Simtul umorului opreste catabolismul

Publicat in

Vrei muschi mai mari? Atunci razi cat mai mult, pentru ca se pare ca rasul scade secretia cortizolului, un hormon catabolic, care poate reduce masa musculara.

Cu cat ai un simt al umorului mai dezvoltat, cu atat produci mai putin cortizol, un hormon catabolic care descompune masa musculara. Psihologii de la Universitatea din Hong Kong au descoperit asta, cand au facut un studiu pe 45 de barbati varstnici. 

La oameni, cortizolul incepe sa creasca pe masura ce se face lumina afara. Nivelele cele mai mari de cortizol sunt dimineata, dupa ce te trezesti - asta daca nu ai un sistem endocrin dereglat pentru ca te trezesti la ore iregulate sau esti epuizat (ca in cazul unui supraantrenament). Pe masura ce ziua trece, nivelele de cortizol scad. In cazul experimentului facut de cercetatorii din Hong Kong, acestia au masurat nivelele de cortizol ale barbatilor prin saliva, imediat ce se trezeau, si apoi la 15, 30 si 45 de minute mai tarziu. 

Subiectii au fost toti barbati, cu varste intre 64 si 84 de ani. Este relevant, pentru ca pe masura ce imbatranesti produci mai mult cortizol. Stresul cauzat de evenimente neplacute, anxietatea, tristetea si efortul fizic prea intens, si ele cresc cortizolul. Se pare ca exista o corelatie directa intre nivlele de cortizol si imbatranire: cu cat produci mai putin cortizol pe masura ce imbatranesti, cu atat esti mai sanatos

Pentru sportivi, cortizolul este un hormon nociv, cand este produs in exces: inhiba cresterile musculare, te predispune la accidentari, saboteaza sistemul imunitar si incurajeaza acumularile de tesut adipos.

Scopul studiului a fost sa se afle daca umorul inhiba producerea cortizolulul. Studii anterioare au aratat ca cei care au un simt al umorului bine dezvoltat percep iritarile si frustrarile de zi de zi cu mai putina intensitate. 

Graficul de mai jos este de la un studiu de la sfarsitul anilor 1990, facut pe studenti.

simtul umorului opreste catabolismul

Psihologii din Hong Kong au evaluat simtul de umor la subiectilor prin intrebari specifice precum : "Se diminueaza problemele daca le vezi partea haioasa?" sau "De obicei incerci sa vezi partea amuzanta a situatiilor?". Este o metoda buna de a separa perosanele cu umor de pesimisti; cel putin daca esti un psiholog!!!

Cercetatorii au impartit subiectii in doua grupuri, in functie de raspunsurile la intrebari: unul cu mult umor si altul cu mai putin umor. Tabelul de mai jos arata cantitatea de cortizol din saliva de la cele doua grupuri. Cifrele ingrosate sunt valorile celor cu un simt al umorului dezvoltat.

  Minute de la trezire
0 15 30 45
Ziua 1 9,77
7,71
9,20
8,99
9,67
9,51
9,84
8,90
Ziua 2 9,11
5,69
10,32
7,95
10,53
8,42
8,33
6,39

Asadar, umorul scade nivelele de cortizol - si da, proportionalitatea dintre umor si cortizol a fost importanta din punct de vedere statistic.

Cercetatorii au masurat si stima de sine a participantilor. Cu cat este mai mare, cu atat mai mult cortizol produci. Dar aceasta relatie nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.