Este Cardarine un arzator de grasimi atat de bun?

Publicat in

Cardarine (GW-501516) este un medicament unic, folosit de sportivi pentru cresterea andurantei si pentru arderea grasimii. Se spune ca este foarte eficient cand se doreste slabirea, dar este cardarina atat de eficient in aceasta privinta, sau sunt doar mituri?

Despre Cardarine (GW-501516) se spune ca este un puternic arzator de grasimi, care poate pacali corpul sa arda grasime in loc de glucoza. Cel putin asta spune lumea! Adevarul este ca nu se stiu multe despre efetele benefice si negative ale Cardarine. Multe din informatiile de pe bloguri sau diferite site-uri sunt puse acolo de cei care vand Cardarine si vor sa iti vanda indiferent de cost! 

Cum astfel de substante au inceput sa apara si la noi pe piata, in acest articol o sa vorbim despre ce este Cardarine, cum functioneaza si ce spun cercetarile (sau lipsa lor) despre acest medicament. 

Ce este Cardarine (GW-501516)?

Cardarine este un medicament sintetic dezvoltat initial de Glaxo Smith Kline si Ligand Pharmaceuticals ca tratament al dislipidemiei, o stare caracterizata prin nivele prea mari de trigliceride si colesterol. 

In literatura stiintifica i se spune GW-501516. In lumea peptidelor hormonale si SARM-urilor este ceva obisnuit ca aceeasi substanta sa aibe doua sau mai multe nume. Cercetarile initiale indicau ca Cardarine poate creste sensibilitatea cailor implicate in metabolismul grasimilor. Cu alte cuvinte, Cardarine pare sa poata imita efectele exercitiilor fizice

In experimente pe soareci a redus LDL (colesterolul rau) si a protejat de diebateul de tip 2. 
Poate te intrebid de ce vor culturistii si sportivii sa foloseasca Cardarine. 

Despre Cardarine se crede ca:

 • Imbunatateste anduranta fizica.
 • Creste utilizarea acizilor grasi.
 • Creste sensibilitatea la insulina.

In studiile pe soareci face toate acestea, dar cercetarile pe oameni sunt putine. Un studiu a descoperit ca GW-501516 imbunatateste sanatatea cardiovasculara la pacienti care sufereau de sindrom metabolic (precursorul diabetului), dar nu exista studii facute pe pacienti sanatosi. 

Majoritatea beneficiilor atribuite Cardarine - in special anduranta musculara si arderea grasimilor - sunt extrapolate din studii pe soareci

Acestea fiind spuse, are un mecanism de actiune care POATE arde ceva grasimi in plus. 

Cum actioneaza Cardarine?

Cardarine este un agonist al receptorilor delta activati de proliferator peroxizomic (PPAR). PPAR este un receptor hormonal nuclear care regleaza metabolismul acizilor grasi, printre alte lucruri pe care le face. Al naiba de complicat, nu? Mai rezista putin, aproape ca am termninat.

Exista cateva tipuri de PPAR:

 • alfa
 • beta/delta
 • gamma

PPAR-delta este cel mai raspandit dintre cei 3 receptori, si se gaseste in tesuturile adipoase dar si in alte tesuturi. 

Teoretic, un agonist suficient de puternic al PPAR, poate recalibra corpul sa isi ia necesarul energetic din arderea acizilior grasi in loc de carbohidrati.

Cercetarile au confirmat ca GW-501516 este un agnonist potent al PPAR, dar acesta este doar un mecanism de actiune. Adevarul este ca foarte putine cercetari exista asupra Cardarine, cu atat mai putine asupra proprietatilor sale de a arde grasimi. 

Cercetarile facute pana acum asupra Cardarine au indicat ca:

 • Creste anduranta la soareci.
 • Creste utilizarea acizilor grasi la soareci
 • Imbunatateste metabolismul lipidic la oameni.

Nu exista studii care sa arate ca poate creste anduranta sau slabirea la oameni, chiar daca majoritatea sportivilor pentru asta il folosesc. 

Pare sa fie util pentru stimularea metabolismului acizilor grasi si asta poate duce la o slabire mai pronuntata, dar nu exista studii umane care sa confirme sau nu acest aspect.

Dozele de cardarine

Poate ca iti ajung studiile pe rozatoare care arata ca poate arde grasimi. Este ok, dar ramane problema dozarii. Cum nu s-au facut cercetari asupra cresterii andurantei si arderii grasimilor la oameni, nu exista o doza anume care se recomanda pentru asta. 

In studiul uman in care a imbunatatit profilul lipidic la pacientii care sufereau de sindrom metabolic, subiectii au luat 5-10 mg. Asa ca stim ca la aceste doze Cardarine este cel putin activ biologic. 

