Cel mai bun supliment pe care il ignori

Publicat in

Este un suipliment pe care l-ai lua cu tine pe o insula pustie ca sa te mentina sanatos. Si cu toate astea nu il folosesti in acest moment!

Dintre toate recomandarile facute de diferiti nutritionisti si doctori, asupra uneia singure sunt toti de acord: trebuie sa mananci multe legume si fructe. Nu vei gasi pe nimeni sa spuna altceva. Nu exista nicio miscare care sa conteste aceasta recomandare. Ce este in dezbatere este motivul pentru care legumele si fructele sunt atat de benefice. 

La inceputul stiinteti nutritionale se credea despre fructe si legume ca sunt doar surse bune de diferite vitamine. Dar este doar o mica componenta a puzzelului nutritional al legumelor si fructelor. 

Adevarata magie a fructelor si legumelor tine de polifenolii continuti. Polifenolii sunt molecule mari care abunda in plante si sunt extrem de importanti pentru sanatatea umana. Ca un exercitiu distractiv, gandeste-te la o leguma sau un fruct. Apoi la o boala. Cauta cele doua cuvinte impreuna pe Google. Probabil vei gasi multe studii si articole care sustin ca fructul sau leguma respectiva vindeca boala cu care le-ai asociat. 

Si de cele mai multe ori proprietatile benefice sunt date de polifenolii continuti - nu de vitaminele continute. Majoritatea efectelor benefice ale polifenolilor le-au fost atribuite initial proprietatilor antioxidante, la inceputul anilor '90. Dar in realitate sunt mai complecsi de atat. Efectele biologice implica interactiuni biochimice pe care abia incepem sa le intelegem. 

Indiferent de mecanismul exact, polifenolii reduc inflamatiile, previn coagularea sangelui, scad presiunea arteriala, protejeaza de stresul oxidativ excesiv cauzat de exercitiile fizice, cresc sensibilitatea la insulina, reduc colesterolul, previn cancerul si lupta cu cancerul. 

Lista cu potentiale efecte benefice este imensa! 

De unde sa iau niste polifenoli?

Evident, mananca cat mai multe fructe si legume. Si condimente. Si ceaiuri. Si cafeaua merge. La fel si nucile, semintele si leguminoasele. Nu uita de vin rosu si ulei de masline. A da, si de cacao. 

Problema este ca exista o varitate mare de subclase ale polifenolilor, care se gasesc in diferite grupe alimentare, toate avand efecte benefice diferite. Sa mananci din toate zi de zi este o sarcina herculiana - inseamna sa mananci mult din diferite surse, unele exotice. 

Aici intervine cel mai bun supliment pe care il iognori. Siplimentele precum Total Nutri Green nu sunt utile pentru vitaminele si antioxidantii continuti, ci pentru polifenolii continuti. Astfel de suplimente sunt facute din fructe si legume uscate si pulverizate. Contin de toate, de la fructe de padure, la broccoli si acai. O singura lingurita include o varietate foarte mare de polifenoli din grupe diferite, inclusiv antocianine, acid ellagic, sulforani, glucozinolati si sute de alti polifenoli, fara a mai mentiona alte fitochimicale. 

Un astfel de supliment din legume si fructe uscate nu este tehnic un supliment din culturism, dar nu exista ceva care sa faca mai multe pentru sanatatea ta. Iar un corp care nu este sanatos nu poate fi musculos si definit, indiferent cat de mult te antrenezi si cate proteine mananci.

Referinte

  1. William, G. "The role of polyphenols in modern nutrition." Nutrition Bulletin 42, pp 226-235, 2017.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.