa ai un nivel ridicat al testosteronului.

Cand imiadministrez prohormonii?

Este o intrebare buna. Andro au o perioada de injumatatire mai scurta, de obicei sub doua ore ceea ce insemna ca pentru a avea nivele constate in sange trebuie luat de 3-4 ori pe zi, ceea ce nu este mereu prea convenabil. Deci, daca folosesti numai andro, imprastiei de-a lungul zilei. Daca folosesti o singura doza, ia-o inainte de antrenament cu 30-45 de minute. Ar trebui sa iti ofere energie pentru antrenament si o buna recuperare post-antrenament.

Prohormonii nor pot rezista mai mult de 6 ore, asa ca se pot administra odata sau de doua ori pe zi. Acestia ar trebui administrati cu o ora si jumatate inainte de antrenament.

Toate acestea sunt doar informatii generale, pentru o utilizare cat mai optima trebuie adaptat pentru fiecare persoana in parte. Experimenteaza si vezi ce ti se potriveste cel mai bine.

Cat de lung ar trebui sa fie un ciclu de prohormoni?

De obicei, un ciclu dureaza intre 6 si 8 saptamani, si nu este recomandat mai mic de 5, pentru eficienta, si mai mare de 10 pentru siguranta. Mai important decat ciclul in sine este perioada urmatoare, cand se inceteaza administrarea de prohormoni. Pentru ca balanta hormonala naturala sa isi revina, este recomandat ca intre doau cicluri sa fie o perioada cel putin la fel de mare ca durata ciclului anterior, de preferat mai mare.

Cand termin ciclul de prohormoni imi pierd masa si forta?

Daca a fost o crestere rapida, datorata unei substante puternic androgene, poti spune adio fortei. Daca a fost o crestere gradata de masa musculara lina, nu vad de ce nu ar ramane si forta atata timp cat raman si muschii. Deci, intrebarea este daca acestia dispar sau raman? Dupa ciclu, nivelurile testosteronului vor scadea dramatic, si este de asteptat o pierdere a masei musculare. Trucul este sa reduci cat mai mult perioada in care organismul isi recupereaza nivelurile naturale de testosteron. Iata cateva optiuni:

  • aveti grija la durata ciclului si dozele administrate; cu cat mai mari cu atat mai lunga perioada de recuperare;
  • suplimentati-va cu ZMA dupa terminatrea unui ciclu; un rapsuns mai bun la hormonul luteinizant si o productie marita de DHEA vor ajuta la procesul de recuperare, de obicei asta presupune inceperea administrarii ZMA-ului cu doua-trei zile inainte de terminarea ciclului si continuarea timp de 2-3 spatamani;
  • pentru persoanele mai in varsta tribulusul poate avea acelasi efect;
  • faceti multe dusuri reci pentru a da socuri sistemului;

Prohormonii sunt steroizi?

In termeni fiziologici prohormonii sunt hormoni steroizi. In acest caz "steroid" insemnand "facut din colesterol". Asta include de exemplu si vitamina D. Deci, este vitamnia D un steroid? Din punct de vedere fiziologic este. Dar in lumea culturismului steroizii sunt substante exogene ilegale, derivate din hormoni anabolici endogeni modificati pentru a ajuta la maximizarea anabolismului. In acest caz, prohormonii nu sunt steroizi. In primul rand hormonul steroid in care acestia se convertesc odata ajunsi in organism, este limitat pentru ca si numarul enzimelor care fac conversia posibila este limitat. Ca si efect este un supliment sportiv. De asemenea, orice substanta produsa in corp care se gaseste si in afara lui, in natura, este considerata supliment. Andro a fost descoperit in scoarta unui copac, pinul scotian, iar ceilalti prohormoni sunt derivati ai acestuia. Steroizii sunt alterati sintetic.

Sunt ingrijorat de conversia in estrogen ar trebui sa iau un anti-estrogenic?

