Zincul si libidoul feminin

Publicat in

Un remediu simplu pentru un libidou scazut!

Deficientele de zinc omoara libidoul femeilor

Aproximativ 40% din femeile din S.U.A. sufera la un anumit moment din viata lor de disfunctii sexuale feminine. Dar conform unui nou studiu, un simplu supliment cu zinc poate remedia problemele.

In primul rand, disfunctiile sexuale feminine au una sau mai multe din urmatoarle simptome:

 • Dorinta sexuala redusa - Nu esti incantata sa faci sex.
 • Disfunctii ale excitatiei sexuale - Vrei sa faci sex, dar nu poti din cauza ca lubrifierea naturala nu functioneaza.
 • Disfunctii legate de orgasm - Incapacitatea de a ajunge la orgasm.
 • Dureri in timpul sexului - Contactul vaginal sau stimularea provoaca dureri.

Ce cauzeaza aceste probleme

Daca ai intreba un psiholog, consilier matrimonial sau terapeut sexual, ti-ar spune o sumedenie de motive, mare parte din ele legate de partener. Ar putea oferi urmatoarele solutii ca remediu:

 • Scoate la inaintare romantismul.
 • Imbratisari frecvente non-sexuale.
 • Fii creativa si jucausa in pat. 
 • Imparte sarcinile domestice cu partenerul (mai pune-l sa dea si cu aspiratorul din cand in cand!).
 • Nu uita de preludiu prelungit. 
 • Ai o buna igiena a zonelor intime.

Dar daca intrebi un doctor, raspunsul poate fi total altul: problemele pot fi cauzate de estrogen redus, testosteron redus, sau cel mai probabil, o combinatie intre cele doua. 

Exista multe cauze fiziologice pentru testosterin si estrogen redus la femei, in frunte fiind inaintarea in varsta si menopauza. Dar multe femei trecute de menopauza nu au probleme de natura sexuala, pe cand altele tinere au.

Una din posibilele cauze ale disfunctiilor sexuale feminine poate fi o simpla deficienta de zinc; aceasta este si teoria cercetata de un grup de oameni de stiinta.

Trebuie spus inca de la inceput ca studiul a fost facut cu femei aflate la menopauza, dar probabil ca rezultatele se pot aplica si femeilor tinere, deficienta fiind deficienta indiferent de varsta.

slabeste eficient

Studiul cu zinc

Cercetatorii au recrutat 116 femei aflate la menopauza cu niveluri serice de zinc sub 62 micrograme (orice sub 60 este considerat deficienta) si care aveau disfunctii de natura sexuala, evaluate cu ajutorul unui chestionar care suna asa:

 • In ultimele 4 saptamani, cat de des ai simtit dorinta sexuala sau interes sexual?
 • In ultimele 4 saptamani, cat de des te-ai lubrifiat natural (udat) in timpul actului sexual?
 • In ultimele 4 saptamani, cand ai facut sex, cat de des ai avut orgasm?

Raspunsurile au un anumit punctaj pentru un scor total. Daca scorul este sub 26,55, se considera ca pacienta sufera de disfunctii sexuale feminine. 

Femeile au fost divizate in doua grupuri. Un grup a luat zilnic un placebo, iar celalalt grup un supliment cu zinc, 15 mg/zi. Suplimentarea a durat 6 saptamani.

Rezultatele

Testosteronul femeilor care luau zinc aproape ca s-a dublat. Scorul testului pentru disfunctii sexuale a crescut de la o medie de 19,23 la una de 31,91. Si, cum se intampla deseori si la barbati, nivelurile de hemoglobina si hematocrite au cresut si ele, dar nu atat de mult incat sa devina problematice. 

Lucrul ciudat este ca nu s-a putut dovedi o asociere intre libidoul feminin si nivelurile de testosteron, dar multiple studii au observat-o! Cu cat nivelurile de testosteron cresc mai mult, la fel si libidoul femeilor

Dar este cunoscut faptul ca nivelurile reduse de estrogen afecteaza negativ libidoul si lubrificatia femeilor. Dar cum enzimele de aromataza actioneaza asupra testosteronului pentru a il converti in estrogen, daca sunt ridicate nivelurile de testosteron cresc si cele de estrogen! 

Mecanismul prin care zincul creste testosteronul la barbati este simplu: acest mineral actioneaza asupra celulelor Leydig din testicule. Dar femeile nu au aceste celule! Asadar, cum functioneaza? 

In ovare exista celule asemanatoare cu celulele Leydig  din testicule (celulele Hilus), care produc testosteron. Acestea au aceleasi proprietati ca si celulele Leydig. Asadar, zincul actioneaza asupra celulelor Hilus pentru a creste productia de testosteron, ceea ce creste indirect si productia de estrogen prin conversia testosteronului in estrogen via enzima de aromataza. 

Cum sa folosesti aceste informatii

Daca esti o femeie (sau un barbat) care simte ca viata sexuala nu este cum trebuie, poti incerca un simplu supliment cu zinc inainte e a trece la masuri mai drastice. 

De asemenea mananca alimente care contin mult zinc: fructe de mare, seminte, oua, oleaginoase.

O doza de 25-30 mg/zi de zinc din suplimente ar trebui sa fie suficienta. Poti lua si suplimente cu zinc si magneziu, precum ZMA. Daca iei un astfel de supliment seara ai bonusul ca te poate ajuta sa ai un somn mai linistit. 

Referinte

 1. Mazaheri L et al. Effect of Zinc on Testosterone Levels and Sexual Function of Post-menopausal Women: A Randomized Controlled Trial. J Sex Marital Ther. 2021 Jul;47(8):804-813.
 2. Carrasco-Juan JL et al. Ovarian Leydig cells (OLC): A histomorphological and immunohistochemical study. Histol Histopathol. 2017 Oct;32(10):1089-1097. PubMed.
 3. Cinar V et al. Effects of magnesium supplementation on testosterone levels of athletes and sedentary subjects at rest and after exhaustion. Biol Trace Elem Res. 2011 Apr;140(1):18-23. PubMed.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.