Epicatechina din ciocolata neagra creste muschii?

Publicat in

Epicatechina este un inhibitor al miostatinei, un chimical din corpul uman care impiedica cresterile musculare. Este eficienta sau doar o strategie de marketing?

Un studiu recent a reinviat interesul pietei suplimentelor sportive pentru o substanta numita epicatechina, care se gaseste in ciocolata neagra. Aceasta molecula pare a fi un inhibitor de miostatina. Deficientele de miostatina sunt bine cunoscute pentru un anume efect secundar: masa musculara mai mare decat media, fara utilizarea de steroizi anabolizanti. Sa inhibi miostatina poate replica aceste efect. 

Miostatina este o miokina, o molecula de autoreglare secretata de muschi. Opusul miostatinei este o miokina numita follistatina. Spre deosebire de miostatina, care suprima cresterile musculare, follistatin promoveaza indirect cresterile musculare pentru ca opreste semnalarile miostatinei

Exista cateva suplimente cunoscute ca interactioneaza cu semnalarea miostatinei (precum sulforfanul), dar niciunul nu a fost testat in contextul suplimentarii la oameni. 

Un studiu recent a examinat efectele (-)-epicatechinei la oameni. Deja apar suplimente care contin (-)-epicatechina si care sustin ca inhiba miostatina. Ar trebui sa iei suplimente cu (-)-epicatechina sau sa mananci mai multa ciocolata neagra pentru a construi masa musculara? Sa disecam studiul si sa aflam.

Acest studiu a fost conceput pentru a determina daca ipoteza cercetatorilor este corecta si daca sunt necesare si studii viitoare. A avut trei parti.

Prima parte a fost facuta in vitro, adica in afara corpului uman, in eprubete. Cercetatorii au evaluat celule musculare recoltate de la persoane de diferite varste. Cand imbatranim, muschii au niveluri mai mari de miostatina si mai mici de follistatina. Partea in vitro a confirmat aceasta relatie. 

A doua parte a studiului a folosit soareci de laborator. Dupa masurarea nivelurilor de miostatina si follistatina la soareci tineri si batrani, soarecii au primit 1 mg de epicatechina pe kg corp, de doua ori pe zi. Timp de doua saptamani, soarecii tineri au inregistrat o scadere a miostatinei de 15% fara nicio schimbare a follistatinei. Soarecii batrani au inregistrat o scadere de 18% a miostatinei si o crestere de 30% a follistatinei. 

Doua saptamani este prea putin timp pentru a inregistra modificari ale tesutului muscular asa ca nu au fost monitorizate.

Partea a treia a studiului a inclus si oameni. 6 adulti de varsta medie au fost suplimentati cu 1 mg de epicatechina pe kg corp, de doua ori pe zi. Asta a insemnat undeva la 75 mg de epicatechina de doua ori pe zi, pentru o doza totala de 150 mg. 

hormon de crestere natural

Studiul a concluzionat ca proportia dintre follistatina si miostatina la cei 6 subiecti a crescut cu +49,2% (follistatina)/-16,6% (miostatina). A fost observata si o usoara crestere a fortei prizei (7%), dar tesutul muscular nu a fost masurat, si nu a existat grup placebo pentru comparatie. 

Studiul si-a atins obiectivul, pentru ca a scos la iveala dovezi care suigereaza ca exista o relatie intre epicatechina si nivelurile de miostatina si follistatina. 

Principala dinferenta dintre acest studiu si suplimentele care contin epicatechina sunt dozele. Studiul a folosit doze de 150 mg/zi, pe cand suplimentele au doze de 250-500 mg de epicatechina pe servire, pentru doze totale de 500-1000 mg.

Doza de 75 mg poate fi luata si din ciocolata neagra. 50 g de ciocolata neagra de calitate, contine cam 75 mg epicatechina. Cu cat continutul de cacao este mai mare cu atat doza de epicatechina este mai mare. De exemplu, o ciocolata neagra de 85% are acelasi nivel de epicatechine in doar 30 g. 

Ciocolatele cu lapte sau albe au cantitati prea mici de epicatechine pentru a fi luate in considerare. 

Esantionul pe care a fost facut studiul este foarte mic (doar 6 persoane), nu a existat grup placebo de control si nu s-a masurat masa musculara. Asa ca nu poate fi spus cu certitudine ca epicatechinele ajuta la cresterea masei musculare, dar pare o substanta promitatoare. 

Cum epicatechinele sunt sanatoase si nu au riscuri, poti testa singur efectele prin consumul de ciocolata neagra de calitate. 

In viitor pot aparea suplimente de calitate cu epicatechine, dar inca nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda astfel de suplimente ca fiind de baza. 

Referinte

  1. Gutierrez-Salmean G, Ciaraldi TP, Nogueira L, Barboza J, Taub PR, Hogan MC, Henry RR, Meaney E, Villarreal F, Ceballos G, Ramirez-Sanchez I. Effects of (-)-epicatechin on molecular modulators of skeletal muscle growth and differentiation. J Nutr Biochem. 2014 Jan;25(1):91-4. doi: 10.1016/j.jnutbio.2013.09.007. Epub 2013 Oct 18.

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.