Benzile elastice sunt la fel de eficiente precum greutatile

Publicat in

Un meta-studiu a concluzionat ca benzile elastice sunt la fel de eficiente la construirea de masa musculara si forta precum greutatile libere si aparatele! Serios!

Din motive binecunoscute, multi dintre noi au folosit mult benzile elastice la antrenamente, in ultima perioada, inainte de redeschiderea salilor de forta. Si nu ma refer doar la cele foarte groase si dure, folosite de powerlifteri. Vorbesc si de cele subtiri, care se intind foarte mult, intens colorate.

Multi le-am folosit pentru ca salile au fost inchise, asa ca a trebuit sa ne adaptam. Dar elasticele astea nu sunt la fel de staisfacatoare ca greutatile. Nu simti metalul rece in palma, asa ca a omorat tot romantismul. Benzile elastice sunt doar cauciuc, si singurul lucru masculin facut din cauciuc este costumul lui Batman.

Nu scot zgomote puternice cand le trantesti, in cel mai bun caz scartaie din cand in cand. Deloc satisfacator! Cel mai rau, nici nu eram sigur daca chestiile astea elastice functioneaza pentru a construi masa musculara si forta. 

Pentru a fi sigur ca nu lucrez degeaba cu ele, am cercetat putin subiectul si am inceput sa le privesc cu ochi mai buni. Un meta-studiu a comparat eficienta benzilor elastice cu cea a greutatilor, si primele s-au tinut destul de bine! 

Ce au facut

Cercetatori brazilieni au cautat in arhiva de studii care au comparat antrenamentele facute cu benzi elastice cu cele facute cu greutati libere sau aparate, rezultatul urmarit fiind forta musculara. 

Au gasit mai multe astfel de studii, dar in cele din urma au ramas la 7 cu un total de 224 de participanti cu varste intre 15 si 88 de ani. Unii erau sportivi, unii doar activi fizic si unii sufereau de boli pulmonare! 

Durata de antrenamente a subiectilor a variat de la 4 la 12 saptamani, cu 2-5 antrenamente saptamanale. Iata un rezumat succint al studiilor si ce au inclus:

  • Vanbiervliet, et al. - S-a comparat antrenamentul partii superioare si partii inferioare, fie cu benzi, fie cu greutati.
  • Ghigiarelli, et al. - Exercitii de impins pentru piept cu aparate au fost comparate cu exercitii de impins pentru piept cu benzi. 
  • Colado, et al. - Efectele aparatelor cu greutati sau benzilor elastice asupra genuflexiunilor.
  • Lubans, et al. - Efectele greutatilor libere si benzilor asupra exercitiilor de impins pentru piept si preselor pentru picioare. 
  • Ramos, et al. - Efectele greutatilor sau elasticelor asupra abductiei umarului si extensiei genunchiului. 
  • Silva, et al. - Efectele aparatelor cu greutati si benzilor elastice asupra flexiei cotului si extensiei genunchiului.
  • Calatayud, et al. - Efectele impinsului pentru piept cu greutati sau benzi elastice asupra fortei impinsului si flotarilor.

hormon de crestere natural

Ce s-a descoperit

Dupa ce au analizat toate datele, autorii meta-studiului au concluzionat ca:

"Antrenamentele cu elastice pot genera aceleasi castiguri de forta musculara cu antrenamentele de rezistenta clasice, in categorii diferite de populatie si folosind metode variate de antrenament". 

Exact, nu au gasit diferente statistice semnificative intre antrenamentele cu greutati libere/aparate si cele cu benzi elastice. Cum este posibil?

Ce sa faci cu aceste informatii

Trebuie sa luam acest studiu pentru ceea ce este! Evident, nu au existat campioni Mr. Olympia, CrossFit sau de powerlifting in aceste studii. Probabil ca nu au fost nici amatori prea seriosi in privinta "fierului". Unii din pacientii cu boli pulmonare aveau 88 de ani! 

Aceste studii au si marele impediment ca este greu sa definesti intensitatea cand lucrezi cu benzi elastice. Sa pui 10 kg in plus pe haltera este usor de cuantificat. Dar cum aplici aceeasi precizie la o banda de cauciuc? Nu poti! 

Dar sa uitam de toate aceastea; oricine se antreneaza serios cu greutati stie ca exista o diferenta intre antrenamentele cu greutati si cele cu benzi elastice. Cauciucul nu face un om mare! 

Dar, benzile elastie pot avea rolul lor in antrenamentele cu greutati, aducand stimuli noi. Iar daca este tot ce ai, cu siguranta pot fi un substitut pentru greutati libere si aparate, fiind utile in dezvoltarea sau macar mentinerea masei musculare si fortei. Exista dovezi pentru asta! 

Referinte

  1. Jaqueline Santos Silva Lopes, et al., "Effects of training with elastic resistance versus conventional resistance on muscular strength: A systematic review and meta-analysis," SAGE Open Med., 2019 Feb 19.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.