Sunt legumele congelate sanatoase?

Publicat in

Sunt legumele congelate mai putin sanatoase sau mai sanatoase decat cele proaspete? Iata ce spune stiinta.

Legumele si fructele congelate sunt mai bune decat cele proaspete

Iti plac merele? Probabil ca da. Dar uite ce vesti proaste am pentru tine. Daca le cumperi dintr-un supermarket, cel mai probabil au fost tratate chimic sa reziste 12 luni. Daca nu le cumperi in sezonul merelor, de pe la finalul lui iulie pana prin noiembrie, ai toate sansele ca merele tale sa fie imbalsamate ca o mumie. 

Si nu doar merele sunt depozitate in centre de colectare pentru perioade lungi de timp. Morcovii pot fi depozitati intre o luna si noua luni. Sucul de portocale este pasteurizat si uneori tinut in rezervoare pana la un an. Si probabil exista o multime de alte astfel de exemple. In mod cert produsele proaspete nu sunt de fapt chiar atat de proaspete si deseori sunt compromise nutritional. Exista o cale de a evita toate acestea: legumele si frunzele congelate. 

De ce sunt atat de vechi "produsele proaspete"?

Este usor sa crezi ca toate fructele si legumele colorate de la magazin au fost crescute local de fermieri fericiti care isi conduc toata ziua tractorul printre recolte. Ganduri frumoase, dar neadevarate. Tine cont si de faptul ca in Romania se importa o groaza de legume si fructe; in 2020 rata de import a acestor produse a crescut cu 374% fata de 2011. Si se pare ca este un trend crescator. 

Timpul petrecut pe drum intre tari, in containere, unori cu lunile, scade mult valoarea nutritionala a produselor. 

Cum ai legume proaspete in ianuarie?

Apoi mai este problema sezoanelor de recoltare. Cand iei un dovlecel in iarna, de unde crezi ca vine? Din clime mai calde, desigur. 

Sa luam exemplul acestui dovlecel. Daca totul merge ca uns in lantul de distributie, poate dura cam 9 zile pana ajunge pe raftul magazinului, de cand a fost cules. In conditiile in care un dovlecel isi pierde mult din valoarea nutritionala dupa 14 zile. Asa ca ar fi bine sa il gatesti imediat ce ajungi cu el acasa! Si vorbim de scenariul optim; in zilele noastre, cu numeroasele probleme in lanturile de aprovizionare, poate dura mai mult de 9 zile. 

Sunt legumele si fructele congelate la fel de nutritive precum cele proaspete?

Partea buna a legumelor si fructelor congelate este ca asta se intampla de regula la maxim 48 de ore de la recoltare. ceea ce sigileaza savoarea, dar mai important, si nutrientii. 

Acestea sunt congelate rapid, in tunuri de frig, folosind CO2 sau nitrogen lichid, ceea ce reduce mult formarea cristalelor de gheata. Asta face ca si cele mai delicate fructe, precum cele de padure, sa poata fi congelate optim. 

arzator de grasimi

Este logic sa crezi ca nutrientii se pastreaza mai bine asa, dar exista chiar si dovezi in acest sens. Un studiu din 2014 a evaluat continutul de riboflavina, beta-caroten, vitamina C si vitamina E, la morcovi, porumb, spanac, broccoli, mazare, fasole verde, capsune si afine congelate si necongelate.

Iata ce s-a descoperit:

  • Alimentele congelate au prezentat urme minime de pierdere a vitaminei C, comparativ cu pierderi mari la cele proaspete. 
  • Mazarea congelata a prezentat cresteri ale continutului de vitamina C si E, comparativ cu mazarea proaspata. 
  • Riboflavina era aceeasi intre cele congelate si necongelate. 
  • Trei dintre legumele congelate aveau niveluri mai mari de vitamina E decat necongelate. 
  • Aceste date erau valide si la fructele si legumele congelate mai bine de 90 de zile. 
  • Mazarea, morcovii si spanacul inghetate aveau niveluri mai mici de beta-caroten decat cele proaspete. 

Atata timp cat lantul de inghet nu este intrerupt (decongelari partile sau totale accidentale in magazinele de desfacere), legumele si fructele inghetate sunt la fel sau chiar mai bune decat cele proaspete. Si pot ramane asa cel putin 6 luni.

