Creatina este uimitoare!

Publicat in

Face muschii sa creasca! Creste anduranta! Scade glicemia! Mareste speranta de viata! Si acum asta! Creatina este intr-adevar uluitoare!

Nu prea sunt multi cei care au auzit de mitocondrii, dar acestea sunt in mare parte cele care determina cat de mult traiesti! Sunt responsabile si cu fabricarea de ATP, sursa de energie a tuturor celulelor din corp. 

Fara mitocondrii, sau fara mitocondrii care functioneaza normal, nu ai putea produce suficienta energie nici pentru a te sterge la nas, dar sa mai ridici o haltera olimpica deasupra capului! Si cum am spus, joaca un rol extrem de important in longevitate, determinand durata de viata a organelor interne! 

Stim de ceva vreme ca, creatina "hraneste" mitocondriile. Este transportata direct la celula unde este combinata cu un grup fosfat in interiorul mitocondriei pentru a forma fosfocreatina, care atunci cand este nevoie elibereaza grupul fosfat pentru a se combina cu ADP si a forma mai mult ATP. 

Da, poate stiai deja toate acestea despre creatina, dar ce este umitor este ca s-a decoperit despre creatina ca poate sustine nasterea de noi mitocondrii in muschii scheletici si muschiul cardiac. Asta inseamna mai multa anduranta musculara si o inima mai puternica si mai sanatoasa, cu posibilitatea de a se extinde speranta de viata umana si ameliorarea de boli ale mitocondriilor, precum epilepsia!

Cum s-a descoperit asta

Aceasta proprietate uluitoare a creatinei a iesit la lumina datorita muncii unor cercetatori egipteni de la Universitatea Pharos din Alexandria. Au facut un experiment simplu cu 4 grupuri de soareci. 

Doua grupuri au fost puse sa inoate o ora pe zi, 5 zile pe saptamana, timp de 5 saptamani. Unul din aceste grupuri de sobolani a primit o doza de 0,5 grame/ kilogram corp de creatina, zi de zi, pe cand celalalt grup nu a primit nimic. 

Alte doua grupuiri de soareci au stat degeaba si nu au facut deloc miscare. Dar si aici unul din grupuri a primit creatina si celalalt nu. 

Majoritatea studiilor despre creatina se concentreaza pe a vedea daca aceasta creste forta si anduranta animalelor sau oamenilor. Aici nu a fost cazul! Soarecii care au inotat au facut-o pentru o ora, confortabil in limitele de anduranta ale soarecilor, deci nu au fost fortati sa inoate pana la epuizare. 

Studiul a vrut sa afle efectele celulare ale creatinei. Dupa cele 5 saptamani, soarecii au fost eutanasiati (da, stiu, trist - o sa te faci vegan!) si au fost recoltate mostre de tesut cardiac si muscuclar, pentru a determina cantitatea de ADN mitocondrial. 

Iata descoperirile principale

  • Antrenamentele au crescut numarul de mitocondrii din celulele musculare. Nicio surpriza aici. 
  • Antrenamemtele plus creatina au crescut numarul de mitocondrii din celulele musculare si mai mult. Asta a fost o supriza uriasa!
  • Cresterea numarului mitocondriilor a fost descoperita si in muschiul inimii. 
  • Soarecii nu au prezentat semne de efecte adverse asupra rinichilor sau ficatului.
  • Combinatia de creatina si antrenamente nu a avut un impact semnificativ asupra greutatii corporale a soarecilor. 

Se pare ca, creatina a sporit productia de TFAM si NRF-1. Prima este o proteina care se leaga de ADN si activeaza transcriptia ADN-ului mitocondrial, pe cand cea din urma are rolul de a activa unele gene metabolice care regleaza cresterea celulei si impulsioneaza dezvoltarea ADN-ului mitocondrial. 

Cum te ajuta aceste informatii

Exista multe substante care hranesc mitocondriile, precum Conezima Q-10, acetil-l-carnitina, nicotinamida adenina dinucleotida, etc.; dar sunt putine lucrurile care le fac sa prolifereze precum creatina

Implicatiile sunt enorme! Numarul crescut de mitocondrii nu numai ca te fac un sportiv mai bun in privinta fortei si andurantei, dar poate extinde viata organelor interne precum inima, ficat, plamani, etc. ceea ce duce la o speranta de viata mai mare

Daca esti "virgin" la creatina, multe articole te indeamna sa faci o incarcare de cateva zile, pentru a mari rapid nivelurile de creatina. Dar nu este obligatoriu sa faci asta, poti lua direct 5 grame pe zi de creatina, si in timp se va acumula. Dupa 2-4 saptamani celulele vor fi absorbit cantitatea maxima de creatina pe care o pot retine. Asa ca ia 5 grame pe zi de creatina! 

Referinte

  1. Mennatallah Gowayed, et al. "Enhanced mitochondrial biogenesis is associated with the ameliorative action of creatine supplementation in rat soleus and cardiac muscles," Experimental and Therapeutic Medicine, Published online on: November 7, 2019. Pages: 384-392.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.