Dosarele steroizilor Vol. 3

Publicat in

In partea a treia a acestei serii se va discuta despre antiestrogeni, Synthol, Proviron si alte cateva aspecte ale fetei nevazute a culturismului profesionist.

Acesta este un articol preluat de pe site-ul t-nation, in care se vorbeste despre antiestrogeni, Synthol, revenirea Provironului si alte cateva aspecte din lumea mai putina cunoscuta a culturismului profesionist.
 

Intrebare: Tot aud de diferiti antiestrogeni (Nolvadex, Arimidex, Clomid) si nu stiu cand si cum sa folosesc , si mai ales care din ei. Cum sta treaba cu aceste medicamente auxiliare si care este cea mai buna modalitate de a le folosi?

Raspuns: Estrogenul are unele efecte urate asupra culturistilor (de fapt asupra oricarui barbat), pe care este bine sa le eviti. Aceste efecte includ acumularea de apa in tesuturi, retentia de grasimie si dezvoltarea de tesut mamar (ginecomastie). Cum isi poate imagina oricine, aceste efecte secundare fac pe oricine sa se fereasca de ele, de aceea culturistii au cautat mereu o modalitate prin care sa tina sub control nivelele estrogenului.

Exista doua cai de a face asta. Prima este cu SERM (Modulatori Selectivi ai Receptorilor de Estrogen), asa cum sunt Nolvadex (tamoxifen) sau Clomid (clomifen), si a doua este cu IA (inhibitori de aromatizare) precum Arimidex (anastrozol), Aromasin (exemestan) si Femera (letrozol).

SERM contracareaza estrogenul atunci cand incepe sa faca probleme, pe cand IA blocheaza estrogenul de la sursa. Cu alte cuvinte, se foloseste un inhibitor de aromatizare pentru a preveni efectele nedorite estrogene, si un SERM daca aceste efecte au inceput sa se manifeste deja, de exemplu dureri si umflaturi la nivelul sfarcurilor.

In lumea profesionistilor, antiestrogeni joaca un rol important si inainte de concursuri, cand se vrea eliminarea a cat mai mult estrogen pentru un fizic cu un aspect dur si bine definit. Nu este neobisnuit sa se cerasca doza pana la 1 mg pe zi de Arimidex sau 2.5 mg pe zi de Femera, in saptamanile dinainte de concurs.

In afara sezonului competitional, dozele nu sunt atat de mari - putin estrogen este benefic ajutand, printre altele, la mentinerea dorintei sexuale si ajuta cresterile musculare. 1 mg de Arimidex o data la doua zile (sau chiar si la 3 zile sau 4 zile) este o doza suficienta in a tine sub control estrogenul, fara a il suprima complet.

Un aspect de luat inseamna este ca multe din aceste medicamente auxiliare (in special Femera) au un impact puternic negativ asupra profilului lipidic din sange; descresc HDL-ul (colesterolul bun) la nivele periculos de mici. Totusi, se pare ca Aromasin nu are aceste efecte secundare, asa ca probabil este cea mai buna alegere pe termen lung.

Intrebare: Am observat ca Proviron a inceput sa revina, cel putin in anumite cercuri, credeam ca este depasit. Cum sta treaba?

Raspuns: Provironul (numele comercial dat de Schering mesterolonului) era folosit de culturisti inainte de concursuri ca si antiestrogen, inainte de a fii inlocuit de medicamente mai eficiente (vezi punctul anterior).

Totusi, nu trebuie uitat complet Proviron. Are alte cateva proprietati care il fac bun de adaugat oricarui ciclu de steroizi. Unii culturisti profesionisti il folosesc tot timpul anului. Aceste proprietati includ:

  • cresterea libidoului;
  • reducerea SHGB (sex hormone binding globulin), crescand mult eficienta ciclului de steroizi;
  • cresterea duritatii musculare prin proprietatile sale antiestrogene;

Nu este nici extrem de scump, de aceea este o buna aditie oricarui ciclu. Exista numeroase laboratoare underground care fac propriile versiuni de Proviron, asa ca se poate procura cu usurinta, fiind raspandit pe piata neagra. Doza zilnica optima este intre 50 mg si 100 mg -  mereu in combinatie cu alti steroizi; nu este eficient singur.
Inainte de concursuri doza poate fii si de 200 mg pe zi.