Chiar nu este cazul. Un anumit grad de risc este prezent cu aceste substante. Daca se adminsitreaza un anti-estrogenic conversia in estrogen nu este blocata 100% si pe langa asta se impiedica si conversia maxima a prohormonului in hormonul tinta, astfel reducadu-se si castigurile. Nu exista niciun risc estrogenic cu prohormoni precum: 1AD, 5AA sau 1,4-andro. Folosirea 5AA va reduce riscul de estrogenizare a altor prohormoni mai puternici. Asa ca aceste riscuri se pot reduce cu mult fara a afecta castigurile de masa. Pe langa asta, o estrogenizare intr-o mica masura este necesara pentru o mai buna crestere in masa.

Ce insemna marirea prostatei? Este rau? Ar trebui sa imi fac griji?

Prostata este un organ in forma de minge in zona abdominala a barbatilor. Controleaza ejacularea si urinarea. La persoanele mai in varsta se degradeaza, asta insemnand o marire a ei. Efectele androgenice produse de hormonii steroizi pot grabi procesul de degradare. In cazul prohormonilor, daca nu abuzezi de ei si respecti durata ciclurilor cum a fost descris mai sus, cu perioade lungi intre ele, aceasta problema nu ar trebui sa iti dea batai de cap. In cazul persoanelor tinere nu este nicio probloema, doar persoanele mai in varsta trebuie sa se gandeac mai serios la asta.

Pentru a fii preventivi se poate administra saw palmetto, care s-a dovedit a proteja prostata. De obicei o doza de 160-300 mg pe zi este recomandata pentru rezultate optime.

Dar protectia ficatului? Nu este periculos pentru ficat sa iei atatea pastile?

Prohormonii nu sunt asa solicitanti pentru ficat. Aveti in vedere ca orice substanta administrata oral va exercita un anumit stres asupra ficatului. Deci, administrarea de prohormoni pune ceva stres asupra ficatului. Dar si consumul de alcool sau droguri o face. Daca folositi astefl de substante atunci intrerupeti imediat administrarea de prohormoni caci nu se amesteca prea bine. Daca sunteti curat si aveti o dieta buna, atunci prohormonii nu sunt un risc pentru ficat. Dar daca sunteti ingrijorati peste masura sau aveti anumite probleme la ficat puteti adauga ceva de protectie a ficatului precum silimarinul. Dar aveti in vedere si faptul ca, cresterea protectiei ficatului duce si la o crestere a functiilor acestuia, deci distruge mai eficient orice substanta exogena, inclusiv prohormonii.

Imi e frica sa nu chelesc. Nu pot sa fac nimic pentru a preveni asta?

Calvitia reprezinta un risc serios doar daca prezinti gena din partea mamei. In mod evident, calvitia este ireversibila. Se datoreaza acumularii de DHT in scalp, care este plin de receptori androgenici. Este de neoprit, dar procesul poate fii incetinit. In primul rand prin medicatie specifica, data pe prescriptie medicala. Daca arati doctorului ca prezinti riscul de calvitie este usor de obtinut reteta. Propecia este cel mai des folosit medicament. Alta metoda este folosirea ketoconazolului, un compus care se gaseste in diferite sampoane precum Nizoralul.

De asemenea, folosirea uni supliemnt de vitamnie ajuta, precum si folosirea ZMA-ului.

In concluzie, clavitia este inevitabila daca esti predispus genetic. Prohormonii o pot grabii in special cei ce se convertesc in DHT, precum 5AA si 1 AD.

Ce parere ai despre produsul X? Contine 4Ad si tribulus si DHEA si bioperin si methoxi si etc.

Lista este nesfarsita. Mai sus este o intrebare generica. Exista pe piata multe produse cu liste interminabile de ingrediente, care promit marea cu sarea. Dar tristul adevar este ca majoritatea sunt ineficiente. Pentru inceput, combina prohormoni de calitate si puternici cu prohormoni mai slabi, pentru a rezulta o lista de ingrediente cat mai impresionanta. Este si un truc pentru a micsora costurile de productie. Adevarul este ca ar fii cu 50% poate chiar 100% mai eficient daca s-ar folosii doze mai mari ale prohormonilor de calitate.

