Ibuprofenul iti ataca testiculele

Publicat in

Cand te doare ceva, gandeste-te de doua ori daca sa iei ibuprofen. Iti face testiculele sa se comporte ca si cum ar avea 90 de ani!

Iata cateva chestiuni care par sa nu aibe legatura intre ele: 

  • Uneori sportivii au profile endocrine ciudate (testosteron redus, raport prost intre testosteron si hormon luteinizant, etc.)
  • Cel ma utilizat antiinflamator de catre sportivi este ibuprofenul.
  • Fertilitatea in lumea civilizata este in scadere, an dupa an.

Cauzalitatea nu implica corelatie, ne spune logica, dar un studiu recent despre efectele ibuprofenului asupra fiziologiei testiculelor umane te face sa te gandesti ca exista o legatura intre cele listate mai sus! 

Studiul

Cercetatorti de la universitatea "Texas Southwestern Medical Center" au descoperit ca dupa o perioada relativ scurta (14 zile) de utilizare a ibuprofenului, acesta poate induce o stare de hipogonadism compensat, la barbati. Este o afectiune in care barbatii au niveluri normale de testosteron dar niveluri mai mari de hormon luteinizant, adica hormonul care stimuleaza testiculele sa produca testosteron

Asta inseamna ca "bijuteriile" incep sa se comporte ca si cum ar fi batrane. Hormonul luteinizant bate la usa testiculelor, si cand esti tanar acestea aud si deschid usa (produc mai mult testosteron). Cand esti batran testiculele nu aud ca bate la usa si continua sa se uite la reluari cu Maruta. Hormonul luteinizant incepe sa bata din ce in ce mai mare (din ce in ce mai mult hormon luteinizant este produs), pentru ca testiculele sa raspunda, dar de cele mai multe ori nu o fac si adorm pe canapea! 

Doctorii au descoperit ca utilizarea de ibuprofen poate declansa aceasta stare mult mai devreme. Este o problema pentru ca hipogonadismul conditional este deseori urmat de hipogonadism real (testosteron redus). 

Dar nu este tot. Au descoperit ca utilizarea regulata de ibuprofen afecteaza si alte aspecte ale functiilor testiculelor, inclusiv numar mai mic de spermatozoizi. 

Ce au facut

Studiul a fost putin neobisnuit, in sensul ca au testat efectele ibuprofenului atat pe barbati tineri cat si pe mostre de testicule de la donatori (ex vivo). Au facut si teste suplimentare in vitro. 

Intai, au dat o doza zilnica de 600 mg de ibuprofen unor tineri sanatosi si le-au evaluat fiziologia testiculara dupa 14 zile si din nou dupa 44 de zile. Au expus mostrele de testicule unor doze de ibuprofen echivalente cu cele administrate tinerilor, testandu-le la 24 de ore si din nou dupa 48 de ore. 

 pastile anti-ejaculare precoce

Ce au descoperit

Ibuprofenul nu a afectat deloc nivelurile de testosteron si estrogen la brabatii sanatosi, nici dupa 14 zile, nici dupa 44 de zile. Dar le-a afectat nivelurile de hormon luteinizant/testosteron liber. Hormonul luteinizant a crescut cu 23% dupa 14 zile si 33% dupa 44 de zile, creand o stare de hipogonadism conditional (explicata anterior). 

Mai mult, ibuprofenul a afectat activitatea celulelor Sertoli, locul unde sunt produsi spermatozoizii. 

Rezultatele asupra mostrelor ex vivo au fost si mai pronuntate. Nivelurile de testosteron au scazut dupa administrarea de ibuprofen. Efectele au fost pronuntate, dependente de doza si inrautatite in timp. In general, ibuprofenul a inhibat toti steroizii de la pregnenolon pana la testosteron si 17B-estradiol.

Ce inseamna toate acestea pentru tine

Multi sportivi folosesc ibuprofen pentru a reduce durerile articulare si/sau musculare. Din ce in ce mai multe dovezi arata ca este o metoda proasta. In primul rand se stie ca ibuprofenul, alaturi de alte antiinflamatoare non-steroidiene (precum aspirina), inhiba faza de inflamare acuta de dupa antrenamente, o faza foarte importanta in cresterile musculare. 

Asadar, sa iei ibuprofen pentru a diminua anumite dureri iti permite sa te antrenezi mai intens dar inhiba si cresterile musculare obtinute in urma acelui antrenament

Mai multl, utilizarea excesiva de ibuprofen poate vatama testiculele si capacitatea lor de a produce sperma. 

In loc sa apelezi la astfel de medicamente, foloseste produse naturale precum cele bazate pe curcumina. Acestea isi fac treaba fara a afecta testiculele sau adaptarile musculare la exercitiile fizice.

Referinte

  1. David Mobjerg Kristensen, Christele Desdoits-Lethimonier, Abigail L. Mackey, et al, "Ibuprofen alters human testicular physiology to produce a state of compensated hypogonadism," PNAS January 23, 2018 115 (4) E715-E724.

Articole din aceiasi categorie

Nu lua vitamina c si vitamina e dupa antrenamentele la sala Evita aceste suplimente inainte si dupa antrenamente Sa te suplimentezi cu anumite vitamine poate parea ceva util pentru a te reface mai rapid dupa antrenamente, dar unele pot face mai mult rau decat bine. Iata ce trebuie sa stii! 14 Nov, 2016
Suplimente naturale pentru cresterea rezistentei, andurantei, si imunitatii Suplimente naturale pentru cresterea rezistentei, andurantei si imunitatii Principalul avantaj al suplimentelor naturale este ca provin din surse organice si sanatoase, corpul putand sa le faca fata mai bine decat celor artificiale. Iata cateva astfel de suplimente care sa te ajute in activitatea ta sportiva. 14 May, 2018
epicatechina - masa mussculara si anduranta Epicatechina - masa musculara mai mare si performante mai bune Epicatechina este un compus natural gasit in plante care te poate ajuta sa iti depasesti limitarile naturale in privinta acumularii de masa musculara si a performantelor fizice. Iata despre ce este vorba. 29 May, 2017
suplimente sa te recuperezi dupa antrenamentele Cele mai bune suplimente pentru recuperarea dupa antrenamente Recuperarea dupa antrenamente este factorul cel mai important in determinarea progreselor tale. Iata ce suplimente te ajuta sa te recuperezi mai eficient pentru a iti atinge cu usurinta obiectivele si a avea mai putina febra musculara. 03 Apr, 2017
suplimente de luat alaturi de prohormoni pentru a le creste eficienta Top 5 suplimente de luat alaturi de prohormoni Prohormonii si stimulatoarele hormonale cu prohormoni au inceput sa fie din nou la moda. Dar aceste suplimente extrem de puternice, aflate la limita legalitatii, functioneaza mai bine si mai sigur cand sunt insotite si de alte suplimente nutritive, mai clasice. 19 Dec, 2016
medicament nou care te ajuta sa slabesti Un medicament care poate reduce greutatea Un nou medicament care actioneaza asupra centrilor satietatii din creier poate fi remediul impotriva obezitatii. 09 Jan, 2018
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.