Majoritatea spotrivilor folosesc Cardarine pentru arderea grasimilor luand doze de 10-30 mg/zi, timp de mai multe saptamani

 masa musculara pe cale naturala

Are Cardarine efecte secundare?

Majoritatea substantelor de slabire vin cu o lista serioasa de efecte secundare precum anxietate, stari de nervozitate, puls crescut, dureri de cap, greata, etc. Cardarine, pe de alta parte, nu are astfel de efecte secundare, cel putin nu bazandu-ne pe studiile putine pe oameni si nici din ce raporteaza utilizatorii. Nu este un stimulent asa ca nu sunt sanse mari sa cauzeze astfel de efecte secundare. 

Principala ingrijorare legata de Cardarine este ca poate cauza cancer. Stai, ce??? Si abia acum ne spui? Pai, abia acum am ajuns la efecte secundare. Este si motivul pentru care companiile farmaceutice care au inventat acest medicament nu l-au scos pe piata: parea sa cauzeze cresterea celulelor canceroase in intestinele soarecilor. Dar in alte studii, Cardarine a exprimat si proprietati anti-cancerigene, asa ca nu se poate spune cu siguranta ca provoaca cancer. Totusi, daca nu esti dispus sa risti evita Cardarine!

Cardarine este un SARM?

De regula este vandut alaturi de SARM-uri, dar nu face parte din aceasta clasa de medicamente. SARM sunt Modulatori Selectivi ai Receptorilor Androgeni, adica creste activitatea androgena in anumite tesuturi (muschi si oase) fara a o creste si in alte tesuturi (prostata, ficat, creier). Cum Ccardarine nu are efect asupra receptorilor androgeni de nicaieri, nu este un SARM.

Confuzia vine din faptul ca a aparut concomitent cu lansarea multor substante de tip SARM. Multi din cei care vand SARM-uri vand si Cardarine, numind acest produs :"SARM-ul suprem pentru definire", dar este incorect. 

Cardarine este legal sa fie vanduta ca substanta de cercetare, dar nu este pentru consumul uman. Evident, majoritatea cumpara Cardarine pentru a o consuma.

Concluzii

Cardarine este un medicament interesant care poate arde grasimi, poate spori performanta in privinta andurantei si poate actiona precum un mimetic al exercitiilor fizice. Din pacate nu exista multe date stiintifice pe care sa te bazezi. Utilizarea sa corecta este mai mult speculativa. Mai rau, s-a renuntat la productia sa ca medicament legal din cauza efectelor secundare, asa ca este putin probabil sa apara multe studii asupra sa in viitor. 

Desi Cardarine nu este periculos pe termen scurt, pe termen lung nu se stie ce efecte poate avea. Daca nu vrei sa fii un cobai pentru generatiile viitoare probabil ca ar fi bine sa eviti Cardarine. 

In privinta eficientei, multi din cei care folosesc Cardarine spun ca au rezultate bune in privinta arderii tesutului adipos, dar si acest aspect este speculativ nefiind cuantificat stiintific.

Referinte

 1. Hongyan Yuan, Jin Lu, Junfeng Xiao, Geeta Upadhyay, Rachel Umans, Bhaskar Kallakury2 Yuhzi Yin, Michael E. Fant, Levy Kopelovich si Robert I. Glazer. Peroxisome proliferator-activated receptor ? (PPAR?) induces estrogen receptor-positive mammary neoplasia through an inflammatory and metabolic phenotype linked to mTor activation. Cancer Res. 2013 Jul 15; 73(14): 4349–4361. Published online 2013 Jun 27. doi:  10.1158/0008-5472.CAN-13-0322
 2. Wang L, Shao YY, Ballock RT. Peroxisome proliferator activated receptor-gamma (PPARgamma) represses thyroid hormone signaling in growth plate chondrocytes. Bone. 2005 Sep;37(3):305-12.
 3. Cheng L, Ding G, Qin Q, Xiao Y, Woods D, Chen YE, Yang Q. Peroxisome proliferator-activated receptor delta activates fatty acid oxidation in cultured neonatal and adult cardiomyocytes. Biochem Biophys Res Commun. 2004 Jan 9;313(2):277-86.
 4. Shi Y, Jiang H, Yang X. PPAR? activation protects H9c2 cardiomyoblasts from LPS-induced apoptosis through the heme oxygenase-1-mediated suppression of NF-?B activation. Mol Med Rep. 2017 Jun;15(6):3775-3780. doi: 10.3892/mmr.2017.6483. Epub 2017 Apr 19.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.