Mai contin si alti compusi mult inferiori prohormonilor. De fapt se umplu goluri din capsula care ar putea fii umplute cu prohormoni in loc de alte substante, asta doar pentru a crea iluzia ca se obtine un produs mai bun din moment ce contine atatea substante. Plante precum tribulusul nu se pot compara cu prohormonii si totusi majoritatea suplimentelor contin cate 1000 mg in comparatie cu 200-300 mg de prohormoni. Asta duce la marirea pretului produsului, dar calitatea este indoielnica. Va poate da un anumit imbold, ceva mai multa energie si cateva cosuri razlete, dar in ce priveste masa musuclara rezultatele sunt aproape nule.

Arata bine si suna frumos datorita multitudinii de ingrediente, dar in final conteaza cantitatile de prohormoni continute petru ca ei sunt cei care fac diferenta.

Exista si produse eficiente pe piata. In primul rand majoritatea prohormonilor trebuie impartiti de-a lungul unei zile. Asa ca produsele care spun ca necesita o singura administrare sunt sigur ineficiente. Cautati produse care sa contica cat mai putine ingrediente, si de preferinta numai prohormoni, iar doza recomandata sa fie impartita de-a lungul zilei. Ingredientele continute intr-un astfel de produs nu ar trebui sa fie niciodata mai mult de 23.

Pentru o lista complete a prohormonilor si caracteristicile lor, citit si articolele dedeicate aceastora din sectiunea Nutritie.

Este sigur pentru un adolescent sa ia prohormoni?

Este o intrebare des pusa, mai ales pentru ca tinerii sunt mai atarsi de astfel de substante. Dar nu este bine sa ne legam prea mult de varsta. Ce este mai important este modul in care ii folosim. Trebuie sa fim constienti de posibilele efecte secundare, sa respectam ciclurile si dozele si sa fim cu cohii in patru la orice semn al unui efect advers. Daca nu poti face asta nu conteaza cati ani ai, mai bine iei tribulus si alte substante pentru copii.  

Prohormonii sunt hormoni steroizi exogeni si odata cu ei vine si un anumit grad de responsabilitate. De aceea sunt steroizii ilegali. Nu pentru ca ajuta la castigurile de masa musculara si forta, ci pentru ca atunci cand sunt abuzati pot avea efecte extrem de nocive asupra sanatatii. si unii idioti trebuiesc protejati de ei insisi prin astfel de legi, in determinentul mari majoritati care poate folosi astfel de substante responsabil si in siguranta.

Dar ca o regula generala, nu este recomandata administrarea de preparate care afecteaza balanta hormonala, pana in varsta de 21 de ani, atunci cand mare parte din procesele de crestere s-au incheiat.

Pot prohormonii provoca cancer?

Sub nicio forma. Pot creste riscul aparitiei cancerului, asa cum tigarile cresc riscula apritiei cancerului la plamani. Dar sa zicem ca ati fuma cate o tigara pe zi timp de 8 spatamani. Apoi v-ati lasa! Si ati face asta de doua maxim 3 ori pe an. Nu reprezinta niciun risc de cancer, orice doctor ar spune asta. Asa este si in cazul prohormonilor. Luati cu responsabilitate si fara abuzuri sunt 100% fara riscuri de a produce cancer.

Am auzit ca degeaba iei prohormoni daca esti tanar, nivelurile testosteronului fiind deja ridicate. Prohormonii sunt indicati persoanele peste 40 de ani.

O statistica arata ca pentru persoanele de sex masculin cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani nivelurile testosteronului scad cu aproximativ 20% fata de adolescenti. Nu este o diferenta majora intre cineva de 35 de ani si cineva de 22, de exemplu. Asa ca cele afirmate in intrebare pica din start. Produsele corespunzatoare in doze corespuznatoare pot creste nivelul testosteronului de 3 sau chiar de 10 ori mai mult. Daca nici asta nu este un rezultat bun atunci nu stiu care este!

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.