Nivelurile mari de SHBG inhiba cresterile musculare

Publicat in

SHBG (sex hormone binding globulin) este o proteina care se leaga de hormonii sexuali, in special testosteron si estradiol. Acest lucru ne poate afecta negativ cresterile in masa musculara, pentru ca se reduce mediul anabolic din corp. Iata cateva metode de a reduce SHBG.

SHBG (sex hormone binding globulin) este o proteina din corpul uman de care hormonii sexuali precum testosteronul si estradiolul se leaga inainte de a intra in circulatia sanguina. Cand incepe o discutie despre hormonii sexuali testosteron si estrogen, rareori este mentionata si SHBG. Dar, aceasta proteina joaca un rol important in cum sunt utilizati hormonii in corp.

SHBG este o glicoproteina care se leaga de testosteron, il transporta si ii inhiba functiile. Se crede uneori ca SHBG transporta si protejeaza testosteronul, pentru a nu fi eliminat prea rapid. Dar, cand testosteronul este legat de SHBG este inutil. In aceasta stare, testosteronul este inactiv si nu este biodisponibil. Pentru ca de obicei testosteronul nu se dezleaga de SHBG, si este inactiv cat este legat de ea, sa privesti SHBG ca o proteina care transporta si protejeaza testosteronul este eronat. Mai degraba, SHBG este o proteina care ajuta la pastrarea in echilibru a balantei hormonale

In mod normal, 45% din totalul de testosteron este legat de SHBG, 53% este legat de albumina si 2% nu este legat si este activ. Cel din urma poarta denumirea de testosteron liber. Spre deosebire de testosteronul legat de SHBG, cel legat de albumina se poate elibera cu usurinta, pentru a deveni activ. Cineva care are niveluri normale de testosteron si niveluri prea mari de SHBG poate experimenta aceleasi simptome ca cineva cu niveluri totale mici de testosteron. Cum testosteronul legat de albumina se poate elibera, acesta si cel liber ar trebui sa fie indicatorii sanatatii hormonale la barbati, si nu testosteronul total.

undefined

SHBG pazeste corpul de excesul de hormoni. In pantece, SHBG este in cantitati foarte mici, pentru a permite activitatea hormonilor sexuali. Atunci se formeaza organele sexuale si sexele. Nivelurile de SHBG cresc dupa nastere si raman crescute pe toata durata copilariei. Aceste nivele vor scadea la jumatate la fete si cu trei sferturi la baieti, in timpul pubertatii. Scaderea SHBG in timpul pubertatii este declansata de o crestere accentuata a hormonului de crestere. Apoi, nivelurile de hormon de crestere vor scadea dupa pubertate si cele de SHBG vor creste. Dupa incheierea pubertatii, nivelurile de SHBG cresc in medie cu 1% pe an. Asta face ca testosteronul liber sa scada constant pe masura ce inaintam in varsta. 1% este doar o medie, si nivelurile pot oscila mult, de la persoana la persoana. Exista numerosi factori care pot determina cresterea si scaderea SHBG.

Nivelurile normale de SHBG la barbatii adulti (nmol/L)

  • <20 scazute
  • 20-60 normale
  • >60 mari

Factori care cresc SHBG

Estrogen

Estrogenul, adica hormonul sexual feminin, determina cresterea SHBG. Toti barbatii au si estrogen, dar in cantitati mici. Testosteronul, prin interactiunea cu enzima de aromataza, se poarte transforma in estrogen printr-un procedeu numit aromatizare. In cazul unor dereglari, unii barbati pot avea nivele mai mari de estrogen decat este normal. Asta se poate intampla din cauza unor dezechilibre hormonale cauzate de medicatie, de mostenirea genetica, dieta, etc. In general, procentele mai mari de grasime duc la o conversie sporita a testosteronului in estrogen.

O alta situatie este administrarea de steroizi anabolizanti pentru cresterea masei musculare. Un efect secundar al acestora poate fi cresterea excesiva a estrogenului, ceea ce poate duce la ginecomastie (cresterea de tesut mamar la barbati), retentia de apa si de grasime. Un alt efect este cresterea exesiva a SHBG ca raspuns la estrogen, care poate reduce mediul anabolic in ciuda steroizilor administrati.

Tiroida

Exista o legatura foarte stransa intre hormonii glandei tiroide si SHBG. Hipertiroidismul (cand glanda tiroida produce prea multi hormoni) cauzeaza cresterea SHBG. Asta se poate intampla si cand se administreaza medicamente cu hormoni tiroizi, precum T4 si T3. 

Tamoxifen

Tamoxifenul este folosit de decenii pentru a scadea estrogenul la barbati, mai ales cand se folosesc steroizi anabolizanti. Se foloseste si in terapia post ciclu. Este eficient in reducerea estrogenului, dar poate cauza si cresterea SHBG. 

Alte substante care cresc SHBG

Clomid, Fareston. De asemenea anumite statine (medicamente folosite pentru reducerea colesterolului), opioide, beta-blocante, tranchilizante, antidepresive si antifungicide.
Dar principala problema in cresterea SHBG raman dezechilibrele hormonale mostenite sau capatate din cauza stilului de viata. 

Scaderea SHBG

Hormonul de crestere

Hormonul de crestere influenteaza mult SHBG. Cresterea masiva a hormonului de crestere in timpul pubertatii duce la scaderea SHBG, pentru a permite schimbarilor specifice din aceasta perioada. Descresterea hormonului de crestere merge in paralel cu crestereaa SHBG. Cresterea nivelurile de hormon de crestere poate ajuta la scaderea si echilibrarea SHBG.

Letrozol

Letrozol este un inhibitor de aromatizare, foarte eficient in combaterea estrogenului. Spre deosebire de tamoxifen si clomid, letrozol nu creste SHBG, ci din contra, ii scade nivelurile. Mai ales in timpul curelor de steroizi, este cea mai buna solutie pentru a controla estrogenul, avand in vedere ca tine sub control si SHBG-ul.

Alte medicamente care reduc SHBG:

Metodele si substantele prezentate mai sus pot scadea SHBG, dar cea mai buna metoda este printr-o dieta echilibrata si sport, pentru a ridica nivelurile hormonului de crestere. Dintre toate, hormonul de crestere are impactul cel mai mare asupra SHBG. De asemenea, este bine sa se faca o analiza de sange a SHBG si daca nivelurile nu se incadreaza in normal, sa se consulte un medic endocrinolog, mai ales inainte de a folosi dupa ureche oricare din substantele expuse mai sus

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.