HBCD - dextrina ciclica foarte ramificata

Publicat in

HBCD creste performanta pe teren si la antrenamente. Asadar, este legala si sigura?

HBCD, sau dextrina ciclica foarte ramificata, este o substanta vanduta sub forma de supliment sportiv. Este utilizata in multe competitii care combina forta cu andurata, precum CrossFit. Si desi aceste sporturi au reguli foarte stricte privind substantele dopante, HBCD este permisa. De ce?

Pentru ca este vorba de un carbohidrat. Practic un fel de "mancare". Nu este o substanta dopanda. Si totusi, acest carbohidrat aduce niste beneficii uimitoare:

 • HBCD poate creste capacitatea de lucru.
 • HBCD poate creste pomparea musculara.
 • HBCD poate reduce nivelurile hormonilor de stres dupa efort intens.
 • HBCD poate creste timpul VO2max pana la epuizare cu 70%.
 • HBCD poate reface rezervele de glicogen.
 • HBCD poate creste anduranta si nivelurile de energie.
 • HBCD poate mentine hidratarea si nivelurile de elecroliti in timpul efortului fizic prelungit.

Pe scurt, sportivii care folosesc dextrina ciclica foarte ramificata performeaza fizic mai bine, fata de cei care nu o folosesc, si exista studii care sa sustina aceste afirmatii.

Stiinta din spatele HBCD

HBCD poate fi folosit de culturisti, sportivi de anduranta, fotbalisti, crossfiteri si cam de oricine se antreneaza intens. Dar cum de un carbohidrat ajuta categorii atat de vaste de sportivi?

Iata ce face HBCD:

 • Energie: Dextrina ciclica foarte ramificata da un flux continuu de glucoza in sange, ceea ce ajuta la mentinerea nivelurilor de energie in timpul activitatilor fizice. Acest flux continuu de carbohidrati mentine energia ridicata.
 • Golire gastrica rapida: Spre deosebire de alti carbohidrati, HBCD are o osmolalitate redusa - reste rapid si usor digerata, fara a crea deranj gastro-intestinal precum crampe sau balonare. De aceea este un carbohidrat foarte bun penru a fi folosit inainte, in timpul si dupa efortul intens.
 • Refacerea glicogenului: Consumul de HBCD dupa antrenamente ajuta la refacerea rapida a rezervelor de glicogen din muschi. Glicogenul este principala forma de stocare a carbohidratilor in corp. Este o susra de energie esentiala in timpul activitatii fizice sustinute.
 • Hidratare mai buna: HBCD sustine hidratarea si echilibrul electrolitic prin absortia rapida a fluidelor si furnizarea de carbohidrati pentru energie.
 • Reducerea oboselii si febrei musculare: Cercetarile arata ca a consuma HBCD inainte si in timpul efortului fizic duce la scaderea efortului perceput, oboselii si febrei musculare. Practic te poti antrena mai intens si apoi sa te recuperezi mai usor. 

Cum sa iei HBCD

Dozele eficiente de HBCD sunt in jur de 25 de grame. Exista suplimente cu dextrina ciclica foarte ramificata de sine statatoare ori in combinatie cu aminoacizi sau stimulente. Orice varianta ai alege, ai grija sa iti furnizeze in jur de 25 de grame de HBCD pe portie. 

Referinte

 1. Shiraki T et al. Evaluation of exercise performance with the intake of highly branched cyclic dextrin in athletes. Food Science and Technology Research. 2015 Volume 21 Issue 3 Pages 499-502. DOI: 10.3136/fstr.21.499
 2. Furuyashiki T et al. Effects of ingesting highly branched cyclic dextrin during endurance exercise on rating of perceived exertion and blood components associated with energy metabolism. Biosci Biotechnol Biochem. 2014;78(12):2117-9. DOI: 10.1080/09168451.2014.943654
 3. Suzuki K et al. Effect of a sports drink based on highly-branched cyclic dextrin on cytokine responses to exhaustive endurance exercise. J Sports Med Phys Fitness. 2014 Oct;54(5):622-30. PMID: 25270782
 4. Takii H et al. Fluids containing a highly branched cyclic dextrin influence the gastric emptying rate. Int J Sports Med. 2005 May;26(4):314-9. doi: 10.1055/s-2004-820999.
 5. Takii H et al. Enhancement of swimming endurance in mice by highly branched cyclic dextrin. Biosci Biotechnol Biochem. 1999 Dec;63(12):2045-52. DOI: 10.1271/bbb.63.2045.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.