Suplimente nutritive cu colagen

Publicat in

Daca faci sport de suficient de mult timp, sigur te-ai lovit (sau te-au lovit ele) de dureri de umeri, coate, genuchi, spate, etc. Dar am vesti bune: suplimentele nutritive cu colagen pot atenua durerile articulare la sportivi.

Sportivii care au dureri articulare cand merg, stau in picioare, alearga sau se antreneaza cu greutati, le pot reduce prin folosirea suplimentelor cu colagen. Totusi exista si un DAR. Trebuie sa foloseasca suplimente cu colagen timp de cel putin 6 luni de zile si sa ia doze mari zilnic. 

Colagenul si sanatatea articulatiilor

Mai multe studii mici au fost publicate in presa germana in anii '70 si '80 care sustineau ca folosirea colagenului grabeste refacerea mai rapida a articulatiilor. Foarte multe informatii despre ceea ce se stie in privinta folosirii suplimentelor cu colagen si sanatatea articulatiilor se gasesc in raportul numit "Colagenul hidrolizat si relatia sa cu sanatatea articulatiile". Acest raport a fost intocmit de Gelita, o multinationala specializata in producerea de gelatina.

Ideea din spatele suplimentarii cu colagen este ca hidrolizatul de colagen - precum gelatina - este o sursa buna a aminoacizilor glicina si prolina. Acesti aminoacizi sunt esentiali in producerea tesuturilor conjunctive, deci si pentru sanatatea cartilagiilor articulatiilor.

Ca sa fim clari, Gelita este compania care a finantat, in 2008, studiul care va fi citat in acest articol. Acest studiu a fost publicat in revista stiintifica "Current Medical Research and Opinion". De asemenea, nu s-a ascuns faptul ca produsul testat s-a numit Ch-Alpha, un produs german.

Studiul

Produsul testat vine la fiole. Cercetatorii au dat subiectilor cate o fiola pe zi, timp de 24 de saptamani. Fiecare fiola contine 10 g hidrolizat de colagen, 8,9 g proteine si 60 mg vitamina C. A existat si un grup de control, care a primit un placebo fara ingrediente active.

Rezultate

Toti cei 97 de subiecti au facut sport si aveau dureri articulare. Inainte de inceperea suplimentarii sportivii au fost pusi sa isi evalueze gradul durerii pe o scara de la 0 la 10.

La finalul studiul durerea a descrescut la ambele grupuri, dar scaderea a fost mai mare la grupul care s-a suplimentat cu colagen. Durerile care s-au ameliorat cel mai mult au fost cele din timpul mersului si statului in picioare. De asemenea, sportivii din grupul care s-a suplimentat cu colagen si-au ameliorat durerile cand carau sau ridicau greutati. 

63 din participantii la studiu aveau dureri severe de genunchi si aceste dureri au fost analizate separat. Din nou, grupul care a luat colagen a avut o imbunatatire a acestor dureri.

Concluzii

Hidrolizatul de colagen este un supliment nutritiv care poate fi administrat sportivilor pentru a reduce simptomele durerilor articulare asociate cu activitatea sportiva; cel putin asta au concluzionat initiatorii studiului. Forma de colagen hidrolizat ajunge mai rapid la tesuturile conjunctive si are un potential mai mare de a reduce durerile. Dar conform studiului, rezultatele satisfacatoare apar dupa multe luni de utilizare a suplimentului.

 

Referinte

Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485­96.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.