Testul de o mila vine de la americani, de aici si sistemul imperial de masurare. O mila inseamna in sistemul metric 1,6 km. Testul consta in a seta banda de alergare la o viteza de 9,6 km/h (sau 6 mile pe ora) si sa alergi 1,6 km. Asta inseamna sa faci 10 minute pe 1,6 km. Poti face si testul pe o pista de alergare: fa 4 ture de pista in maxim 10 minute, alergand fara sa te opresti.
In care categorie te incadrezi?
1 - Nu pot!
Atunci esti complet iesit din forma - fara conditie fizica, putin grasut, etc. Nu esti "fit" in acceptiunea generala. Si chiar daca poti ridica o haltera impresionant de grea, tot nu esti fit!
2 - Am facut testul fara probleme
Daca reusesti ai cel putin o conditie fizica ok. Daca o faci fara sa te opresti si ti s-a parut usor ai o conditie fizica peste medie.
3 - Pot, dar destul de greu
Daca reusesti sa treci testul dar aproape ca ti-ai scuipat un plaman, mai ai ceva de munca ca sa iti recapeti conditia fizica.
Dar suntem culturisti, nu maratonisti
Celor care merg la sala nu le place sa alerge. Sunt culturisti, persoane care se antreneaza cu greutati, nu alergatori. Tot ce vor este un fizic musculos. Poate chiar sa fie usor intimidanti sau macar sa arate bine dezbracati.
Dar alergatul? Neah! Poate cate putin cand incep sa se ingrase, dar si atunci multi prefera o conditionare rapida nu statul cu orele pe banda de alergare sau pe pista de alergare.
Totusi testul de o mila ramane un barometru grozav. Este o combinatie de test al sanatatii inimii si test al grasimii corporale. Nu poti alerga 1,6km in 10 minute? Ori ai un sistem cardiovascular precar (din punct de vedere al conditiei fizice) ori ai prea mult tesut adipos non-functional (adica esti gras, in termeni mai ofensatori).
Unde te afli acum?
Imbatranirea poate fi dura. Iar conditia fizica cardiovasculara se poate deteriora rapid. Chiar daca mergi la sala, ora aia petrecuta ridicand greutati, de 3-6 ori pe saptamana, si drumetia sau mersul pe bicicleta de la final de saptamana nu compenseaza pentru locul de munca sedentar si serile petrecute in fata tv-ului sau calculatorului.
Daca ai peste 40 de ani, ai grija sa reusesti sa treci acest test. Daca nu reusesti sa alergi 1,6 km in 10 minute esti in categoria de risc cand vine vorba de bolile de inima. Timpii mici de alergare a anumitor distante sunt prezicatori buni ai longevitatii inimii. Daca esti tanar si nu reusesti ai probleme si mai mari, pentru ca daca nu iei masuri situatia doar se va agrava!
Un barbat de 50 de ani care poate alerga 1,6 km in 8 minute sau mai putin denota o conditie fizica de exceptie. La femei de aceeasi varsta baremul este de 9 minute.
Adevartul obiectiv
Scopul nu este de a deveni din ce in ce mai rapid, sau sa iti concentrezi antrenamentele pe alergare. Scopul este de a ajunge la o conditie fizica ce sa iti permita sa treci testul relativ usor, oricand.
Daca programul tau de antrenament de culturist implica greutati mari si pauze scurte intre seturi atunci ar trebui sa treci testul cu usurinta, chiar daca urasti sa alergi.
Daca nu poti face testul - sau poti, dar aproape ca mori - ajusteaza-ti antrenamentele astfel incat sa poti trece acest test simplu. Practic, ai grija ca anumite aspecte ale antrenamentelor sa te faca sa tragi ceva mai mult aer in plamani. Si da...umbla si la dieta si mai scapa de grasime!
Nu fa presupuneri inainte de a face testul. Urca pe banda sau mergi pe pista de alergare si incearca. Vezi unde te afli!
Referinte