Adevaruri si mituri despre vitamina D

Publicat in

Vrei sa te suplimentezi cu vitamina D pentru multele sale beneficii? Afla care din acestea sunt reale si care nu.

In ultimii 5 ani, agitatia creata in jurul vitaminei D pare sa o fi transformat in elixirul vietii. Orice boala si problema ai avea, vitamina D este solutia. Multe din proprietatile sale benefice sunt adevarate, dar exista si aspecte exagerate de catre companii care vand vitamina D si incearca sa capitalizeze interesul din jurul ei. 

Vitamina D este un supliment care merita explorat si mai ales corectarea deficientelor este foarte importanta. 

Vitamina D si performantele sportive

S-a speculat mult in jurul vitaminei D, ca daca te suplimentzi cu cantitati mari, performantele in sala de forta iti cresc. S-au facut chiar si recenzii ale studiilor stiintifice pe aceasta tema. 

Cateva studii au examinat nivelurile de vitamina D si performanta aeroba. Ce se poate concluziona din datele stiintifice este ca cei cu niveluri mici de vitamina D au capacitate aeroba mai mica decat cei cu niveluri adecvate de vitamina D

Este foarte probabil ca suplimentarea cu vitamina D pentru a corecta o deficienta de vitamina D poate aduce mici performante aerobe. 

S-a studiat si felul in care te ajuta vitamina D sa te recuperezi dupa efort. Mare parte din aceste cercetari au fost facute pe esantioane de celule si soareci, dar un studiu a descoperit o foarte mica reducere a pierderii puterii. Dar e vorba de un singur studiu, cu putini participanti, asa ca nu putem fi siguri. Si in acest caz, suplimentarea cu vitamina D pentru a corecta anumite deficiente, va ajuta la recuperare. 

Se spune si ca dozele mari de vitamina D imbunatatesc producerea puterii si forta. 

Cateva studii mici sugereaza ca este posibil dar efectele sunt mici. Putem spune sigur ca vitamina D nu este utila ca supliment pre-antrenament.

Vitamina D si infectiile

Vitamina D poate fi importanta in combaterea infectiilor. Vitamina D are rol de reglare a sistemului imunitar si suplimentarea cu vitamina D previne infectiile respiratorii. 

O analiza recenta care a cercetat alte 25 de studii, a descoperit ca suplimentarea cu vitamina D reduce riscul de a contacta infectii respiratorii acute

Dar si aici, un impact mare il are mai ales daca ai deficiente de vitamina D, cei cu niveluri normale au o reducere mica a riscului de infectii. Iar in acest caz, dozele mici si dese sunt mai bune decat dozele mari si rare. 

 slabire rapida

Vitamina D si slabirea

Din motive bizare a aparut mitul ca vitamina D este un supliment bun pentru a slabi. 

Nu este adevarat! Da, deficientele de vitamina D te dau peste cap hormonal, iti deregleaza calciul din corp, iti afecteaza starile de spirit, functiile imunologice si alte procese legate de slabire. Dar vitamina D direct nu are niciun rol semnificativa asupra arderii grasimilor

Pentru cei la dieta de slabire suplimentarea cu vitamina D asigura ca nu au deficiente. Dar nu ii va transforma in furnale de ars grasimi.

Probabil ca ai niveluri prea mici de vitamina D

Iti spui: "atunci nu e nevoie sa ma gandesc la suplimentarea cu vitamina D; sunt sanatos asa ca nu am de ce sa imi fac griji". Dar nu este asa. Peste 41% din adulti au deficiente de vitamina D; adica 4 din 10 persoane.

De ce un pocent atat de mare? Nivelurile sanguine de vitamina D sunt date de genetic, dieta si expunera la soare. Majoritatea are parte de o expunere infima din cat ar fi nevoie, in special in sezonul rece. In plus, este putin probabil sa ai o dieta bogata in vitamina D. Combina astea si obtii furtuna perfecta pentru o deficienta de vitamina D.

Ce fel de vitamina D sa iei

Daca ai niveluri sanguine mai mici de 20 ng/ml ar trebui sa iei intre 1000 si 5000 U.I./zi, pana ce ajungi la niveluri normale. Si cauta suplimente cu D3, nu cu D2. 

Poti lua vitamina D zilnic, de regula cu mese grase. Sau poti lua doua doze mari saptamanale. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.