Yoga sau Pilates: ce este mai potrivit pentru tine?

Publicat in

Pe care din cele doua sporturi la salteluta sa le alegi, in functie de obiectivele tale.

Cum ramai activa cand te accidentezi sau esti grabita si vrei doar sa faci putina miscare in propria sufragerie? Yoga sau Pilates? 

Persoanele pentru care a nu te misca deloc nu este o optiune au la dispozitie yoga si pilates ca sporturi de impact redus si prietenoase cu articulatiile. De fapt, yoga si pilates pot reduce in sine riscul de accidentari. Aceste sporturi la salteluta vin in completarea altor regimuri de antrenament si sunt mai mult decat optiunea B. 

La yoga si pilates iti dezvolti proprioceptia, devii constienta de propriul corp si propria respiratie, punanduse un mare accent pe felul cum respiri pentru a ramane puternica si centrata. 

Afla din acest articol dedesubturile pilates si yoga, ce beneficii are fiecare disciplina in parte, cum se compara cele doua si cum sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine. 

Diferentele dintre Yoga si Pilates

Atat yoga cat si pilates sunt sporturi cu impact redus si pot fi facute doar cu o saltea sport, dar sunt doua discipline destul de diferite. 

Yoga este o practica indiana ancestrala care are peste 5000 de ani vechime. Include postura, respiratie si meditatie pentru a promova atat sanatatea mentala cat si fizica. Scopul yoga este de a crea o conexiune puternica intre minte si corp, luand diferite pozitii specifice si punand mare accent pe respiratie in tot acest timp. Yoga a inceput ca ritual mental abia in anii 1900 incluzand mai mult aspectul fizic. 

Pilates este mult mai tanar. Joseph Pilates a dezvoltat metoda in anii 1920 pentru a ajuta veteranii raniti in primul razboi mondial. Initial a numit-o contrologie, si preda cum sa iti folosesti mintea pentru a controla muschii, cu accent pe muschii din centura mediana. Scopul pilates este de a dezvolta muschii uniform si a crea proproiceptie posturala prin activarea si stabilizarea muschilor. Exercitiile pilates implica miscarea corpului lent si precis in timp ce iti controlezi cat mai bine respiratia (metodele de respirat din yoga si pilates nu sunt mereu la fel). Pilates se bazeaza foarte mult pe forta si stabilitatea abdomenului si intregii zone mediene. 

Pilates au un ritm ceva mai alert fata de Yoga

Respiratia este importanta in yoga si pilates, dar felul cum este folosita le diferentiaza. La pilates iti activezi abdomenul la expiratie, pe cand la yoga este invers. 

Yoga este mai variata decat pilates. Cele mai cunoscute practici yoga includ vinyasa, hatha, Bikram, si yin yoga, fiecare cu viteza si pozitiile sale. Fiecare ramura de yoga s-a dezvoltat in timp. Cum te misti in timpul exercitiilor este unic fiecarei ramuri yoga. Yoga implica trecerea prin diferite pozitii specifice care folosesc greutatea corpului ca rezistenta fizica. 

Pilates are un ritm mai alert decat yoga si nu se pune un accent atat de mare pe constientizarea propriului corp. Exista doua ramuri mari pilates: clasic si contemporan. Stilul clasic trece prin 34 de miscari exacte, in exact aceeasi ordine, la fiecare sesiune. 

Stilul contemporan de pilates are libertati creative pe baza exercitiilor de baza din stilul clasic, adaugand coregrafie, exercitii din alte modalitati fitness (fandari, plank si exercitii calistenice in general) si terapie fizica. Pilates utilizeaza atat greutatea corpului cat si greutati externe pentru rezistenta. Yoga utilizeaza doar propriul corp. 

antremanet femei

Beneficiile Yoga

Yoga are beneficii atat pentru corp cat si pentru minte. Yoga dezvolta proprioceptia, forta, echilibrul, flexibilitatea si mobilitatea. Cercetarile arata ca yoga ajuta cu durerile de spate, usureaza artrita si te invata sa respiri cu diafragma, ceea ce sporeste tonul vagal (conexiunea ta cu sistemul nervos parasimpatic, sistemul de odihna si digestie!). 

Yoga poate ajuta si la usurarea simptomelor de depresie si anxietate, protejand functiile cerebrale si reducand inflamatiile din corp. 

Yoga te ajuta sa te centrezi, sa fii mai fericita si sa te simti mai bine in propriul corp! 

Beneficiile Pilates

Arsursa musculara resimtita la clasele de pilates merita pentru minte si trup. Activeaza muschii din tot corpul prin miscari care ajuta echilibrul si forta si sporesc flexibilitatea. Astfel ai un risc mai redus de accidentari. Contracareaza si posturile proaste din timpul zilei, precum aplecarea peste tastatura calculatorului sau deasupra telefonului. 

Practicarea regulata de pilates creste anduranta musculara si flexibilitatea. Dupa o sesiune de pilates te vei simti mai usoara si mai relaxata. Pilates elibereaza tensiunea corporala dar si mentala si te invata sa ai control, precizie si echlibru. 

Pilates poate ajuta si la slabire, daca este un scop al tau. Femei care au facut pilates de trei ori pe saptamana timp de 8 saptamani au pierdut greutate si centimetrii in talie si si-au imbunatatit indicele de masa corporala, intr-un mic studiu facut la Universitatea Pamukkale din Turcia. 

