Injectii care vindeca accidentari

Publicat in

Nimic nu te trage inapoi precum o accidentare. Aici gasesti o lista de 8 injectii si proceduri care ajuta la vindecarea rapida a leziunilor articulare.

Cel mai des prescris remediu pe baza de injectii cand apare o accidentare este cortizonul. Dar nu este eficient intotdeauna si in timp poate face mai mult rau decat bine. In plus, injectiile cu cortizon dor ca naiba! Totusi in lumea sportului astfel de injectii sunt folosite in mod regulat. 

Dar in zilele noastre exista mult mai multe optiuni (injectabile) care ajuta la vindecarea rapida a accidentarilor. Din pacate astfel de proceduri nu ti le poti face singur, si nici nu te poti duce la o clinica sa ceri sa ti se faca pe asigurarea medicala. Sunt proceduri specializate care necesita doctori specializati.

Este nevoie sa te informezi singur si sa cauti ceva timp pana sa gasesti un medic care te poate ajuta. Si poate va costa ceva, dar alternativa este reprezentata de durere, forta compromisa, mobilitate insuficienta si poate chiar operatie. 

1. Vitamina B 12 si Traumeel

Aceste doua componente, injectate in anumite puncte cheie, au un puternic efect antiinflamator fara a afecta mecanismele proprii de vindecare ale corpului. De exemplu, daca acest amestec este injectat in muschiul infraspinos (un punct cheie implicat in durerile de umar) si apoi incalzit cu un laser se raspandeste in capsula deltoidului si actioneaza. 

Se simte si actioneaza precum o injectie cu cortizon, dar fara efectele secundare precum rupturi de tendon si formarea de tesuturi cicatrizate. Partea proasta este ca aceste injectii dor (ma refer dupa injectare, nu in timpul injectiei).

2. Terapie PRP (PLATELET- RICH PLASMA)

PRP implica injectarea propriului sange dupa ce a fost recoltat si centrifugat intr-un izolat de trombocite - partea din sange care contine fatcorii de vindecare. Terapia pare sa ajute la repararea muschilor, oaselor si altor tesuturi. Pare sa ajute la regenerarea ligamentelor si tendoanelor, ceea ce poate scurta perioada de recuperare si posibil chiar sa indeparteze nevoia de chirurgie. 

Metoda este cruda si simpla, dar foarte eficienta. Exista numeroase clinici chiar si la noi care fac aceasta procedura. Ai grija sa gasesti una buna; daca se injecteaza in locul nepotrivit se va face mai mult rau decat bine. 

3. Proloterapia

Metoda implica iritarea initiala a tesuturilor pentru a declansa vindecarea articulatiilor si tesuturilor conjunctive. Unii ii spun "reconstructie de ligamenete non-chirurgicala" pentru ca se foloseste deseori pentru a repara ligamentele laxe (slabe sau rupte).

Ce se intampla cand iriti un ligament ranit care a fost inactiv pentru o vreme? Incepe vindecarea! Ligamentele nu au o vascularizare foarte buna, asa ca orice "atentie" asupra zonei este binevenita. Injectarea unui iritant, precum o solutie de dextroza, intr-un ligament, va stimula corpul sa organizeze un atac impotriva sa, ceea ce cauzeaza inflamatie, prima faza a vindecarii. Fara inflamatie nu exista reparatie si remodelare. Cu alte cuvinte, nu te vindeci. 

Este o metoda buna de incercat inainte de a apela la chirurgie. 

4. Acid hialuronic

Un compus cheie in sanatatea articulatiilor. Gandeste-te la celulele din corp ca la niste caramizi ale unei case. Acidul hialuronic previne uscarea si craparea mortarului dintre caramizi (colagenul). Este practic "lipiciul" care mentine unitatea celulelor.

Asa cum fundatia unei case se poate surpa daca mortarul se slabeste, la fel si corpul uman se poate slabi pe masura ce imbatraneste si tesuturile incep sa se usuce. 

Acidul hialuronic ajuta la lubrifierea articualtiilor si reducerea durerii. Este atat de versatil incat este folosit la regenerarea ochilor, pielii, parului, buzelor si articulatiilor, in special cartilagiul hialin care aliniaza articualtiile mobile. Acidul hialuronic atrage umeazala in articulatii, actionand precum o oaza in desert, si va ajuta la umplerea crapaturilor din fundatie! 

Acidul hialuronic se poate administra oral sau sub forma de crema/gel, dar cel mai mare impact il au in injectiile cu acid hialuronic. 

5. Peptida BPC-157

BPC 157 este un remediu underground pentru vindecarea tendoanelor, ligamentelor si muschilor accidentati. Aceasta peptida are o abilitate mare de a vindeca tesuturile, si este unul din cele mai folosite remedii in culturism si sporturi de forta. 

Peptida actioneaza rapid si pare sa nu aibe efecte secundare. Se gaseste pe internet dar nu este aprobata inca pentru uzul uman (se vinde ca substanta de cercetare). Se administreaza prin injectii subcutanate. 

 masa musculara pe cale naturala

6. Botox intra-muscular si intra-articular

Botoxul este faimos din motive cosmetice, dar poate fi un remediu serios pentru articulatiile dureroase. Fie poti opri muschii hiperreactivi care pot cauza dureri in articulatii, fie poti opri nervii din articulatie pentru a reduce durerea. 

De exemplu, sindromul de suprasarcina patellofemorala laterala este o stare dureroasa a genunchiului care afecteaza mai ales ciclistii si maratonistii, dar poate aparea si la cei care merg la sala, mai ales daca fac genuflexiuni si fandari intr-un numar mare de repetari, combinat cu ceva cardio. Cercetarile au aratat ca injectarea de botox in tensorul fasciei lata (un muschi care se afla in partea din fata si lateral a soldului) urmata de cateva luni de fizioterapie poate face durerea sa dispara. 

