Epogen

Publicat in

Epogen este cel mai cunoscut medicament din dopajul cu sange (blood doping). Prin actiunea sa creste numarul de celule rosii, ceea ce asigura o mai buna oxigenare a muschilor. Este preferat de sportivii de anduranta, precum ciclistii.

Substanta activa : epoetin alfa
Denumiri comerciale : Epogen, Eprex, Procrit


Eritropoietina (EPO) este o proteina hormonala, o glicoproteina, produsa mai ales in rinichi, avand rolul de astimula productia celulelor rosii. Epoetin alfa este varianta sintetica a eritropoietinei, obtinuta prin recombinare genetica. Este fabrica din celule animale in care se insereaza codul genetic al eritropoietinei umane. Epoetin alfa este utilizata in tratarea a numeroase forme de anemie, eficienta sa facand acest medicament sa inlocuiesca rapid remediile clasice, precum Anadrol 50, de exemplu.

Cei care practica sporturi de anduranta sunt atrasi de acest pordus datorita efectului pe care il are asupra productiei de celule rosii. Nu este un secret ca "blood doping"-ul (dopajul cu sange) este o practica uzuala in sporturile de anduranta. Aceasta practica presupune recoltarea, concentrarea si pastrarea de celule rosii din propriul organism, pentru a fi reintorduse in organism mai tarziu, prin transfuzie. Prin introducerea celulelor rosii in organism inainte de un eveniment (pana atunci corpul reface celulele rosii scoase anterior) se obtine o concentratie mult mai mare a acestora. Astfel oxigenul este transportat mai eficient, si sportivul obtine o rezistenta marita. Aceasta procedura este destul de riscanta, extragerea si pastrarea celulelor rosii (cu alte cuvinte a sangelui) fiind dificile. Epoetin alfa este practic varianta chimica a acestuei proceduri, obtinand la final aceleasi rezultate (numar crescut de celule rosii).

Epoetin afla a fost inventata de firma Amgen, fiind introdusa pe piata in anul 1984. A fost vazuta ca o descoperire epocala in tratarea anemiilor, care pana atunci se facea printr-o medicatie care nu viza in mod direct, ci indirect, cresterea numarului de celule rosii, precun oximetolonul, care are potentiale efecte adverse numeroase.

Se gaseste ambalta sub forma de pudra uscata, care se amesteca cu un diluant steril inainte de injectare. Se gaseste la fiole sau doze variind intre 2000 si 40 000 de unitati/ml.

ATENTIE! Folosirea eronata a epoetinei alfa pentru imbunatatirea performantelor sportive este o practica extrem de riscanta. Ca si blood doping-ul, epoetin alfa poate produce o concentratie anormala de hemoglobina in sange, care duce la infarct, atac cerebral, atac de apoplexie, de la aceastea fiind doar un pas mic pana la moarte.

Efectele secundare asociate cu uzul epoetinei alfa sunt: simptome specificei virozelor precum febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slabiciune generala, ameteli. Astfel de simptome sunt mai pronuntate la inceputul terapiei. Alte posibile efecte secundare includ iritatii ale pielii, umflarea pielii, greata, voma, diaree, tensiune crescuta, si iritarea locului injectiei.

Epoetina alfa se administreaza prin injectare subcutanata sau intravenoasa. Cele doua modalitati de administrare au efecte diferite asupra nivelelor sanguine. Intravenos, medicamentul isi atinge nivelele maxime de concentratie in sange in 15 minute, si se injumatateste intre 4 si 13 ore. Prin administrarea subcutanata, nivelele de concentratie maxime se ating dupa 5-24 de ore, iar perioada de injumatatire este de 24 de ore. Pentru tratamentul anemiei severe doza de start este de 50-10 unitati pentru fiecare kilogram de greutate corporala, administrat de 3 ori pe saptamana. Dozele sunt ajustate in functie de evolutia pacientului.
Atletii sanatosi care folosesc epoetin alfa pentru imbunatatirea performantelor sportive, incep de la o doza foarte mica, 5-10 unitati pentru fiecare kilogram de greutate coporala, administrat de 3 ori pe saptamana. Doza se ajusteaza pe parcurs, in functie de hematocrit (marime a volumului ocupat de globulele rosii intr-o proba de sange in raport cu volumul probei, exprimata in procente). Este foarte important sa se monitorizeze cu atentie numarul de celule rosii pe intreaga administrare a medicamentului, pentru ca hematoctritul sa nu creasca peste nivele nesanatoase.

Epoetin alfa este un medicament foarte scump, care se foloseste numai in anumite sporturi, de obicei la nivel foarte inalt (in culturism o astfel de substanta nu isi are rostul). Nu este foarte raspandit pe piata neagra, dar datorita costului mare, se pot gasi si falsuri. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.