Intrebare: Cei care sunt pe steroizi, trebuie sa manance mai multa proteina decat in mod normal? Ce alte modificari in dieta trebuie sa faca?

Raspuns: Steroizii anabolici cresc abilitatea organismului de a sintetiza proteinele. Dar asta nu inseamna obligatoriu ca cineva care ii foloseste trebuie sa consume mai multa proteina decat in mod obisnuit - pur si simplu folosesc mai eficient ceea ce mananca.

Multe persoane, cand incep o cura de steroizi, isi dubleaza sau chiar tripleaza aportul caloric, rezultand un aspect de sac indesat cu branza de burduf! Daca nu vrei sa inlocuiesti mascota cauciucurilor Michelin, este mai bine sa ai o abordare moderata cand vine vorba de dieta, crescand gradual caloriile, si nu in functie de steroizi.

Fiecare are un metabolism diefrit, care se poate schimba de la zi la zi (si chiar de la ora la ora), asa ca nu va pot da un raspuns exact. Monitorizeaza constant progresele pe care le faci si ajusteaza astfel incat sa te apropii de scopul urmarit. Unii pot face fata unui aport caloric mai mare decat de obicei daca folosesc steroizii, iar altii au rezultate excelente neschimband nimic in dieta. Oricare ar fii cazul, schimbarile dietei trebuie sa fie progresive nu bruste si extreme.

O nota de final - hormonul de crestere este cu siguranta o substanta care creste nevoia de mai multa hrana. Multi culturisti au spus ca pot creste considerabil caloriile consumate atunci cand folosesc HGH, si totusi sa ramana definiti. Unii spun ca, cu cat mananca mai mult cu atat cresc mai bine - si nu se refera la talie sau adaos de grasime.

Daca ai experienta si ai avut progerse bune cu ciclurile clasice de steroizi anabolici si androgeni, hormonul de crestere poate fii ce ai nevoie sa te duca la urmatorul nivel (asta daca te tine portofelul).

Intrebare: Sunt un culturist amator, care particip la concursuri. Ma gandeam sa folosesc Synthol pentru a imi imbunatatii aspectul anumitor zone. Care este cea mai buna modalitate de a il folosi, fara sa arat ca un idiot ciudat? Vreau doar sa imi cresc putin bratele -  nu sa am doi pepeni in loc de bicepsi.

Raspuns: Exista pe internet diferite protocoale de a folosi Synthol, si toate functioneaza daca urmezi recomadarile in mod exact. Unii tipi se lacomesc, si ei sunt cei care ajung sa arate ca si cum au niste picioare deformate in loc de maini.

O administrare rezonabila a Syntholului pentru bicepsi si tricepsi ar arata astfel:

Saptamanile 1/2/3 - faza de incarcare
 

  • Pentru triceps, injecteaza numai in capul lung si incepi cu 2 sau 3 ml, de trei ori pe saptamana.
  • Pentru biceps, injecteaza in ambele capete (de aceea se numeste BIceps si nu UNIceps); incepi cu 2-3 ml pentru fiecare cap, de doua ori pe saptamana (de exemplu Luni si Vineri).

Saptamana 4 si mai departe - perioada de mentinere

  • Triceps (capul lung): 2-3 ml de doua ori pe saptamana
  • Biceps (ambele capete): 2-3 ml o data pe saptamana.

Foloseste un ac de cel putin 1" lungime (1.5" ar fii ideal), care sa iti permita injectarea uleiului adanc in muschi. A face injectia inainte de a lucra grupa musculara respectiva, se pare ca ajuta la reducerea febrei musculare cauzata de Synthol. Ca la orice injectie, ai grija mare la igiena.



Intrebare: Cat de mare trebuie sa ajung inainte de a incepe o dieta pre-concurs? Mereu mi-am inceput dieta cu cat mai multa masa posibil, dar tot aud de tipi care raman definiti pe tot parcursul anului.