Si fitochimicalele din frcutele de padure raman intregi la inghet, antocianinele chiar crescand in numar. Cristalele formate, desi putine, afecteaza membranele plantelor, crescand absortia antocianinelor. 

Cum ramane cu pesticidele?

Este greu sa gasesti legume si fructe fara pesticide. Chiar si cele bio contin, doar ca in cantitati mai mici.

Acestea fiind spuse, este posibil ca fructele si legumele congelate sa contina mai putine chimicale, fiind spalate,/inmuiate/curatate inainte de congelare. Am putea specula ca fructele si legumele bio congelate contin cele mai putine pesticide. 

Cum gatesti legumele si fructele congelate fara sa le faci piure?

Legumele nu trebuie decongelate inainte de prepararea termica. De fapt este o greseala, pierzand astfel multi nutrienti si permitand bacteriilor sa se dezvolte pe ele.

Cea mai buna metoda de a prepara legumele congelate este de a le cali sau gati la abur. Si microundele sunt acceptabile. 

Fructele congelate pot fi decongelate cu ceva mai mare succes decat legumele, dar de ce sa te chinui? O mana de fructe de padure aruncate intr-un blender elimina nevoia de cuburi de gheata. Arunca o mana de afine inghetate in terciul de ovaz fierbinte si s-au decongelat inainte sa bagi in gura prima lingura! 

Asa ca scapa de prejudecata "legumelor si fructelor proaspete". Alege-le pe cele congelate de cate ori iti este mai convenabil si usor; este alegerea desteapta!

Referinte

  1. Can Food Supply Chains Cope with C-19? Bayer Global News. April 12, 2022.
  2. Bouzari A et al. Vitamin Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage. J Agric Food Chem. 2015 Jan 28;63(3):957-62. PubMed 2.
  3. Pallig A et al., Analysis of Polyphenols, Flavonoids and Assessment of the Antioxidant Capacity of Frozen Fruits. Revista de Chimie (Rev. Chim.). 2018 Feb;69(2):445-448.
  4. Mullen W et al. Effect of freezing and storage on the phenolics, ellagitannins, flavonoids, and antioxidant capacity of red raspberries. J Agric Food Chem. 2002;50(18):5197-5201.
  5. South Dakota State University Freezing blueberries improves antioxidant availability. ScienceDaily. 22 July 2014.

 

Articole din aceiasi categorie

Ai inclus in dieta suficiente grasimi pentru a avea masa musculara mai mare? Mananci suficiente grasimi? Poate ca ai auzit deja! Grasimea iti face bine. Probabil ca ar trebui sa mananci mai multe grasimi, asa ca iata cateva modalitati practice de a te asigura ca ai suficiente grasimi sanatoase in dieta. 14 Feb, 2016
Proteine pentru vegetarieni: cum sa alegi cele mai bune surse Proteine pentru vegetarieni: cum sa alegi cele mai bune surse Cum sa mananci suficiente proteine este o intrebare pusa de oricine mananca vegetarian, vegan sau incearca sa consume cat mai putine produse animale. Aici gasesti un raspuns amplu si detaliat. 23 May, 2021
Pizza si cocaina sunt la fel pentru creier Pizza si cocaina: sunt la fel pentru creier Daca uneori te simti fara puterea de a rezista in fata unei pizza sau desert, nu inseamna ca esti fara vointa. Natura ne-a setat sa pierdem controlul cand dam de anumite combinatii de nutrienti. 23 Sep, 2018
este cafeaua buna sau nocive pentru sanatate? Cafeaua te poate imbolnavi? Cu totii stim beneficiile cafelei si cum ne poate ajuta sa slabim si sa performam mai bine. Dar iti poate cafeaua face si rau atunci cand este consumata incorect? 14 Feb, 2016
este bine sa mananci cereale la micul dejun? Cereale la micul dejun? Este o idee buna sa mananci cereale integrale cu lapte la micul dejun? Aceasta este o optiune populara a celor care sunt interesati de sanatate si aspect fizic. Dar nu este deloc o idee buna! 19 Nov, 2017
grasimile trans naturale din carnea de vita si lactate sunt bune Grasimile trans naturale din carnea de vita si lactate sunt bune Noi dovezi sugereaza ca nivele mici de grasimi trans nu sunt atat de nocive pentru oameni cum s-a crezut initial, chiar si in cazul celor produse industrial, si pot fi chiar benefice daca apar natural in carnuri si produse lactate. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.