Ce sa alegi: Yoga sau Pilates?

Depinde de ceea ce vrei sa obtii. Daca vrei performante mai bune la celelalte activitati fizice ale tale , precum sala de forta, atunci pilates este optiunea mai buna. Este o modalitate buna de a rezolva probleme de flexibilitate intarind muschii abdominali si avand o transferabilitate mai mare la exercitiile fizice cu greutati. 

Daca vrei mai multa pace mentala si sa fii zen, yoga este ceea ce cauti. Veai avea un corp mai flexibil dar si o mai buna conexiune minte-corp, yoga fiind o metoda excelenta de destresare. 

Indiferent ca alegi pilates sau yoga, cheia succesului este consecventa. Gaseste un instructor bun si mergi regulat la ore pentru a trai cu adevarat beneficiile acestor discipline. 

Referinte

  1. Tianna Hicklin, Ph.D. Yoga eases moderate to severe chronic low back pain. National Institutes of Health (NIH) June 27, 2017.
  2. Steffany Haaz, PhDa si Susan J. Bartlett, PhD. Yoga for Arthritis: A Scoping Review. Rheum Dis Clin North Am. 2011 Feb; 37(1): 33–46
  3. K Meister, S Becker. [Yoga for mental disorders]. PMID: 29858642 DOI: 10.1007/s00115-018-0537-x J Behav Med
  4. R I Falkenberg, C Eising, M L Peters. Yoga and immune system functioning: a systematic review of randomized controlled trials. 2018 Aug;41(4):467-482. doi: 10.1007/s10865-018-9914-y. Epub 2018 Feb 10.
  5. Rosario Andrea Cocchiara, Margherita Peruzzo, Alice Mannocci, Livia Ottolenghi, Paolo Villari, Antonella Polimeni, Fabrizio Guerra, Giuseppe La Torre. The Use of Yoga to Manage Stress and Burnout in Healthcare Workers: A Systematic Review. J Clin Med. 2019 Feb 26;8(3):284. doi: 10.3390/jcm8030284.
  6. Kloubec, June A. Pilates for Improvement of Muscle Endurance, Flexibility, Balance, and Posture. Journal of Strength and Conditioning Research 24(3):p 661-667, March 2010. | DOI: 10.1519/JSC.0b013e3181c277a6
  7. Kibar S, Yardimci FÖ, Evcik D, Ay S, Alhan A, Manço M, Ergin ES. Can a pilates exercise program be effective on balance, flexibility and muscle endurance? A randomized controlled trial. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 16 Oct 2015, 56(10):1139-1146 PMID: 26473443
  8. Karen Caldwell, Ph.D., Marianne Adams, M.A., M.F.A,corresponding author Rebecca Quin, M.A., Mandy Harrison, PhD, and Jeffrey Greeson, PhD. Pilates, Mindfulness and Somatic Education. J Dance Somat Pract. Author manuscript; available in PMC 2014 Dec 1.
  9. Cherie Wells ,Gregory S. Kolt,Paul Marshall,Bridget Hill,Andrea Bialocerkowski. The Effectiveness of Pilates Exercise in People with Chronic Low Back Pain: A Systematic Review. Published: July 1, 2014 https://doi.org/10.1371/journal.pone. 100402

Articole din aceiasi categorie

redu durerile musculare si febra musculara prin metode naturale Diminuarea febrei musculare si durerilor dupa antrenamente Multe femei evita sa se antreneze prea intens si din cauza febrei musculare si durerilor care apar dupa astfel de antrenamente. Aici gasesti tehnici de reducere a acestor dureri pentru a nu avea nicio scuza sa nu depui suficient efort la antrenamente. 04 May, 2017
Cum sa te antrenezi in timpul sarcinii Cum sa te antrenezi in timpul sarcinii Femeile gravide pot fi in continuare active si face exercitii fizice, dar trebuie sa urmeze anumite reguli si sa nu exagereze cu intensitatea efortului. 11 May, 2017
Antrenamente cu greutati pentru femei peste 40 de ani Antrenamente cu greutati pentru femei peste 40 de ani Chiar daca faci sport de mica sau abia te apuci, antrenamentele cu greutati sunt obligatorii pentru o viata sanatoasa. Cand o femeie trece de varsta de 40 de ani, in corp au loc schimbari care afecteaza si felul cum te antrenezi. 21 Oct, 2021
O femeie care vrea sa aratemai bine nu trebuie sa se lasa pacalita de aceste trucuri comerciale Nu te lasa pacalita de aceste trucuri comerciale Tot ce ti-au spus reclamele despre yoga, alergare, detoxifiere si sucuri naturale este gresit. Iata care este adevarul. 05 Jan, 2017
ca femeie este mai greu sa slabesti din urmatoarele motive si greseli 15 motive din cauza carora femeile nu slabesc Vorbim despre 15 greseli nutritionale foarte frecvente de care se lovesc marea parte a femeilor cand vor sa slabeasca. A face aceste greseli des nu numai ca te tine pe loc in privinta aspectului fizic dar te poate si imbolnavi. 11 Jan, 2018
Melodii pe care sa te antrenezi vara asta Melodii pe care sa te antrenezi vara asta Muzica te poate motiva si ajuta sa performezi mai bine la antrenamente. Este dovedit stiintific! Asa ca doamnelor si domnisoarelor...pune-ti-va castile, si sa-i dam drumul! 04 Jul, 2019
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.