Raspuns: Vrei sa spui cat de gras sa devi inainte de a incepe dieta? 9 din 10 dati, cei care cred ca sunt masivi, sunt de fapt grasi, dupa standardele oricui.

Adevarat, nu poti creste fara surplus caloric, si cum este foarte greu de stabilit surplusul optim, multi vor exagera putin, si vor acumula si ceva grasime. Teoretic are sens: este mai bine sa acumulezi putina grasime decat sa nu mananci suficient pentru a creste. Problema este ca multi culturisti, dar si amatori, nu vad ce se intampla in realitate cu corpurile lor, si considera ca greutatea acumulata este tot una cu masa musculara. Rezultatul este o talie impresionanta si un fund de marimea unei insule mici din Pacific.

In ceea ce priveste "cat de mare" sa ajungi inainte de a incepe definirea, depinde de mai multi factori:

  • Metabolismul individual - cei cu metabolism rapid pot impinge surplusul caloric mai sus, iar cei cu metabolism lent trebuie sa tempereze lucrurile.
  • Perioada in care te afli - cand este competitia (sau evenimentul) pentru care te pregatesti? Patru luni de acum, sau 18 luni? Evident, o perioada mai scurta, nu permite sportivului sa isi iasa prea mult din forma.
  • Dopat sau nu - cei naturali trebuie sa ramana mai lini, nu numai pentru ca nu au acces la produse farmaceutice pentru a slabi (HGH, Clenbuterol, T3, etc.), dar pentru ca nu au nici sprijinul hormonal oferit de testosteron sau alti agenti anabolici pentru a reduce efectele catabolice ale unei diete de durata.

Stabilirea unei limite de acumulare a tesutului adipos este o treaba individuala, si conteaza si preferintele fiecaruia. Unii pur si simplu nu suporta sa fie prea umflati si grasi, iar altii nu au nicio problema cu asta.  Gaseste-ti echilibrul, si ai grija sa ramai sanatos si sa nu exegerezi.

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

indreptarile un exercitiu trecut cu vederea de multi Cel mai neglijat exercitiu din sala de forta Probabil ca cel mai neglijat exercitiu de cei care merg la sala pentru a arata mai bine sunt indreptarile. Si este pacat, acestea aducand cele mai multe beneficii raportate la efortul depus. 31 Jan, 2017
Cum sa iti protejezi spatele cand faci indreptari Cum sa iti protejezi spatele cand faci indreptari Indreptarile au inceput sa revina in forta in salile de fitness, si asta este bine. Dar sunt inca multi care le fac incorect sau se tem ca isi vor accidenta spatele. Aici gasesti explicatii privind tehnica corecta de a face indreptari in siguranta. 06 Feb, 2018
cum sa iti imbunatatesti performanta la indreptari 10 secrete privind indreptarile Exista ceva primordial, care te satisface pana in maduva oaselor, atunci cand faci indreptari cu greutati mari. Iata cateva secrete pentru a creste kilogramele cu care poti face indreptari si a beneficia la maxim de pe urma acestui exercitiu grozav. 09 May, 2017
exercitii pe care sa le eviti in sala de forta 5 exercitii pe care n-ar trebui sa le faci...niciodata Exercitiile prezentate in acest articol, desi pot fii eficiente in dezvoltarea masei musculare, sunt foarte distructive cu articulatiile, de aceea implica un risc prea mare, si nu ar trebui utilizate niciodata. 14 Feb, 2016
stresul iti distruge antrenamentele Stresul iti distruge antrenamentele Cand vine vorba de antrenamente toti se concentreaza pe intensitate, pe exercitii, pe repetari, pe scop, dar putini isi pun problema unui element care face cu adevarat diferenta in ceea ce priveste aspectul fizic: stresul. Stresul iti poate da total peste cap munca din sala de forta! 02 Aug, 2016
se pot crea mai multe fibre musculare prin antrenamente? Poti crea mai multe fibre musculare? Cand spui ca iti cresti masa musculara, de fapt iti ingrosi fibrele musculare deja existente (hipertrofie). Dar exista si un fenomen mai rar, de a crea mai multe fibre musculare (hiperplastie). Poate hiperplastia fi atinsa de oricine? 25 Apr, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.