Casatoria si slabirea: consecinte neasteptate

Publicat in

Ce se intampla cu relatia ta amoroasa cand iti transformi corpul in bine? Iata cateva studii!

Ionut si Mirela sunt doi oameni obisnuiti, care sunt impreuna de 6 ani. Ambii sunt supraponderali de la prea mult fast food si pizza. Dar Mirela se hotaraste sa schimbe asta. Se duce la sala, isi schimba dieta, munceste din greu si in cateva luni a slabit destul de mult. 

Ce crezi ca se va intampla cu relatia lui Ionut si Mirela? 

  • A. Se va ameliora pentru ca Mirela este mai sanatoasa, mai fericita si mai increzatoare?
  • B. Se va deteriora pentru ca Mirela decide ca poate ceva mai bine decat Ionut, care nu a stralucit niciodata?
  • C. Se amelioreaza pentru ca Ionut, inspirat de Mirela, slabeste si el.
  • D. Se inrautateste pentru ca Ionut este gelos, nesigur, si apar certurile.

Conform unor studii, toate aceste variante sunt posibile.

Studiile

Primul studiu vine din Suedia, si a analizat relatiile a 2000 de persoane care au facut operatie bariatrica. Concluziile:

  • Dupa ce au slabit, sansele sa se desparta sau sa divorteze au crescut semnificativ, comparativ cu persoane casatorite care nu au slabit. 
  • Daca ar fi fost singuri, ar fi avut sanse mai mari sa se casatoreasca. Cu cat au slabit mai mult, cu atat au crescut sansele sa se cupleze. 

Ce se intampla?

Partea cu cei singuri pare evidenta. Cercetatorii au spus ca faptul se datoreaza vietii sociale mai active dupa slabire (crescand sansele sa intalneasca pe cineva), dar cred ca stim cu totii ce se intampla de fapt: arata mai bine si atragator. Asta ajuta mereu!

Dar cum ramane cu divorturile in randul celor deja casatoriti? Cecetatorii au cateva teorii.

Intai, au presupus ca cel din relatie care a slabit a adoptat un stil de viata foarte diferit (mancare, activitati zilnice, obiceiuri zilnice, etc.) decat avea inainte, ceea ce duce la stres in interiorul relatiei. Apoi, s-a observat ca in unele cazuri slabirea a dus la cresterea stimei de sine si a increderii, ajutand unele persoane sa paraseasca relatii deja nocive

Despartirile nu au avut loc la toate cuplurile, dar sansele de cearta au fost ceva mai mari cand unul din parteneri a slabit. 

Un al doiela studiu, din S.U.A., care a analizat 21 de cupluri, arunca ceva mai multa lumina. In acest studiu, unii au slabit prin interventii chirurgicale, iar altii doar si-au facut un abonament la sala si si-au imbunatatit dieta. Media de slabire a fost de 30 kg. 

Americanii s-au descurcat ceva mai bine, majoritatea cuplurilor imbunatatind comunicarea. Sotii au fost inspirati sa slabeasca si ei cand sotiile au dat ceva kilograme jos. S-a raportat o crestere a intimitatii fizice si emotionale. 

Dar nu toate cuplurile au fost atat de norocoase. Uneori, cel care a slabit a devenit sacaitor - somand partenera/partenerul sa slabeasca. Si uneori, cel care nu a slabit, a devenit nesigur si s-a simtit amenintat. Unii chiar au incercat sa saboteze dieta partenerilor care au slabit. 

Ce sa faci cu aceste informatii

Este ciudat ca o decizie atat de sanatoasa ca cea de a slabi poate sa aibe rezultate atat de nesanatoase in privinta relatiilor amoroase. Totul se rezuma la comunicare, si multe alte lucruri conteaza pentru sanatatea unei relatii, inainte de a se ajunge la slabire.

Pe scurt, unele persoane sunt nesimtite. Uneori partenerul care slabeste este cel nesimtit. Alteori nesimtitul este partenerul care nu slabeste.

Cecetatorii au subliniat ca ar trebui sa fii constienta de avantajele si posibilele dezavantaje ale slabirii. Desigur, e bine sa nu fii nesimtita! Asta ajuta intotdeauna! 

Referinte

  • Gustaf Bruze, Tobias E. Holmin, Markku Peltonen, Johan Ottosson, Kajsa Sjöholm, Ingmar Näslund, Martin Neovius, Lena M. S. Carlsson, Per-Arne Svensson. Associations of Bariatric Surgery With Changes in Interpersonal Relationship Status. JAMA Surgery, 2018; DOI: 10.1001/jamasurg.2018.0215
  • Lynsey Kluever Romo, René M. Dailey. Weighty Dynamics: Exploring Couples' Perceptions of Post-Weight-Loss Interaction. Health Communication, 2013; 1 DOI: 10.1080/10410236.2012.736467

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.