7. Hormon de crestere uman intra-articular

Hormonul de crestere uman are capacitatea unica de a regenera cartilagii. Daca esti un caz de "os pe os" poti fi candidatul perfect pentru aceasta procedura. Se folosesc doze foarte mari de hormon de crestere - in jur de 15-30 unitati, in functie de marimea articulatiei - si este scump. Necesita si timp si ceva fizioterapie. Are o rata de succes de 95% la articulatii precum glezne, coate si incheieturi ale mainii. 

8. Celule stem

Celulele stem sunt nou intrate in domeniul tratarii accidentarilor musculo-scheletice. Celulele stem sunt "meseriasul" corpului. Aceste celuele vindeca orice accidentare a articulatiilor, muschilor, tendoanelor, ligamentelor, discurilor si oaselor. Si se spune ca functioneaza cu adevarat. 

Procedura presupune recoltarea de celule stem de la pacient si prepararea unui ser pe baza lor, cu care se vor face infiltratii in articulatia ranita. Dupa cum iti poti da seama, costurile sunt ridicate. 

Tratamentele cu celule stem se combina si cu PRP si proloterapie pentru un cocktail super-eficient de vindecare. Este un domeniu care creste cu rapiditate, mai ales in lumea sportului de performanta. Costa mult, dar isi face cu siguranta treaba.

Referinte

 1. Johanna M. Rooijakkers. Intramuscular Vitamin B12 Injections for Treating Chronic Low Back Pain. School of Physician Assistant Studies. Paper 493.
 2. Christian Schneider. Traumeel – an emerging option to nonsteroidal anti-inflammatory drugs in the management of acute musculoskeletal injuries. Int J Gen Med. 2011; 4: 225–234. Published online 2011 Mar 25. doi:  10.2147/IJGM.S16709
 3. Luc Vanden Bossche si Guy Vanderstraeten. A multi-center, double-blind, randomized, placebo-controlled trial protocol to assess Traumeel injection vs dexamethasone injection in rotator cuff syndrome: the TRAumeel in ROtator cuff syndrome (TRARO) study protocol. BMC Musculoskelet Disord. 2015; 16(1): 8. Published online 2015 Feb 4. doi:  10.1186/s12891-015-0471-z.
 4. Gulis Kavadar, Demet Tekdos Demircioglu, Memet Yusuf Celik, si Tuluhan Yunus Emre. Effectiveness of platelet-rich plasma in the treatment of moderate knee osteoarthritis: a randomized prospective study. J Phys Ther Sci. 2015 Dec; 27(12): 3863–3867. Published online 2015 Dec 28. doi:  10.1589/jpts.27.3863.
 5. Distel LM, Best TM. Prolotherapy: a clinical review of its role in treating chronic musculoskeletal pain. PM R. 2011 Jun;3(6 Suppl 1):S78-81. doi: 10.1016/j.pmrj.2011.04.003.
 6. Alberto Migliore si Simone Procopio. Effectiveness and utility of hyaluronic acid in osteoarthritis. Clin Cases Miner Bone Metab. 2015 Jan-Apr; 12(1): 31–33. Published online 2015 Jun 1. doi:  10.11138/ccmbm/2015.12.1.031
 7. RD Altman, A. Manjoo, A. Fierlinger, F. Niazi, si M. Nicholls. The mechanism of action for hyaluronic acid treatment in the osteoarthritic knee: a systematic review. BMC Musculoskelet Disord. 2015; 16: 321. Published online 2015 Oct 26. doi:  10.1186/s12891-015-0775-z
 8. Chang CH, Tsai WC, Lin MS, Hsu YH, Pang JH. The promoting effect of pentadecapeptide BPC 157 on tendon healing involves tendon outgrowth, cell survival, and cell migration. J Appl Physiol (1985). 2011 Mar;110(3):774-80. doi: 10.1152/japplphysiol.00945.2010. Epub 2010 Oct 28.
 9. Sikiric P, Seiwerth S, Grabarevic Z, Petek M, Rucman R, Turkovic B, Rotkvic I, Jagic V, Duvnjak M, Mise S, et al. The beneficial effect of BPC 157, a 15 amino acid peptide BPC fragment, on gastric and duodenal lesions induced by restraint stress, cysteamine and 96% ethanol in rats. A comparative study with H2 receptor antagonists, dopamine promotors and gut peptides. Life Sci. 1994;54(5):PL63-8.
 10. Lim JY, Koh JH, Paik NJ. Intramuscular botulinum toxin-A reduces hemiplegic shoulder pain: a randomized, double-blind, comparative study versus intraarticular triamcinolone acetonide. Stroke. 2008 Jan;39(1):126-31. Epub 2007 Nov 29.
 11. Poupak Rahimzadeh, Farnad Imani, Seyed-Hamid-Reza Faiz, Mahmoud-Reza Alebouyeh, Damoon Azad-Ehyaei, Leila Bahari, Arash Memarian, Kyung-Hoon Kim. Adding Intra-Articular Growth Hormone to Platelet Rich Plasma under Ultrasound Guidance in Knee Osteoarthritis: A Comparative Double-Blind Clinical Trial. Anesth Pain Med. 2016 Dec; 6(6): e41719. Published online 2016 Oct 19. doi:  10.5812/aapm.41719
 12. Gang-Hua Cui, Yang Yang Wang, Chang-Jun Li, Chen-Hui Shi, Wei-Shan Wang. Efficacy of mesenchymal stem cells in treating patients with osteoarthritis of the knee: A meta-analysis. Exp Ther Med. 2016 Nov; 12(5): 3390–3400. Published online 2016 Oct 11. doi:  10.3892/etm.2016.3791

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.