Bauturile sportive hidrateaza mai bine decat apa

Publicat in

Atunci cand faci efort fizic, in special de anduranta o perioada mare de timp, bauturile sportive care contin carbohidrati hidrateaza mai bine decat simpla apa.

Te duci sa alergi sau sa urci pe munte cu bicicleta! Vei pierde o multime de fluide, dar nu poti lua cu tine decat o cantitate limitate de lichide. Mai bine alegi o bautura care contine si carbohidrati, decat doar apa. Cercetatorii sportivi de la Universitatea Loughborough din Anglia au descoperit ca o bautura care contine 10% glucoza reface fluidele corpului pe termen mai lung decat o bautura care nu contine deloc glucoza, sau doar foarte putina. 

Daca corpul se deshidrateaza, si pierde cateva procente din greutate din cauza transpiratiei, muschii si creierul incep sa functioneze prost. Si recuperarea dupa efort dureaza mai mult. Rehidratarea poate preveni asta. Bauturile izotonice, care contin 6-8 procente de glucoza, functioneaza cel mai rapid. Pana acum nimic nou, dar cercetatorii au vrut sa stie pentru cat timp refac balanta fluidelor diferite bauturi. 

Au luat 6 voluntari, toti barbati, si i-au pus sa pedaleze pana au pierdut 2% din greutate ca urmare a transpiratiei. Apoi subiectii au baut suficient pentru a isi reface nivelele de fluide din corp. Intr-o sesiune de antrenament au baut o bautura fara glucoza, apoi la alt antrenament una care continea 2% glucoza si in a treia sesiune una care continea 10% glucoza. Toate bauturile contineau aceeasi cantitate de sodiu.

Bauturile hipertonice uzuale au intre 12 si 14 procente de zaharuri. Cercetatorii au denumit bautura lor cu 10% glucoza ca "moderat hipertonica". Bautura cu 10% glucoza a dus la productia cea mai mica de urina dupa consum, dupa cum arata graficul de mai jos.

undefined

undefined

Pentru a se rehidrata, participantii la studiu au fost nevoiti sa bea aproape doi litrii de lichide. Cand au consumat lichide fara glucoza au eliminat prin urina 1,45 litrii, dupa 6 ore. Cand au consumat bautura cu 2% glucoza au eliminat 1,2 litrii. iar cand au consumat bautura cu 10% glucoza au eliminat doar 1,05 litrii. Deci zaharurile iti ajuta corpul sa pastreze mai mult timp fluidele si implicit ajuta la mentinerea balantei fluidelor mai mult timp. Graficul urmator arata efectele diferitelor bauturi asupra balantei fluidelor.

Bautura cu 10% glucoza i-a facut pe subiecti sa se simta mai plini. Cercetatorii se tem ca in lumea reala, sportivii nu vor consuma o cantitate suficient de mare de astfel de bauturi, din cauza senzatiei de prea-plin. Astfel se poate pierde efectul de rehidratare. Dar nu a fost testata si aceasta teorie.

Cercetatorii au mai atras atentia ca dupa efort, cea mai buna modalitate de a reface rapid balanta fluidelor este de a lua o masa echilibrata.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

berberina Berberina - cel mai puternic supliment nutritiv? Berberina este unul din cele mai puternice suplimente nutritive de pe planeta. Este impresionant cate efecte pozitive are asupra corpului, pana la nivel molecular. Este unul din putinele suplimente nutritive la fel de eficiente precum substantele farmacologice. Iata o descriere detaliata. 14 Feb, 2016
metode de a te reface rapid dupa ce te accidentezi la sala Recuperare mai rapida dupa accidentari prin suplimentatie si hrana naturala O accidentare te poate da inapoi mult, mai ales daca iti ia ceva vreme sa te refaci. Cel mai bine este sa previi accidentarile, iar cand au loc sa te suplimentezi si sa mananci astfel incat sa te vindeci rapid. Iata cum! 13 Feb, 2017
Alegerea celui mai bun supliment cu omega-3 Cum iti alegi suplimentul cu omega-3 Cea mai buna modalitate de a avea un aport optim de omega-3 este mancarea. Dar daca nu iti poti lua dozele de omega-3 din alimentatie, ramane suplimentarea. Iata cum sa alegi cel mai bun supliment cu omega-3. 13 Jun, 2016
cum sa iei bcaa pentru a aratata bine Utilizarea BCAA pentru modificarea aspectului fizic Modificarea aspectului fizic poate fi dificila, asa ca orice ajutor este binevenit. BCAA (aminoacizii cu lanturi ramificate) te pot ajuta sa obtii corpul pe care ti-l doresti. Iata cum! 27 Aug, 2018
cicluri de steroizi cu doze mici Efectele ciclurilor usoare de steroizi Stiinta exacta din spatele ciclurilor usoare de steroizi si ce inseamna pentru un sportiv un ciclu usor de steroizi. Iata ce spun studiile asupra subiectului! 22 May, 2017
taurina Taurina Taurina este un aminoacid, cunoscut de publicul larg in special din compozitia bauturilor energizante. Aici poti afla care este rolul sau adevarat pentru un sportiv si daca ajuta cu adevarat la ridicarea nivelelor energetice ale corpului. 14 Feb, 2016

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.