Ar trebui femeile sa ia doze mici de testosteron?

Publicat in

Iata ce se intampla cand femeile folosesc gel cu testosteron in doze mici!

Ce pot face corpului unei femei steroizii anabolizanti sau testosteronul in sine, cam stim. In doze moderate pot crea trupuri de campioane. Cand sunt luati in doze mari ajuta femeile sa devina campioane la culturism! 

Dar ce s-ar intampla daca femeile ar lua doze foarte mici de testosteron? Doze sanatoase! Ar avea efecte asupra performantei fizice, fortei si compozitiei corpului? Suprinzator niste cercetatori suedezi au incercat sa afle! Experimentul a pornit de la o simpla observatie a sportivelor. 

Se stie ca o anumita parte din populatia feminina este inclinata sa produca mai mult testosteron; dar ce este interesant este faptul ca aceste femei cu testosteron mare sunt de 140 de ori mai predispuse la a fi in topul sportivelor de performanta

Cercetatorii au vrut sa afle daca testosteronul mai mult le aduce succesul in corp, si daca da, in ce masura. Asa ca au luat niste voluntare si au facut un studiu.

Ceea ce au aflat are implicatii nu doar pentru sportive, dar si pentru femeile interesate sa arate mai bine. 

Ce au facut

48 de femei sanatoase si active fizic cu varste intre 18 si 35 de ani au fost randomizate in 10 saptamani de tratament cu 10 mg de crema de testosteron/zi sau un grup placebo. 

In timpul celor 10 saptamani, cercetatorii au masurat nivelurile de testosteron din sange, timpul pana la epuizare la alergare pe o banda inclinata, pedalare la efort maxim timp de 30 secunde *protocolul Wingate", capacitatea de a sari in inaltime si cuplul extensiei piciorului.

Ce au descoperit

Femeile care au primit crema cu testosteron aveau niveluri sangvine de testosteron de 4,8 ori mai mari decat cele din grupul placebo. Crema nu a avu efect asupra capacitatii de a extinde piciorul sau sariturii in inaltime, a imbunatatit anduranta cat si capacitatea de a pedala. 

Utilizatoarele de testosteron si-au crescut si masa musculara cu 2% mai mult. Dar nu au crescut in greutate, ceea ce indica ca masa musculara in plus a inlocuit grasime. 

Din pacate, utilizarea testoteronului a venit cu un pret; peste 70% din utilizatoare au raportat o crestere a acneei si a parului pe corp. 

S-a conluzionat ca efectele testosteronului se transpun la efortul aerob si la compozitia corporala. 

 crestere sani

Cum sa interpretezi aceste informatii

Femeile din studiu au primit un produs numit AndroFem, un produs din Australia, prescris femeilor cu simptome de menopauza si libidou scazut. Doza recomandata pentru aceste femei este de 5 mg/zi, adica jumatate din cat au folosit in studiul de fata. 

Doza din studiu a fost mica, dupa standardele celor ce concureaza in fitness sau culturism si chiar pentru alte sportive, dar cercetatorii incercau sa reproduca nivelurile de testosteron care apar natural la anumite femei. Dar si la aceste doze mici s-au vazut progrese in viteza si anduranta. Probabil pentru ca testosteronul a crescut numarul de celule rosii, deseori scazut la femei din cauza menstruatiei. 

Ne putem intreba ce rezultate ar fi fost daca participantele la studiu ar fi facut un program de antrenamente cu greutati!

Merita efectele secundare ale testosteronului?

Si daca ai vrea sa reproduci efectele din studiul suedez, nu gasesti crema aceasta decat in Australia, si nu exista pe piata creme cu testosteron pentru femei. Dar exista pentru barbati! Si doza poate fi ajustata. De exemplu, unele produse recomanda aplicarea unui tub de gel pe zi, pe abdomen si coapse. Femeile ar putea face la fel dar tubul sa dureze 10 zile (prin aplicarea doar a 3-4 picaturi de gel). 

Asta ar insemna o doza de aproximativ 5 mg/zi, similar cu doza din AndroFeme. Dar aceasta doza este benefica femeilor? Pentru cele aflate la menopauza, probabil ca da.

Pentru cele tinere, raspunsul nu este atat de sigur, dar probabil rezultatele ar inclina catre descoperirile studiului suedez: ar usura putin capacitatea femeilor de a slabi si de a construi masa musculara, cat si anduranta. 

Dublarea dozei, ca in studiul Suedez, are riscuri din cauza efectelor secundare. Sunt sigur ca nicio femeie nu isi doreste par corporal in plus! Acneea si cresterea parului corporal dispar dupa incetarea administrarii de testosteron, dar ingrosarea vocii (care este putin probabila la aceste doze mici) este permanenta. 

Alte efecte care ppt aparea sunt libidou mai crescut si mai multa energie. 

Referinte

  1. Hirschberg, Linden, et al. "Effects of moderately increased testosterone concentration on physical performance in young women: a double blind, randomised, placebo controlled study." British Journal of Sports Medicine, 2019. E-pub, ahead of print.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.